Monday, January 31, 2011

View Yang Hambar, Pengurusan Stadium Lemah!


Gambar atas ni sebijik-bijik macam view dalam tv siaran langsung Piala Sumbangsih Selangor lawan Kelantan sabtu itu hari.  Agaknya apa yang tak kena dengan view daripada kamera ni? Nampak seat kosong yang dah pudar warna tu? Nampak abam-abam polis tengah jaga penyokong yang tak ada tu?

Pada gua, pihak stadium gagal berfikir dengan kemas. Nak asingkan dua belah penyokong sekalipun, janganlah kawasan yang masuk view kamera tu yang dibuat tempat pengosongan. Alamak derr, takkan itu pun nak diajar? Lemah! Kosongkanlah bahagian lain yang tak masuk dalam view kamera. Cacat beb! Kehadiran penonton dan penyokong itu malam pada gua boleh tahan jika dipertimbangkan dan diambil kira dari sudut 'Liga Malaysia dan semangatnya'. Tapi 'semangat' yang meluap di stadium tu gagal dijelmakan dalam bentuk penyiaran televisyen untuk tontonan 'penyokong' kat rumah. Tengok gambar atas tu, nampak hambar, ye dak?

Bukan apa, kalau 'semangat' tu sampai kepada 'penyokong' di rumah yang malas, tak berkesempatan, tak berminat, tak ada pitis, atau macam-macam lagi alasan lain yang menyebabkan mereka tak ke stadium, tak mustahil mereka akan hadir juga ke stadium nanti. Tak tahun ni tahun depan, tak tahun depan, tahun satu lagi. Tak tahun satu lagi, maknanya dia dah mampus le tu.

Jadi, gua harap mereka yang berkenaan tu, berfikirlah dalam-dalam sikit. Jangan dalam sangat, dalam sikit pun dah ok. Benda ni basic saja derr, basic.

Sunday, January 30, 2011

Asia Untuk Asia!Cempien Asia Yang Awesome.



BANZAIIIIIIIIIIII!!!

Sudah terang lagi bersuluh - Jepang adalah kuasa besar Asia.Tidak ada jiwa di dalam Asia ini yang benar-benar kuat dalam benua ini kecuali Jepang.Jepang adalah satu-satunya negara di Asia ini yang advertising untuk jadi porn star boleh didapati dalam surat khabar atau di iklan-iklan.Jepang adalah satu negara yang sangat awesome sampai siapa yang tengok hentai pun boleh jizz sebab dia punya lukisan yang super awesome.Imaginasi orang Jepang sangat tinggi dan cool sampai boleh cipta robot yang gempak-gempak seawal usia Darjah Empat.Kita?Tingkatan Tiga baru buat LED punya board bunyi lagu monotone pateri-pateri dalam Kemahiran Hidup.

Keawesomean Jepang di benua Asia ni sejak dari dahulu lagi.Dahulu bila Kublai Khan dari tentera Mongolia nak takluk Jepang - orang Jepang dilindungi oleh tsunami yang menghancurkan tentera Mongolia dengan badai yang sangat kuat.Tentera Jepang ditakuti Amareka pada Perang Dunia Kedua.Dah meletup kena bom atom pun steady boleh ekonomi kuat.Cuba kalau bom atom meletup kat Malaysia - and we're going back outside the civilization for ages la.

Jadi perlawanan final semalam secara honestly tak la awesome mana sangat.Kedua-dua team takut untuk bermain power macam Argentina.Semuanya segan-segan macam pertandingan sekolah-sekolah daerah.Ini tak sama macam game seawesome dengan Korea Selatan hari tu.Entah,Australia main tak berapa best pulak.Second half ada serangan-serangan berbahaya dari kedua-dua pasukan tapi Blue Samurai yang akhirnya menjadi awesome dengan jaringan gol dari Tadanari Lee dari kelab Hiroshima Sanfrecce telah cukup menjadikan team Asia untuk Asia ini menjadi cempien Asia yang awesome.

Terbukti yang Asia memang untuk Asia.Bukan Asia untuk Arab,bukan Asia untuk bekas republik Soviet,bukan Asia untuk sebuah negara bukan Asia yang nak masuk Asia sebab nak layak senang masuk World Cup,atau Asia untuk Wonder Girls.Asia untuk Asia.


Cempien yang awesome!

Cuma lepas game tu gua tunggu je - ada tak Leah Dizon lari bogel - macam yang pernah dijanjikan oleh Larissa Riquelme dari Paraguay masa World Cup dulu.


What?Wonder Girls?Apa teruk sangat taste you ni Berto?Nasib baik abam Nami ada taste yang awesome kaaaaaaaaaannn...

Saturday, January 29, 2011

Kelantan Juarai Piala Sultan Ahmad Shah

Buleh doh hok ni.

Piala Sumbangsih

Keputusan Penuh


Selangor 0-2 Kelantan

(Stadium Shah Alam)

Penjaring: Norshahrul sumbangkan satu gol dengan penalti dan Piya (Badri) sepakan percuma lencong lagi cantik terus menjaringkan gol.


Pemainan yang rancak. Menghiburkan yang dipamerkan kedua pihak. Ternyata Kelantan muncul pasukan yang mampu merobek hati peminat Selangor. Dengan kemenangan ini, segala desas desus mengatakan Kelantan sudah hilang bisa kerana nama besar seperti Indra, Farhan dan Hairuddin Omar sudah di mamah mercun. Keh Keh Keh.

Dengan jurulatih baru, M. Karathu lebih gemar dengan corak serangan. Beliau memilih formasi 4-5-1 dengan meletakan Norsharul berseorangan di barisan serangan.

Walaupun hanya melatih pasukan Kelantan selama tiga hari, M. Karathu patut diberi pujian. Penjaga gol Khairul Fahmi seperti biasa dengan aksi tangkapan kemas beliau.

Di jentera tengah pasukan Kelantan padu semacam. Rajin turun naik turun membantu pertahanan. Badri Radzi, Shakir Shaari, Nurul Azwan Roya, K Soley, dan Danial Fadly cempien habissss.

Pemain sayap kiri, Nurul Azwan Roya mempamer aksi yang menawan. Larian kencang sampai pemain Selangor tak terkejar. K Soley di sayap kanan pula banyak menjenterakan aksi serangan.. Ketua Pasukan Badri Radzi yang dikenali sebagai Piya, memang mantap pada malam tadi.

Tahniah di ucapkan. Tahniah Penyokong.

Tapi satu je pelik, perangai main laser ada lagi ea?


Friday, January 28, 2011

Fakta-fakta (mungkin) di stadium-stadium Liga Malaysia

Penaja baru, logo baru lah ya.

Dengan kejayaan Malaysia menjuarai Piala AFF Suzuki buat kali pertama sejak 14 tahun lalu, SokerLeaks meramalkan yang Liga Malaysia bagi musim 2011 ini akan mula mendapat perhatian peminat-peminat bolasepak di Malaysia ini. Antara tanda-tanda awal ialah trend memakai jersi Malaysia yang dulunya agak asing tetapi kini sudah mula menjadi kebiasaan di kalangan rakyat Malaysia. Apatah lagi, Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) sudah mendapat suntikan kewangan yang besar dengan penajaan puluhan juta ringgit setahun dari Astro Media. Memang tidak syak lagi, zaman kebangkitan bolasepak Malaysia sudah pun bermula. Cuma yang masih belum bangkit dari kerusi empuk ialah Presiden FAM. Ok, itu cerita lain.

Hasil daripada risikan para pengulas SokerLeaks di laman-laman sosial dan juga di khalayak ramai mendapati mereka yang tidak pernah ke stadium untuk menyaksikan Liga Malaysia musim ini mula menunjukkan minat untuk merasai sendiri suasana bolasepak Malaysia dengan datang ke stadium berhampiran menyaksikan perlawanan. Satu perkara yang positif kerana jika bukan rakyat Malaysia sendiri yang menonton Liga Malaysia, siapa lagi yang boleh kita harapkan? Mat Bangla baju kotak-kotak? Atau buruh-buruh kontrak Indon? Atau awek-awek hot Filipina? Heh!

Namun, sebelum ke stadium, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai suasana di stadium-stadium Liga Malaysia. Suasana yang sudah biasa kelihatan, perkara-perkara wajib, apa yang patut anda lakukan dan ramalan mengenai apa yang akan berlaku di Liga Malaysia 2011 ini. Berbekalkan pengalaman lebih 10 tahun (ye kot?) menonton perlawanan Liga Malaysia di stadium, saya akan menerangkan kepada anda mengenai perkara-perkara yang patut anda ketahui mengenai Liga Malaysia. Ayuh!


1) Elakkan penggunaan kereta dan gunakan motosikal yang lebih efektif.

Mencari tempat letak kereta memang masalah di mana-mana. Tetapi ia lebih bermasalah jika anda berhajat ke stadium menyaksikan perlawanan bola sepak. Jika anda datang awal, mungkin tidak menjadi masalah. Namun, tetap menjadi masalah jika tiba masa hendak pulang nanti. Pengalaman saya, kebiasaanya saya menaiki motorsikal ke stadium. Namun, semasa perlawanan suku akhir Piala Malaysia di antara Kelantan dan Selangor, saya menaiki kereta bersama rakan ke stadium. Masa pergi tiada masalah kerana kami tiba awal. Masalah timbul apabila mahu balik, dan hasilnya, kami terperangkap dalam kesesakan lebih satu jam sebelum dapat meninggalkan stadium. Jika perlawanan yang mungkin tidak mampu menarik khalayak yang ramai, mungkin boleh menaiki kereta. Namun bagi perlawanan tumpuan seperti separuh akhir atau perlawanan akhir, mungkin motosikal adalah pilihan yang paling tepat dan efektif. Minyak jimat, nak parking senang, nak balik pun senang.

2) Tiket tak pernah habis. Percayalah!!! (Kecuali perlawanan akhir)

Kadangkala bila tiba perlawanan tumpuan seperti Kelantan menentang Selangor, atau Negeri Sembilan lawan Kedah, pemerhatian saya di fanpage pasukan negeri-negeri mendapati antara soalan popular ialah "tiket bila mula jual??", "tiket banyak lagi ke", "sempat lagi beli ke tidak ek", dan soalan-soalan yang sewaktu dengannya. Percayalah cakap saya, tiket perlawanan Liga Malaysia takkan pernah habis. Takkan habis!!!Anda masih boleh membeli tiket sepuluh minit sebelum perlawanan, atau pun ketika perlawanan sudah memasuki minit yang ke 20.

Namun, sila abaikan kenyataan di atas untuk situasi di Kota Bharu. Di sana, beberapa jam sebelum perlawanan tiket sudah habis. Respect The Red Warriors!!!

3) Kalau hati kering, bawaklah awek seksi mini skirt ke stadium.

Keh keh keh, ini mungkin situasi yang pernah anda lihat jika anda selalu ke stadium-stadium di Malaysia. Pantang nampak lelaki bawak awek pakai mini skirt, awek pakai seksi sikit terus mendapat siulan nakal dari para penyokong. Kesian awek tu tersipu-sipu malu, kalau dia pergi dengan lelaki dengan lelaki tu sekali merah muka. Tak baik saudara-saudara sekalian, elok elok awek tu datang nak sokong liga Malaysia, kena macam tu terus dia malas nak datang. Usha diam-diam sudah la, ahaha.

4) Burger separuh masak dan ais lagi banyak dari air.

Ok, ini bukan untuk menjatuhkan para peniaga yang berniaga di dalam stadium. Ini rungutan yang paling banyak kita dengar bila sebut tentang bab makanan dan minuman yang dijual di dalam stadium. Sebenarnya, saya tak kisah pun dengan harga makanan dan minuman dalam stadium. Saya tahu kos nak sewa dalam tu bukan murah, ditambah dengan kos-kos lain. Tapi kalau daging burger pun separuh masak, nasi lemak pun tak macam nasi lemak, dan ais lebih banyak dari air, macam mana ramai tak kompelin. Kalau ditingkatkan sedikit kualiti makanan dan minuman yang dijual, pasti ramai lagi yang akan datang membeli. Rezeki pun akan lebih diberkati, tak gitu?

5) Pengulas dan pengkritik tak berbayar.

Ini merupakan antara kelompok penonton yang biasa kita lihat di stadium. Pantang pemain silap sikit, habis dikomen dikomplen. Siap kena carut lagi pemain tu. "Bodohlah kau ni, passing pun lembab", "dok gentel apa lagi, shoot je la", merupakan antara contoh ulasan tidak berbayar dari mereka. Kamon lah bang, ingat senang ke nak main bola depan puluhan ribu penonton, sedikit sebanyak mesti ada silap juga. Kalau abang banyak sangat komplen, elok abang pergi je pemilihan untuk pasukan yang abang sokong tu musim depan. Tak pun, abang boleh minta jawatan pengkritik sambilan di mana-mana media cetak atau elektronik. Senang, duit pun dapat.

Oh ye, salah seorang pengulas kami Mofasad merupakan antara kelompok penonton sebegini dulu, namun beliau kini sudah insaf dan menjadi seorang ultras.

6) Siapa kata bunga api dan mercun masa hari raya je?

Kalau anda masih ingat pada musim perayaan saja anda boleh saksikan dentuman mercun dan bunga api, ternyata anda silap. Jemputlah ke stadium-stadium di Liga Malaysia dan anda boleh saksikan dan dengarkan sendiri dentuman mercun dan bunga api. Walaupun ia diharamkan dari dibawa masuk ke dalam stadium, namun itu semua langsung tidak dihiraukan. Bukti terbaru ialah masa perlawanan akhir Piala AFF Suzuki hari itu, sampai ke padang mercun dilempar oleh golongan "bijak pandai" ni. Pesen tak makan saman.

7) Ramalan untuk musim 2011- suasana baru di stadium dengan kehadiran Ultras!

Sebenarnya dari tahun lepas lagi beberapa pasukan negeri sudah mempunyai ultras sendiri. Antaranya Silver States Ultras (Perak), ultraSel (Selangor), Ultras Kedah dan lain-lain lagi. Kesemua Ultras ini bergabung membentuk Ultras Malaya yang berjaya memainkan peranan dengan cemerlang dalam memberikan sokongan padu untuk Harimau Malaya semasa Piala AFF Suzuki Disember lalu. Sudah ada beberapa ultras baru yang ditubuhkan, antaranya di Kelantan dan Terengganu. Satu budaya baru yang amat baik dan harus diteruskan, kerana pemain sangat memerlukan sokongan para penyokong ketika beraksi. Menarik tentang ultras ialah ultras akan berdiri selama 90 minit sambil menyanyikan chant bagi menaikkan semangat pasukan. Antara elemen lain ultras ialah pembakaran flare dan penggunaan mufler. Banyak perkara menarik tentang ultras yang mungkin akan saya tulis pada entri akan datang. Jika saya rajin, hehe.

Jadi, masa untuk menonton bolasepak ala-ala melepak menonton wayang mungkin hampir berakhir dengan kehadiran Ultras!

Datang la ke stadium menyokong pasukan kegemaran anda, datanglah dengan semangat kesukanan yang tinggi, bukan dengan semangat nak bergaduh atas sebab kenegerian atau semangat nak baling mercun ke trek stadium.

Untuk yang mungkin pertama kali ingin merasai suasana Liga Malaysia di stadium secara langung, SokerLeaks mengucapkan selamat merasai keseronokan bola sepak buatan Malaysia! Majulah Bolasepak Malaysia! Dan semoga cepatlah Presiden FAM meletak jawatan!!!!!

Harap-Harap Adebahaya Betul-Betul Bahaya

Abam garang..aummm!

Nampak gaya abam Adebahaya dah join Real, gua malas nak komen apa-apa dulu. Gua pun 50-50 sikit dengan Adebahaya ni, tapi terdesak punya cerita, dengan pengalaman yang ada, mungkin Adebahaya boleh membantu abam Karim bekerja lebih gigih mengasak gol lawan. Satu yang bagus, Adebahaya boleh main untuk Champions League sebab Manchester City tak main sana. Kemas sangat la tu.

Kamon Adebahaya! 



Thursday, January 27, 2011

Tanpa Spurs, apalah sangat MU ni

Ye saya tahu, ManU menang lagi, ManU masih tak terkalah, dan unbeaten. Maka berkokok-kokoklah penyokong mereka diluar sana. Semua dok menjulang Dimitar Berbatov ketika ini, padahal season-season lepas bukan main lagi korang maki dia ni.

Tapi sedarkah anda, tanpa Spurs, apalah sangat ManU ni.

Spurs from 2006-2009, 46 gol dalam 106 perlawanan.


Spurs 2004-2006, pemain utama di bawah kendalian Martin Jol


Teddy Sheringham, Spurs Hall of Fame


Tanpa Spurs, apalah sangat Alex Ferguson dan anak-anak buahnya. Tanpa Spurs, Manchester United tak ubah seperti Felda United.

Wednesday, January 26, 2011

Matahari Terbit Di Negara Cempien!


Mitsubishi Zero untuk menakluk Korea.

Semalam game Piala Asia cukup dramatik.Lebih dramatik dari filem drama swasta Cerekarama.Lebih dramatik dari segala drama yang ada.Ini rivalry selama 101 tahun - sejak Jepun menakluk Korea tahun 1910.

Liverpool pun tak bermusuh dengan Manchester United selama tu kot?

Anyway sudah menjadi hakiki bahawa Jepang adalah cempien untuk Asia.Tak kiralah dari segi ekonomi atau bolasepak.Ada mamat-mamat bajet genius berkata China sudah memecut ekonomi Jepun tahun lalu dengan kadar KDNK yang memberangsangkan - tapi eksport China dari lighter ke handphone tiruan ke China Doll pun masih orang cakap "ah ni China mali tak mau la" tapi kalau Nippon punya barang orang mau.Betul tak - kalau lu pegi Low Yat pun seboleh-boleh si apek tu cakap "ini bukan China mali punya..".

Anyway - Wonder Girls datang untuk mengkimchikan Nippon - tapi dia lupa ini siapa.Ini Nippon la.Bekas penjajah Korea.Berani dorang nak lawan Nippon - bagero!Mereka score awal-awal seawal minit ke tiga.Cibai time tu teh o ais limau aku ais belum cair lagi dia dah gol.Awal-awal dah penalti.Jap lagi awek-awek beringtonekan Wonder Girl menjerit ceria.Bingit telinga bingit!

Tetapi jaringan cantik pemain kelab Jubilo Iwata Ryoichi Maeda memang membuatkan aku terkesima.Kali terakhir aku tengok gol cantik macam tu masa tengok Barcelona ayamkan pasukan Arsenal kat Camp Nou dulu.Peh terkesima game Jepang macam tu.

Dan second half kedua-dua pasukan melancarkan serangan namun gagal.

Sampai extra time bila pemain FC Ausburg Hajime Hosugai menjaringkan gol - geng-geng lelaki penonton porno Maria Ozawa pula bersorak.Gua rasa masa ni Berto tengah pasrah.Tapi game belum berakhir lagi - tiba-tiba pemain Suwon Bluewings Hwang Jae Won menjaringkan gol.Potong stim.Ini macam tengah sedap bersenggama tiba-tiba suara garau "sedap bang?"

Terbantut nafsu gelas ketiga nescafe o aku.

Tetapi melihat Korea Selatan mengambil penalti macam Wonder Girls - sudah dijangka bahawa Jepang telah mencapai destinynya.Bakal cempien akan tiba nanti - bertemu dengan pasukan Australia yang membelasah Uzbekistan 6-0.

Ingat Nippon cuak ke lu nak pukul 6-0?Hah hah?


Sementara tu gua masih lagi tunggu statement Leah Dizon untuk dia lari bogel kalau Jepang menang Piala Asia.Gua sangat sangat menunggu!

Itekimaaaaassssss!


p/s:sudah tiba masanya untuk kita hentikan muzik sampah dari Korea - Wonder Girls la,Rain la,apa la - ini baru muzik Asia sebenar!kahkahkah!

Tuesday, January 25, 2011

GOLBERHIT


Pagi tadi persembahan dari kelab london yang paling awesomeee iaitu Chelsea lagi power dari Power Rangers. Golongan Berkulit Hitam Chelsea (GOLBERHIT) dikatakan lebih menyerlah daripada Power Ranger Hitam. Chelsea juga dikatakan sudah bosan berada ditangga bawah dan bakal Cempien balik.

Reaksi Ancelotti untuk jaringan Drogba yang sukar untuk dilakukan oleh player dunia yang lain.


Reaksi Ancelotti untuk jaringan Malouda yang tak tau malu untuk menjaringkan gol.


Reaksi Ancelotti untuk jaringan Anelka yang begitu geram dengan kelab lamanya.


Reaksi Ancelotti untuk jaringan Ramires yang pertama di Chelsea.


Monday, January 24, 2011

THE CEMPIEN: Analisis Pasukan Liga Super Malaysia 2011

(walaupun kelihatan pelik, tapi ianya tetap berprestij)


Dengan kehangatan Liga Super 2011 yang semakin membara ini, lebih-lebih lagi sokongan peminat bolasepak negara mula menunjukkan ke arah positif selepas Malaysia memenangi Piala AFF Suzuki, ternyata edisi 2011 memberikan hype yang luar biasa kali ini. SokerLeaks mengambil kesempatan untuk mengucapkan selamat maju jaya kepada semua pasukan. Tapi sbelum itu, moh kita tinjau pasukan-pasukan liga super tahun ini.

*team yang diulas terlebih dahulu bukanlah team favourite SokerLeaks, tu random je. Jangan banyak kompelin la pulak nanti yer.
___________________________________________

1. Penyu tak rela menangis lagi!


Dibimbing jurulatih berpengalaman Irfan Bakti, yang pernah merasai gelora Liga Indonesia, Terengganu sangat terdesak untuk membawa pulang sekurang-kurangnya 1 piala ke bumi kelahiran faizal AF4 ini. Kali terakhir skuad Peteh melakukannya adalah pada 10 tahun lalu. Kalau ikotkan dah besar penyu ni kalau dah masuk 10tahun.

Kekuatan Peteh bermain di tempat sendiri adalah salah satu sebab pasukan ini dilihat agak berjaya dalam saingan Liga Super 2010. Ada hikmahnya keruntuhan Stadium Gong Badak tu. Cuma bila bermain diluar Terengganu, penyu ibarat kelemasan, seperti Salim lemas dalam populariti kumpulan Iklim. Skuad Terengganu mempunyai beberapa pemain hebat, dan tak ganu-kitew la kalau tak disebut Ashaari Shamsudin sebagai pemain utama. Mangsa laser Indon, Sharbinee Alawee juga bakal menjadi benteng kebal skuad Penyu dari dibolosi kali ini sambil dibantu kegagahan Marzuki Yusof dibahagian pertahanan.

Jika Terengganu terus mempamerkan aksi 'home' bertenaga seperti tahun lepas disamping memperbaiki keputusan di luar Kuala Terengganu, percayalah, kemungkinan hasrat MB Ahmad "Gocoh" Said untuk membawa pulang piala ke Kuala Terengganu pasti akan terjelma dan ketika itu, Penyu tak akang menangis lagi. Na na na na na, ganu kitee.

______________________________________________

2.The Red Giants - kekalkan tradsisi kegemilangan pasukan!

Tanpa boleh disangkal, himpunan piala-piala diatas ini telah membuktikan betapa legendnya pasukan Selangor dulu-kini dan selamanya. Cuma rata-rata peminat Selangor kali ini dahagakan kejuaraan Piala Malaysia, yang sudah 6 tahun tidak digenggam. Namun itu tak bermakna barisan anak didik K.Devan akan memandang enteng kempen Liga Super tahun ni, pasti Amri Yahya bakal mengemudi pasukannya mempertahankan kejuaraan liga buat kali ke-3 berturut-turut. K.Devan juga berkata, "ini team Selangor paling mantoppp pernah saya manage semenjak 2008".

Stadium Shah Alam pasti menjadi mimpi ngeri pasukan-pasukan lain. Dengan penarikan diri The Red-Giants dalam kancah AFC Cup, pasti menjadikan Selangor lebih banyak tenaga untuk mengharungi kempen kali ini. MB Khalid Ibrahim tentunya mahu melupakan tekanan kerja beliau di Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah dengan cara memastikan Selangor mencapai kejayaan. Pemakaian jersi Kappa juga diihat mampu meniru kejayaan pasukan Borusia Dortmunt yang ketika ini menerajui saingan Bundesliga.

Pemain bintang? Ramai sangat nak disebut. Dengan 6 orang skuad juara Piala Suzuki harimau malaya terdiri dari pemain Selangor, jelas menunjukkan Selangor pasukan yang hebat. Mungkin terlampau overconfident dan terlampau ramai bintang dapat merencatkan persembahan pasukan. Teka-teki Safee Sali ke Indonesia? Kita tunggu dan lihat sahaja, sementara beliau masih di Selangor, teruskan menyaksikan aksi bertenaga beliau nanti.
______________________________________________

3. Felda United bakal jadi Manchester United!


Felda United, juara Liga Premier 2010. Dibimbing oleh E.Elavarasan sambil diperkuatkan lagi trio bekas pemain Selangor; Faderin Kadir, Liew Kit Kong dan Hamsani Ahmad. Sukar untuk meramalkan kedudukan Felda United pada kempen 2011 ini. Persembahan buruk pada kempen Piala Malaysia 2010 menunjukkan betapa jurang pasukan Liga Super dan Liga Premier masih besar lagi. Dengan trademark penyokong pasukan ini yang berbunyi 'serang bang serang', jelaslah barisan serangan Felda bakal meggalas tugas yang besar kali ini.

Kehadiran Faderin dan Liew Kit Kong ke dalam pasukan mungkin dapat membantu meningkatkan lagi prestasi pasukan ini tapi terus-terang kalau ditanya pada penyokong Selangor, rata-rata semua lega bila dua pemain ini tidak lagi bersama Selangor. Terdapat 6 orang anak-anak Felda yang beraksi dengan pasukan ini; dari Pekan,Segamat,Bilut dan Bukit Sagu, lagi 2 orang tak dapat dikenalpasti Felda mana. Yang penting Felda Taib Andak tak ada.

Rata-rata penduduk Felda masih lagi menyokong pasukan negeri mereka seperti Pahang dan Johor, namun jika seluruh penduduk Felda bersatu, nescaya Manchester United pun takkan dapat meniru kecempionnan Felda Utd ini. Pengerusi Felda, Tan Sri Isa Samad diharap dapat membantu pasukan ini dengan melaburkan wang demi pembangunan jangka panjang bolasepak generasi muda Felda, janganlah asyik pentingkan kroni sahaja ye Tan Sri!
______________________________________________

4. Singa Utara mengaum hebat!


Perlis kali ini dilihat kurang mengancam ketika dizaman kehebatan mereka beberapa tahun yang lalu. Diperkuatkan lagi dengan bekas pemain Kedah iaitu Saramsak Kram dan Fadly Baharom, skuad kendalian Mustakeen Omar ini mungkin mensasarkan agar kekal di Liga Super untuk kempen edisi 2011 ini. Stadium Utama Kangar diharap dapat kembali dimeriahkan, sama meriahnya ketika pasukan Perlis menentang ERA FC (yang ketika itu perlawanan diulas oleh Linda Onn dan gawangnya dijaga Rosyam Nor, penuhhhnya stadium sampai ke balapan)

Pemergian Amar Rohidan ke Kedah sedikit sebanyak menjejaskan prestasi pasukan. Namun begitu pasukan lain tidak boleh memandang rendah cabaran Singa Utara kerana mereka memiliki barisan muda, dan orang muda paham-paham jer la, mesti bertenaga. Nak nak duduk dekat perlis, sempadan dengan Siam saja, kompem bertenaga. Oh ya, penjagagol Perlis Reza Iqrimal pernah beraksi di Liga Singapura. Hebat tak hebat kita lihat bila saingan bermula nanti.

Ketepikan dulu soal wahabi-wahabi ini. Walaupon tiada kata-kata perangsang dari Dr.Asri bekas mufti perlis, pasukan Singa Utara ini masih mendapat sokongan rakyat Perlis dari Kangar, Jejawi, Arau, Kokdiang (kokdiang ni kat kedah sebenarnya nak habaq kat hang) dan Padang Besar. Tidak dilupa, pasukan ini terus mendapat sokongan padu dari Presiden Persatuan Ahli-Ahli Sukan Malaysia iaitu Shahidan Kassim @ Pok Kassim. Aumm Singa Utara, Aummm!!
______________________________________________

5. SabahHawk Rocks!!


Daripada seekor badak, Sabah kali ini di-rebrandingkan dan bertukar menjadi seekor helang (sejujurnya saya tak berapa suka kerana term "Hawk" dah lama Kuala Lumpur gunakan, malah lebih sedap kalau Sabah kekalkan istilah "Rhyno" mereka). Peminat bolasepak Sabah sudah lama merindui zaman kegemilangan Burhan Ajui, Hassan Sani mahupon Khairul Azman Muhammad 'The Malaysian David Seaman'. Pasukan Sabah kali ini dilatih oleh Gary Phillips, bekas pengurus Barnett, Aylesbury United dan Grays Athletic.

Posisi yang bakal menjadi saingan di Sabah kali ini pastinya pada penjaga gol. Sabah memiliki 2 bekas penjaga gol kebangsaan, Syed Adney dan Azizon Kadir. Phillips tentunya juga menagih khidmat Zainizam Marjan, adik Matlan Marjan dalam merencanakan kejayaan pasukan. Sabah juga memiliki pemain yang pernah beraksi di Liga Indonesia dan Liga India iaitu Stanley Bernad Stephen Samuel.

Menjadi naib juara Liga Premier 2010 selepas 6 tahun terperap di divisyen kedua, pastinya Sabah tidak mahu turun kembali ke Liga Premier. Mungkin agak sukar untuk Sabah mengakhiri kemarau 15 tahun tanpa kejuaraan, namun sekurang-kurangnya barisan pemain Gary Phillips ini perlu mengekalkan status mereka sebagai pasukan Liga Super pada tahun hadapan. Semoga Bung Mokhtar dan isteri tercinta dapat membawa aura gelora Bung Karno ke Stadium Likas.
______________________________________________

6. Go-more Red Warriors Go-more!

Kejayaan The Red Warriors mengungguli Piala Malaysia tahun lepas membuktikan Kelantan antara pasukan pilihan untuk menjuarai Liga Super 2011. Kepimpinan pengurusan yang efektif dari Tan Sri Anuar Musa telah memperlihatkan kebangkitan Kelantan akhir-akhir ini. Cuma isu peletakkan jawatan B.Sathianathan yang masih dalam tanda-tanya sedikit sebanyak menjejaskan moraliti pasukan. Adakah hukuman FAM keatas Sathia terlampau berat? SokerLeaks taktau nak kata, FAM ni kan 'maksum'. (Leaks terbaru: Azrai Khor ke KB?)

Berbalik kepada kekuatan pasukan Kelantan. Kelincahan Nur Shahrul Idlan Talaha aka Matyo pasti menjadi igauan pertahanan pasukan lawan disamping bantuan pemain-pemain lain seperti S.Chanturu, Badri Radzi dan Syakir Shaari. Penjagagol KhairulFahmi aka Apex dijangka terus menjadi igauan gadis-gadis diluar sana walaupon hakikatnya Apex telah berpunya. Jika prestasi beliau merudum, jangan salahkan interview SokerLeaks tempoh hari, takde kene mengena paham! Kelantan kehilangan tiga tonggak utama mereka, NorFarhan, Indra Putra dan Azizi Che Ros, namun mereka memiliki pemain baru seperti Nurul Azwan Roya dan Nicolas Chan. Pemantauan SokerLeaks terhadap penyokong Red Warrios menunjukkan ramai masih meragui kehebatan Nicholas Chan, bekas pemain muda dari Cardiff City dan anak chairman Cardiff City. Nampak sangat pakai cable.

Sokongan penyokong Kelantan takperlu diragui lagi. Tiket mahal pon semua sold-out di KB. Jadi penyokong lain jangan nak kompelin tiket mahal. Dan diharap tiada lagi insiden kekacauan yang melibatkan penyokong Kelantan tahun ini. Sek-sek kito nak gomo kat stadium, bukan nak gocoh! Lepas tengok bola kita senyum balik la, macam senyuman Happy pada jersi baru Kelate ni. Dan semoga berkat doa Tok Guru Nik Aziz dapat sentiasa mengiringi perjuangan The Red Warriors, amin.
______________________________________________

7. T-Team azam cipta kejutan!


Ketika ini T-Team dibayangi dengan kehebatan 'abang' mereka, Terengganu. Dan ketika ini juga T-Team dipalit kontroversi 3 kontrak bekas pemain Kelantan. Sungguhpun begitu, Yunus Alif pasti tidak mahu isu ini menjejaskan persembahan pasukan beliau. Dengan ketibaan NorFarhan dan Indra, sedikit sebanyak dapat meringankan beban terhadap pemain utama mereka musim lepas, Harris Safwan Kamal. Azizi Che Rose pula mungkin dapat membantu Rosdi Talib dibahagian pertahanan.

T-team adalah antara pasukan kelab yang bertanding didalam Liga Super kali ini selain Felda United dan Johor FC. Selaku pasukan kelab, mungkin sukar untuk menarik penonton ke stadium ditambah adanya lagi pasukan negeri di bumi Penyu ini. Namun jika skuad "The Young Turtles" ini mempersembahkan permainan yang menarik dan menghasilkan keputusan yang membanggakan, tak mustahil T-Team bakal mengikut jejak langkah Johor FC iaitu menenggelamkan kehebatan pasukan negeri.

Ramalan SokerLeaks, T-Team akan terus bermain di Liga Super pada 2012, tetapi untuk menjadi pencabar kejuaraan, jauh panggang dari api rasanya. Diharap juga T-Team tidak mengikuti jejak langkah pasukan-pasukan kelab yang lain seperti KL Plus, MPPJ, Public Bank atau KM Naza, yang mana semua dah 'bungkuihh'!

______________________________________________

8. Tok Gajah takkan biar dicemuh lagi!


Ada simbolik gambar diatas ini. Gajah dan Harimau tak mungkin dapat bersama, tapi dalam bolasepak Malaysia, pengurusan Harimau Malaya adalah sinonim dengan pengurusan Tok Gajah. Kerana itu rata-rata pengikut liga Malaysia mengkritik pasukan Pahang ekoran insiden penyelamatan mereka dari tersingkir ke Liga Premier, tapi seharusnya bukan pasukan Pahang yang perlu dipersalahkan, sepatutnya golongan-golongan 'cerdik pandai' ini la yang perlu dibambu habis-habisan.

Ketepikan dulu soal pengurusan ini, mari kita lihat keupayaan pasukan Pahang tahun ini. Koi nak bagitau kat deme ni haa, Pahang mampu menjadi skuad 'pengacau' kepada pasukan-pasukan pilihan. TokGajah sentiasa mencipta kejutan. Dibimbimbing Dollah Salleh, pasukan ini sebenarnya mempunyai barisan yang boleh melangkah jauh bila melihatkan pemain berkualiti mereka seperti Azamudin Akil, R.Surendran dan Zaiza Zainal Abidin. Zaiza ni dengar khabar dari defender dah naik jadi midfielder, mungkin ianya berkesan seperti apa yang dilakukan terhadap bapa beliau dahulu iaitu Zainal Abidin Hassan; dari defender tukar jadi striker.

Kejayaan melangkah ke sukuakhir Piala Malaysia tahun lepas menunjukkan Pahang masih lagi sebuah pasukan yang kuat. Dikala penyokong Pahang sudah mula bosan dengan prestasi buruk pasukan beberapa musim yang lalu, senario ini mungkin berubah pada edisi 2011 ini. Stadium Darulmakmur dijangka tidak akan kesunyian lagi kali ini. Yang hairannya, Presiden PBNP ni orang kaya,tapi lampu limpah stadium pon tak boleh nak repair, terpaksa la main siang. Pembetulan, Pahang akan main malam, pukul 8.45mlm, harap maklum.
______________________________________________

9. Harimau Muda sudah bersiap sedia!



Harimau Muda dilatih oleh Ong Kim Swee, pembantu kepada King Gopal kita. Dengan sebahagain besar pemain dalam skuad ini pernah beraksi menentang pasukan liga Slovakia, dapat dilihat hasil positif dari pengalaman tersebut menerusi prestasi beberapa pemain mereka yang beraksi di Piala AFF Suzuki tahun lepas. Kekuatan pasukan ini pasti tertumpu pada bahagian pertahanan; Muslim Ahmad, Mahali Jasuli, Fadhli Shas dan Faizal Muhammad. Selain itu, larian kencang dan bertenaga K.Gurusamy bakal memberi cabaran menggunung kepada pasukan lawan.

Pengalaman bermain menentang pemain Eropah yang rata-rata berbadan sasa,keras serta tinggi lampai, skuad Harimau Muda dijangka dapat mengawal tekanan yang sama pabila menentang pasukan-pasukan Liga Super ini nanti. Pasukan ini juga terlibat dengan perlawanan Pra-Olimpik, dan perlawanan pertama adalah menentang Pakistan. Dan ketika itu jadual liga masih lagi bersambung seperti biasa. Mungkin ini sedikit sebanyak bakal menjejaskan persembahan mereka di Liga Super nanti.

Harimau Muda bakal bermain di gelanggang Stadium MBPJ,Kelana Jaya. Agak sukar untuk menyaksikan puluhan ribu penyokong datang ke stadium sama seperti di Stadium Bukit Jalil tempoh hari. Tapi SokerLeaks tegaskan disini, jika anda mahu saksikan aksi berkualiti tinggi, nah, perlawanan membabitkan pasukan ini pasti dapat memenuhi kehendak anda itu. Ramalan Sokerleaks, pasukan ini bakal menduduki 5 tempat teratas.
______________________________________________

10. Sang Kenari terus terbang tinggi!


Satu-satunya pasukan yang berjaya melakukan "Double Treble" (bukan Double Trouble); menjuarai Liga Super,Piala FA, Piala Malaysia untuk dua tahun berturut-turut. MU dan Barca pon tak mampu melakukannya. Tetapi itu semua terjadi ketika Kedah dizaman kegemilangan mereka bersama Azrai Khor, namun bak kata Radhi Mat Din, lejen HijauKuning yang kini bertugas sebagai penolong jurulatih; pencapaian sebegini hanya mampu dilakukan sekali dalam 100tahun. Namun SokerLeaks berpendapat, Kedah tak perlu tunggu 100tahun, mereka mempunyai kekuatan untuk mengulanginya sekali lagi pada tahun ini.

Kenapa? Kedah memiliki barisan pemain yang hebat. Amar Rohidan, Azmi Muslim, Badrol Bakhtiar, Helmi Eliza Elias, Khyrill Muhymeen, Azlan Ismail dan Fauzi Nan; antara tonggak bintang Hijau Kuning. Ini pastinya memberi kelebihan kepada Ahmad Yusof untuk membuat percaturan terbaik pasukan dalam mengahrungi kempen Liga Super 2011. Musim ini juga memperlihatkan Kedah melepaskan ramai pemain mereka ke negeri jiran iaitu Perlis dan Perak. Harapan menyaksikan kehebatan penyerang muda bernama Hattapon yang beraksi cemerlang di Piala Emas Raja-Raja mungkin tidak kesampaian kerana namanya hanya tersenarai dalam skuad Piala Presiden sahaja.

Tahun lepas, Kenari menduduki tempat ke-5 liga. Masalah utama mereka adalah ketidak konsisten dalam mendapatkan 3 mata berharga. Kadangkala mereka menang bergaya dengan pasukan yang kuat, namun bila berhadapan dengan pasukan yang lemah, mereka turut menjadi lemah, ala-ala Liverpool juga sebenarnya Kedah ni. Bagi SokerLeaks, Kedah bakal menjadi pasukan pencabar kejuaraan tahun ini, kerana Kenari kini mempunyai sayap yang lebih kuat. Pulun Kedah Pulun, jangan jadi pulut sudah.
______________________________________________

11. Come On Key Ell!!


Kali terakhir Kuala Lumpur memegang piala adalah ketika 1999, ketika mereka menjuarai Piala FA. Pembangunan yang tak sekata antara kemajuan bandar dengan bolasepak, bilamana bandaraya Kuala Lumpur semakin pesat dengan bangunan tinggi tumbuh melata (termasuk bangunan Bik Mama), pemilihan Pavillion sebagai tempat comolot paling digemari anak muda disamping projek lingkaran MRT sekitar KL, namun dari segi bolasepak, Kuala Lumpur masih tanpa kejuaraan selama 12 tahun ini..

Barisan skuad warga kota kali ini dibimbing Razip Ismail. Pemain utama skuad warga kota ini bakal ditunjangi oleh Yong Kuong Yong, Azmi Sarmin dan Azlan Zainal. Pemergian Azidan Sarudin mungkin menjejaskan moraliti dan kehebatan pasukan. Kuala Lumpur perlukan dana untuk kembali gemilang seperti tahun 80-an, kerana ramai pemain ternama berhijrah ke pasukan lain, Azman Adnan, Safee Sali, Nizarudin Yusof. Tidak ketinggalan Shebby Singh.

Sukar milhat limpahan penyokong yang ramai di Stadium KLFA Cheras, rata-rata warga kota lebih suka lepak di Downtown. Yang datang hanyalah mereka yang betul-betul true punya KL fan. Kajian SokerLeaks mendapati kebanyakan pemilik ic tengah-no-14 kini menyokong pasukan yang lebih glamour, terutamanya Selangor. Mungkin ini yang dikatakan Glory Hunters. Jika ditanya kepada penyokong-penyokong Selangor kelahiran KL, pasti mereka memilih KL sebagai pasukan kedua. Sebenarnya mereka masih lagi sayang dengan pasukan Warga Kota ini. Sama la juga dengan penulis, lahir KL (duduk Selangor), tapi tak malu sokong Selangor, bila result Liga Super keluar cari result KL juga. Hrmm..
______________________________________________

12. Hobin Jang Hobin


N9 memang kuat tahun ni, memang kuat. Skuad kendalian Wan Jamak Wan Hassan dibarisi pemain hebat seperti kembar Aidil-Adha, Fakri Saarani, S.Kunalan, Norhafiz Zamani Misbah dan Hairudin Omar. Perhatikan juga pemain tinggi lampai yang digelar 'Peter Crouch Malaysia' iaitu G.Mahathevan. (penulis pernah bermain menentang beliau masa sekolah menengah, memang tinggi dia ni, tapi bukan lawa bolasepak la, lawan bolabaling, keh keh). Dah kena call-up dengan King Gopal dah si Mahathevan ni masa lawan Hong Kong itu hari.

Masalah kecederaan pemain utama seharusnya menjadi penghalang Sang Rusa untuk kempen liga super tahun ini. Kembar Aidil/Adha masih cedera manakala Fakri dan NorHafiz masih bergelut dengan tahap kecerdasan. Jangan hairan jika persembahan awal musim mereka kurang memberangsangkan. Di posisi penjaga gol, Farizal Marlias akan menjadi harapan utama MB Mohamad Hassan untuk merangkul kejuaraan setelah menggantikan Sani Anuar Kamsani yang berhijrah ke pasukan liga premier, MP Muar.

Cuma SokerLeaks hairan, Nogori Sombilan memang kuat kalau bab-bab kempen piala, tak kiro lah Piala FA mahupon Piala Malaysia, tapi bilo bab Liga Super, terumbang ambing sikit prestasi mereka. Hairan hairan, adakah pengurusan Rusa cuma impikan aksi final tanpa memikirkan keinginan penyokong untuk menyaksikan Shukor Adan menjulang kejuaraan Liga Super 2011? Apo-apo pon, Skuad Jang memang antagho yang bakal mongisi tigo tompek toratas.
____________________________________________

13. Seladang mahu mengejorrr! Cerciter cerciter.


Tiba giliran skuad Kejor Yop Kejor pula untuk diulas. Tahun ini, Norizan Bakar akan melatih skuad Seladang. Perak tahun ini diperkuatkan dengan barisan pemain berpengalaman seperti Khairi Zainudin, Shahrulnizam Mustapa, Akmal Rizal, Shafiq Jamal dan Nasril Nourdin. Masalah dalam pengurusan yang melibatkan MB Zambery Kadir dgn ex-MB Nizar Jamaludin mungkin dilihat sudah berakhir. Baguslah, penyokong bukan nak tengok drama, mereka nak tengok bola sambil menyanyikan lagu Skor Yop Skor dan Ipoh Mali Talak Sombong.

Perak dilihat masih mencari pengganti 2 lagenda mereka, Azizul Abu Hanifah dan Ahmad Shahrul Azhar (yang kini bertindak sebagai penolong pengurus). Walaupun begitu, menerusi perlawanan friendly pra-musim, Perak mungkin menjelmakan kejutan. Menumpaskan PKNS 1-0, Kedah 3-0 dan seri 0-0 dengan Perlis. Seladang juga mencatat keputusan memberangsangkan semasa tour mereka di Thailand; menang 3-2 keatas Muangthong United FC (juara liga premier Thailand) serta membelasah Airforce United FC 4-1. Mantoppp yob!!

SokerLeaks meramalkan Perak bakal menghuni 5 tempat teratas untuk kempen liga musim ini. Buat Razali Umar Kandasamy, diharap anda dapat memperbaiki tahap disiplin anda. Bakat ada, power ada, sia-sia kalau disiplin tak dak. Jangan tiru macam Khalid Jamlus, ate teman-teman awok kat perak ni tak berapa nak gemor.
______________________________________________

14. Enjutan Lebah makin berbisa!


Antara pasukan kelab terawal ditubuhkan dan masih kekal sehingga kini. Sebagai sebuah pasukan bertaraf kelab, kejayaan Johor FC semakin langkah kedepan dengan melayakkan diri ke separuh akhir Piala Malaysia 2010 disamping tempat ke-4 dalam Liga Super 2010 menunjukkan bahawa Johor FC bukanlah calang-calang pasukan. Isu penggabungan Johor FA dan Johor FC pula nampaknya semakin reda. Ada pro and cons sebenarnya bila penggabungan ini berlaku, tapi rata-rata rakyat Johor tidak berminat dengan idea penggabungan ini.

Tonggak penting skuad Lebah pastinya ditunjangi Eddy Helmi Abdul Manan. Johor FC juga bakal diperkuatkan dengan 2 bekas tonggak Negeri Sembilan iaitu Rezal Zambery Yahya dan Rahman Zabul. Kepulangan Rezal ke Stadium JCorp, Pasir Gudang dilihat memantapkan lagi barisan midfield skuad kendalian Azuan Zain ini.

Ramalan SokerLeaks untuk Johor FC tahun ini, mereka bakal menduduki pertengahan liga. Sokongan peminat pada Johor FC rasanya tiada masalah, malah Stadium Jcorp lebih dipenuhi dengan peminat berbanding Stadium Larkin (gelanggang Johor FA). Penduduk Johor mengharapkan Johor FC dapat menhadiahkan kejuaraan berbanding Johor FA, yang ketika ini masih bergelut dalam Liga Premier.
______________________________________________

Begitulah ulasan kesemua 14 pasukan Liga Super tahun ini. Stadium-stadium di Malaysia pada 29hbulan Januari ini bakal bergema dengan sokongan padu peminat bila sepakmula Liga Super bermula. Apa lagi, jom kita meriahkan Liga Super tahun ini. Bak kata Daniels SokerLeaks, senario stadium bakal berubah dengan adanya kumpulan Ultras disetiap negeri, chants-chants yang lebih menarik, pembakaran flare yang menyala dengan gayanya serta tifo pasukan yang bakal dikibarkan dengan megahnya.

Jangan lupa main Fantasy Super League, kalau bab EPL bukan main korang berkobar-kobar, apa la salahnya korang berkobar jugak dalam fantasy MSL ni. Nak main pergi BolaFantasi.

Ingat bolasepak, ingat Liga Super Malaysia! Siapa tak layan dia bangla, takpon penyokong Garuda!

Kejar-Kejar di La Liga dan Copa Del Rey

Nikmat dapat score gol semula ni feel dia macam rasa nak terpancut!

Abam Karim bin Zema dah jumpa pintu gol, akhirnya. Selama ni gua perati dia macam kena ilmu hitam, tak nampak lubang gol kat mana, tak macam zaman dia baru nak up dulu. Tapi sejak peledak utama Real, Higuain kena berehat panjang dek kerana sakit belakang, abam Karim tak mengecewakan, sedap-sedap main la orang kata. Sebutir gol dari abam Karim cukup untuk 3 markah penuh bagi meneruskan aksi kejar-mengejar Real-Barca di La Liga. Real menang dengan Mallorca 1-0. Perjalanan liga masih jauh, ada 19 game lagi, dan dengan 19 game tu macam-macam boleh jadi. Mungkin Messi injured, mungkin juga Xavi kena demam campak, mungkin juga Iniesta kena sakit gout, siapa tahu? 

Penjaring terbanyak La Liga setakat ni adalah abam minyak rambut tancho, Cristiano Ronaldo dengan 22 gol disusuli lelaki kerdil ajaib, Lionel Messi dengan 19 gol. Jadi, jangan pelik sangat kalau ramai orang berdebat siapa antara 2 makhluk ni pemain paling hebat di dunia, statistik dah cerita segala.

"Ka..in pu..tih yang kuberikan pa..da..mu, ehh sheelap, putih tu Real Madrid..kikiki!"

Rabu ni Barca turun menentang Almeria di tempat lawan manakala Real bakal melayan Sevilla di Bernabeu dalam separuh akhir pertama Copa Del Rey. Gua dapat agak Barca-Real akan bertemu di final nanti, barulah lengkap cerita seteru dua gergasi bola sepak Sepanyol. 2 kali bertarung dalam liga dan sekali di final Spanish Cup, ngam! Setakat suku akhir itu hari, abam tancho mendahului senarai penjaring gol Copa Del rey dengan 6 gol, Messi 5 gol dan Karim bin Zema menyumbat 4 gol.

Ok, daripada dua statistik di atas, Messi adalah yang kedua terbaik. Cukup.

Skill bau taik hidung sendiri daripada Alves yang belum nak renew kontrak dengan Barca. Habat!

Sunday, January 23, 2011

Bolasepak Dan Diktator



Adolf Hitler adalah pemerintah Nazi German - merupakan penyokong setia pasukan FC Nurnberg.






Pemerintah fasis Itali Benito Mussolini pula adalah penyokong setia kelab SS Lazio.Peh - dah nama depan pun SS.Konferm memang kelab ultra fasis!





Josip Tito pemerintah seumur hidup Yugoslavia pula adalah penyokong setia Red Star Belgrade.





Francisco Franco diktator kejam pula adalah penyokong Real Madrid.Taste-taste sama macam si Linglung jugak.





Pemerintah junta Argentina Jorge Videla merupakan penyokong setia River Plate.





Diktator junta tentera Myanmar Than Shwe adalah seorang diktator yang tidak menyintai kelab negaranya sendiri.Kalau diktator lain semua menyokong kelab dalam negara - beliau memilih England dalam kelab favoritenya.Manchester United.Bukan rahsia lagi - sampai nak beli Manchester United 1 billion pound - tapi pukimak la ini diktator.Rakyat miskin tak makan kau nak beli Manchester United.





General Tomoyuki Yamashita pula - juga seperti Than Shwe - tidak menjadi penyokong kelab negara sendiri berbanding luar.General Yamashita pula bukan kelab yang dia sokong by the way tapi negara.Buat pengetahuan,beliau adalah penyokong Malaysia.Kenapa?Nickname dia sendiri dah Harimau Malaya - nak cakap apa?

Seri je? OK la teww!

Perlawanan Newcastle - Spurs di St.James Park sekadar mencatat keputusan seri 1-1. Saya akan cuma ulas mengenai bab Spurs sahaja, bab Newcastle biar afiqsiddharta yg buat.

1. Lennon is the Savior. Score last minit berjaya mengelakkan aku terus mencarut.

2. Collocini ada iras-iras Puyol. Ok sori terulas sedikit pasal Newcastle.

3. Debut Pienaar kurang memberangsangkan sikit. Tapi OK la teww.

4. Nico Krancjar makin gemok aku tengok. 

5. Leaks terbaru di Spurs, Harry Redknapp mahu membawa Diego Forlan ke White Hart Lane. Redknapp terbang ke Madrid tempoh hari untuk menyaksikan perlawanan Copa-Del-Rey antara Real dan Atletico. Malang buat Redknapp, beliau telah dirompak oleh 6 orang pencopet. Hasilnya, niat untuk mebeli Forlan terpaksa dipendam dalam hati bila dompet beliau telah dicopet. Kesian.

6. David Beckham yang training dengan Spurs memang kurang hajar. Boleh tak pergi tengok game Spurs. Lebih bertambah kurang ajar pergi tengok game rival, Arsenal. 

7. Sekian. Majulah Spurs untuk EPL.


8. Selit jap pasal Bayern Munich. Lu orang ingat berbatov je boleh score hatrick 3 kali. Mario Gomez pon score hatrik jugak la der. Bayern menang 5-1, hatrik Gomez campur sebijik dari Robben dan Muller.