Wednesday, August 29, 2012

Piala Malaysia- Analisis Perlawanan Ketiga

                       Piala peninggalan British yang menjadi rebutan semua pasukan bolasepak di Malaysia.


Salam satu Malaysia, salam Janji Ditepati dan salam Piala Malaysia dari saya Deusry not Shebby untuk anda semua pembaca SokerLeaks yang disayangi dan dibenci. Seperti yang kita sudah maklum, sekarang sedang berlangsungnya kejohanan bolasepak yang terunggul di Malaysia iaitu Piala Malaysia. Bagi yang tidak tahu tu, ada dua kemungkinan saja yang menyebabkan anda tidak tahu. Sama ada anda hanya layan EPL sahaja atau pun anda hanya sibuk dengan bola Malaysia semasa Harimau Malaya bermain sahaja. Ok abaikan tentang perkara itu dulu, kita cerita di kemudian hari bila ada masa.

Piala Malaysia sudah memasuki perlawanan ketiga peringkat kumpulan, dan pada ketika ini bayang-bayang pasukan yang akan mara ke suku akhir dan pasukan yang akan menamatkan musim ini lebih awal sudah mula kelihatan. Aksi Piala Malaysia seperti biasa menampilkan banyak kejutan yang tidak diduga. Pasukan yang tidak konsisten di peringkat liga tiba-tiba menampilkan persembahan menakjubkan bila beraksi di Piala Malaysia. Pemain yang sering menjadi pilihan untuk beraksi cemerlang dan menjaringkan banyak gol tiba-tiba beraksi di bawah keupayaan sebenar. Pemain yang sebelum ini kurang dikenali di saingan liga tetapi selepas dipinjamkan ke pasukan lain tiba-tiba menunjukkan aksi mengagumkan. Jadi, siapa kata Piala Malaysia tidak mendebarkan dan tiada unsur-unsur komersial? 

Kumpulan A

Kumpulan yang dihuni tiga pasukan dari Selatan tanah air iaitu Johor, Johor Fc dan Lions XII serta pasukan yang disokong oleh antara pemaju perumahan terunggul di Malaysia iaitu PKNS FC. Perlawanan semalam menyaksikan pertembungan di antara Johor dan Lions XII di Larkin, sementara di Petaling Jaya PKNS FC melayan kunjungan Johor FC. Jika suatu ketika dulu, pertembungan di antara Johor dan Singapura antara yang dinanti-nantikan oleh peminat bolasepak di selatan tanah air, tetapi berbeza dengan sekarang. Stadium Larkin tidak semeriah dan serancak semasa zaman kegemilangan 90-an dulu,.Mungkin dengan keputusan seri 0-0, para peminat di sana merasakan mereka membuat keputusan yang tepat dengan tidak datang ke stadium. 

Manakala di Petaling Jaya pula, PKNS dan Johor FC sekadar seri 1-1. Dengan keputusan perlawanan semalam, Lions dan Johor FC kekal di tangga teratas dengan 5 mata, manakala Johor dan PKNS masih mengekori dengan masing-masing 2 mata. 

Kumpulan B

Kumpulan yang dikatakan sebagai kumpulan maut dalam Piala Malaysia kali ini. Saingan semalam di antara Kedah dan Terengganu manakala juara Liga Perdana, ATM melayan kunjungan juara Liga Super dan Piala FA, Kelantan di Selayang. Terengganu masih gagal menamatkan badi kekalahan dengan Kedah semenjak 2008 apabila tewas 2-1 di Alor Star. Dua jaringan Khyrill Muhymeen cukup untuk memberikan kemenangan pertama buat Kedah selepas tewas dalam dua perlawanan awal sebelum ini. Manakala Terengganu terpaksa berpuas hati dengan jaringan tunggal dari Abdul Hadi Yahya.

Di Selayang pula lain ceritanya. Kedua-dua pasukan iaitu Kelantan dan ATM sekadar seri 1-1. Namun, insiden membaling botol ke trek dan kekecohan yang dicetuskan oleh penyokong Kelantan lebih menjadi perbualan hangat berbanding keputusan perlawanan. Insiden yang menyebabkan perlawanan terhenti lebih 10 minit ternyata sungguh memalukan, apatah lagi perlawanan tersebut disiarkan secara langsung di kaca televisyen. Tapi macam biasa lah kan, semua sudah faham dengan gelagat penyokong Kelantan bukan?

Selepas perlawanan ketiga semalam, ATM menerajui kumpulan B dengan 7 mata, diikuti Kelantan dengan 4 mata. Terengganu dan Kedah pula berkongsi 3 mata, cuma dibezakan dengan jaringan gol. Siapakah yang akan melepasi kumpulan maut ini? Kita nantikan saingan pusingan kedua pula untuk mengetahui jawapannya.

Kumpulan C

Di kumpulan C pula, berlangsung pertembungan di antara Negeri Sembilan dan Perak di Paroi manakala dua pasukan kelab iaitu Felda United dan Sime Darby bertembung di Melaka. Perlawanan di Paroi menyaksikan kedua-dua pasukan sekadar seri tanpa jaringan. Namun, sama seperti di Selayang, berlaku kekecohan pada separuh masa pertama sehingga menyebabkan perlawanan terpaksa dihentikan seketika dan FRU dikerah masuk bagi mengawal keadaan. 

Manakala di Melaka, Sime Darby mencatatkan kemenangan pertama apabila menewaskan Felda United 3-2. Selepas perlawanan semalam, Negeri Sembilan mendahului kumpulan dengan 5 mata diikuti rapat oleh Felda dan Sime Darby yang masing-masing berkongsi 4 mata. Manakala Perak di tangga terbawah dengan 2 mata dan masih gagal mencatatkan kemenangan. Ater, Yob?

Kumpulan D

Kumpulan yang mengandungi juara 32 kali Piala Malaysia iaitu Selangor, naib juara Liga Perdana iaitu Pahang dan juga Sarawak serta T-Team. Pahang yang kembali beraksi di Piala Malaysia setelah tercicir pada kempen tahun lalu membelasah Sarawak 6-0 dalam perlawanan di Kuantan semalam. Jenis bersungguh-sungguh semasa peringkat kumpulan ini payah juga sebenarnya. 

Manakala Selangor dengan tenangnya tidak memerlukan banyak gol untuk memastikan kemenangan ke atas T-Team di Kuala Terengganu. Jaringan penalti dari Safiq Rahim memastikan Misi 33 Selangor berterusan dalam perlawanan yang berlangsung dalam hujan. Selepas tamat tiga perlawanan, Pahang mendahului kumpulan dengan 7 mata, diikuti Sarawak dan Selangor yang berkongsi 4 mata. Manakala T-Team di tangga tercorot dengan 1 mata. 


Setelah tamat tiga perlawanan, Deusry Not Shebby meramalkan semua pasukan masih berpeluang untuk melayakkan diri ke suku akhir.  Secara matematiknya, semua pasukan berpeluang dengan syarat perlu mengumpul mata maksimum pada baki tiga perlawanan selepas ini. Tapi mungkin ada kejutan di mana beberapa pasukan pilihan mungkin tersingkir awal di saingan kumpulan.

Itu sahaja untuk analisis bagi perlawanan ketiga. Jangan lupa sertai perbincangan #ERAPialaMalaysia2012 di laman facebook kami atau pun di twitter. Akhir kata, saya sudahi dengan ayat tipikal bolasepak Malaysia iaitu "Sokonglah Bolasepak Malaysia" dan "Jangan lupa ke stadium berhampiran anda".

Tuesday, August 28, 2012

Piala Malaysia yang suram.


Aku pergi tengok Selangor vs Pahang sabtu lepas. Game best. Banyak gol. Full time 2-2. Pahang rasanya lebih gembira berbanding Selangor dengan result ni. Main away and sepatutnya menang tapi bolos nearing the end. Pahang nampak lebih bahaya dalam match ni berbanding Selangor. Jentera serangan Pahang nampak tajam. Azamuddin Akil sekali lagi membuktikan kenapa K.Rajagobal pilih dia untuk sarung jersi Harimau Malaya.

Game tu best. No doubt. But unfortunately game tu clash dengan EPL. Man United vs Fulham. So, attendance kuranglah macam biasa. Stadium tak sampai separuh. Ciput je attendance. Well, to say ramai lebih prefer Man United vs Fulham is probably correct, but tak boleh salahkan diorang. Apa-apa pun kita kena tengok diri sendiri dulu. Aku budak KL, datang dari KL ke Shah Alam untuk tengok match tu. Ya, Selangor bukan team aku. But KL tak masuk Piala Malaysia. So, aku pergi atas dasar untuk memeriahkan Piala Malaysia. Tolak tepi rivalry, well, bukan aku pergi untuk sokong Selangor or Pahang, aku datang sebab nak tengok bola. Ok, stop the crap now. Apa yang aku tak nampak bila start lepas tol batu tiga dan nak menghala ke stadium? Well, aku tak nampak any advertisement or banner pasal game tu. Selangor yang konon nak kejar misi 33 katanya, tapi promosi untuk hangatkan misi 33 tak ada. Kalau dah area Shah Alam pun tak ada promo or banner, apatah lagi kawasan macam Gombak, Ampang, Kuala Selangor, Hulu Langat, Klang dan mana-mana yang jauh dari stadium.

Some would say, itu tanggungjawab kita untuk sedar game pasukan sendiri. Well, true, tapi bukan bermaksud pihak bertanggungjawab perlu lepas tangan. Nak jual burger pun kau kena pandai promosi, bukan bukak gerai burger, lepas tu tunggu orang datang. Iklankanlah sikit. Tak ada duit? Takkan nak harap duit dari FAM je? Pandai-pandailah cari duit untuk buat promosi. Bukannya suruh buat iklan juta-juta pun. Cukuplah sekadar maybe ada billboard kat Federal Highway tu untuk highlight game, or simple banner kat setiap daerah di Selangor. Kalau tak nak setiap daerah pun, ambiklah yang nearby Shah Alam.

EPL jangan sekadar tayang kat TV and support je, kita perlu belajar dari diorang. Especially untuk FA Negeri dan FAM. Tengok macam mana cara diorang promosi and dapatkan keuntungan. Selalu FAM bawak team luar negara untuk national team belajar and improve,well, FAM pun kenalah improve. Tengok cara marketing diorang. Ya, we live in a capitalist world where money is essential. But you won't gain any profit without loosing some.

Piala Malaysia ni dah masuk 3rd game. Banyak kejutan. Pasukan pilihan macam Selangor,Kelantan,Perak,Lions semua start slow. Team underdog macam Pahang and ATM yang main liga perdana yang nampak mantap. So, siapa kata Liga Malaysia predictable and tak best? We do have our own history. Cuma perlu di hype kan sikit. Korek sikit arkib negara tu, tengok history setiap pasukan, Buat analisis pre,match dan post match. Tak susah pun. Johor vs Lions tu, banyak sejarah tu.

Aku tau, apa aku tulis ni bukan FA negeri and FAM akan baca pun. Diorang tau goyang kaki je. Bukan dengar pun keluhan peminat. Kalau dengar, dah lama dah Presiden letak jawatan. So, entahlah. kita cuma mampu berharap jelah. Harap harap besok pagi bangun FAM dah dirombak. Atau mungkin kita hanya mampu bermimpi FAM dirombak dan kita menang Piala Dunia. Macam tak biasa.

Monday, August 20, 2012

Fantasi Piala Malaysia


Mula-mula bukak, impressive jugak la aku ni. Bila dah digodek godek, banyak pulak mengarut dia. Tapi aku paham, bukan senang nak develop web fantasy ni. Sebelum ini ada beberapa web developer tempatan cuba membuat benda ni, namun tersadai dipertengahan jalan. Perlu ada data analisis setiap pemain dalam setiap pasukan untuk setiap perlawanan. Antara yg mengarut aku tengok;

1) Takde  player T-Team dan PKNS Selangor (setakat ni la, tak tau la lepas ni dia update semula). Kalo takde player Penang dengan Melaka, aku paham la jugak.
2) Ada player berubah posisi macam Matyo main midfield dan Razali Umar Kandasamy main defend. Jadah.
3) Harga tak masuk akal. Harga 3rd keeper Selangor lagi mahal dari harga keeper kebangsaan. Gila.

Walaupon sedikit Karut Komedia, aku masuk jugak la. RM10k woi kalo menang. Kakaka. Lagipon setidak-tidaknya ada juga liga fantasi untuk bolasepak tempatan. Benda ni dilihat satu benda yang positif. Peminat bolasepak tempatan akan mula kenal pemain-pemain di liga malaysia bukan setakat pemain kebangsaan sahaja.

Kepada yang dah buat team, silalah join liga Sokerleaks. Klik sini http://fantasy.arena.my/astro/malaysiacup/invite.php?lid=91&flid=155435. Kalo tak dapat, engko search je Sokerleaks dekat private league tu. Hadiah untuk liga ni nanti aku bincang balik dengan FAM dan Azzudin nak kasi apa.

Sedikit tips yang boleh dikongsi untuk fantasi Piala Malaysia ni;

1) Ambik je semua player import. Senang cerita.
2) Elakkan ambik Sharbinee jadi keeper
3) Sempena bulan kemerdekaan ni, elakkan ambik player LionsXII. Patriotik la sikit brader (tapi aku ada jugak ambik sorang. RM10k woi, sploh ribu! keh keh)

Sekian sahaja setakat ini. Selamat membuat team. Selamat maju jaya. Jangan lupa datang stadium sapot team kesayangan anda.

*layari laman web http://fantasy.arena.my/ untuk maklumat lanjut

Lagu Raya khas untuk Liverpool

Khas untuk semua penyokong Liverpool yang menyambut Aidilfitri



Tajuk Lagu: Indahnya Beraya Di Liverpool
Penyanyi: Kumpulan Koir 1Liverpool

♬♪♯♭♩

Wahai penyokong-penyokong liverpool,
Pulanglah ke Anfield berhari raya,
West Brom kasi 3, Reina hanya ternganga,
Gini ke kelab nak main Europa?

Dalam mencari gol pendahuluan,
Zoltan Gera kasi peringatan,
Odemwingie tambah satu, sebelum Lukaku melukakanmu,
King Kenny di kampung tersenyum sipu.

CHORUS

Indahnya beraya di Hawthorn,
Swansea pon bagi lima,walau takde Allen,
Kononnya Brendan Rodgers bawak tika-taka,
oh kelakarnya....

Concede penalty diutamakan,
Agger dan Sktrel sama meraikan,
Setiap kopites bagaikan bersaudara,
oh seronoknya...

Teruskan bertabah wahai kawan-kawan,
Lepas ni lawan City lagi besar cabaran,
Kita kena beringat, target kita top 8 sahaje,
Jangan pernah lupa ..."This is Our Year"..

Teng tereng teng teng teng terengteng teng tereng teng teng...Yanuuwar (YNWA)... Teng tereng teng teng teng terengteng teng tereng teng teng...Yannuuwar (YNWA) ♬♪♯♭♩


*ulang sampai Liverpool menang liga ataupon ulang sampai penyokong Liverpool bukak kisah Istanbul*

Saturday, August 18, 2012

Arsenal Musim Ini

Rest In Peace Robin Van Persie

Hatta Sir Ferguson sudah melaungkan bahawa kini mereka mempunyai skuad pembunuh dengan kemasukkan Van Persie sekalipun, Arsenal tetap Arsenal. Tak gentar dengan benda kecil ni. Kecoh lah brader.

Kena ingat bahawa keluarnya striker dari Belanda ini, yang semua orang tahu pasukan Belanda tak lepas peringkat kumpulan masa EURO2012 lepas, yang semua orang tahu Van Persie tak boleh nak bantu pasukan negaranya pergi ke suku akhir. Apa yang boleh diharapkan lagi dengan rekod kasut emas itu?

Keluar Van Persie, Arsenal menerima kemasukkan 3 pemain antarabangsa Sepanyol, Jerman dan Perancis. Tiga pasukan yang at least ke quarter-final. Dan ketiga-tiga pemain ini iaitu Lukas Podolski, Oliver Giroud dan Santi Cazorla telah beraksi pada EURO 2012 lepas. Keyakinan untuk Arsenal melakukan upset pada season ini masih ada. 

Dengan perlantikkan Varmeleen sebagai kapten (yang diketahui suka nak bergaduh macam era-era Viera dan Campbell), kami di kem Arsenal yakin tiada lagi jolokan 'tim budak sekolah' selepas ini. Kalau boleh, bila jumpa Manchester United nanti, tumbuk saja muka Rooney yang memang muka macam mintak penumbuk. 

Arsenal bukan skuad pembunuh. Kami skuad flanker. Flanker juga membunuh. Cuma membunuh dari belakang. Jaga-jaga.



p/s : Arsenal 6 Sunderland 0. Optimis.

Friday, August 17, 2012

Surat Perpisahan Buat Robin Van Persie

Disclaimer : Surat ini dipenuhi dengan kata kata kesat, luahan emosi tak terkawal dan mungkin menyebabkan air mata bergenang.



Ke hadapan Robin Van Persie,

Pada tahun 2004, kami mendapat berita seorang pemain dari Feyenoord telah dibeli oleh Arsene Wenger dengan harga 2.7M. Seorang pemain yang mempunyai masalah displin yang teruk, perangai serupa setan sehingga menjengkelkan Bert Van Marwijk. Ya, permain tersebut ialah engko Van Persie. Namun begitu, seperti biasa kami percaya terhadap Arsene Wenger seperti Wenger mempercayai bakat engko. Ya, kami percaya.

Robin Van Persie,

Setahun sudah berlalu, engko dah start cedera. Takpe, kami faham. Kalau taknak cedera, baik main layang layang ye dak? Tapi bila tahun berikutnya, engko injured lagi, kami dah start geleng kepala. Tahun tersebut juga menyaksikan engko kena tahan polis sebab disyaki merogol. Celaka! Kat mana kitaorang nak letak muka ni? Tapi Wenger percaya lagi ke engko, bekap engko dan kitaorang terpaksa buat buat tak dengar pasal kes rogol ni. Akhirnya barulah kes engko tu gugur dan engko didapati tak bersalah. Berapa banyak engko kasi ke court woi?

Van Persie,

2007, engko injured lagi? Dalam badan engko tu tulang ke kaca?

Persie,

Dah 4 tahun engko bersama Arsenal, tahun ni la baru engko start main banyak sikit walaupun ada jugak cedera ringan sini sana. Tahun ni kitaorang dah boleh senyum tengok engko main bola.

Pussy,

Tahun ni kalau engko ingat kontrak engko tinggal setahun lagi, dan engko kemain lagi manis mulut sign kontrak lanjutan. Engko ingat tak engko cakap mende masa tu? Engko ingat tak setan? Kejap, gua tolong quote.

 "My heart is with Arsenal and I just can't picture myself in a different shirt."
Ni apa cakap lain, buat lain ni brader? Mereputlah engko!

Babi,

2010, tahun ni macam biasa, engko main separuh season je sebab injured.

2011, Fabregas blah balik kampung dan engko jadi captain. Tahun ni, keajaiban terjadi, engko takde injured teruk pun. Kitaorang tak nafikan engko memang power, engko memang power. Engko jaringkan gol serupa orang gila season ni. Torres dengan Andy Caroll pun tak berani angkat muka tengok engko. Tapi bila masuk tahun berikutnya....*tarik nafas*

Engko umumkan kat laman web rasmi engko yang engko taknak sign kontrak. Faking! Eksyen! Dari gaji 130K yang Arsenal tawarkan, engko taknak berunding langsung. Dan akhirnya engko buat keputusan untuk join *tarik nafas" Manchester United.

Gua tak marah engko nak pindah, engko nak pindah pergi neraka pun engko pindah lah tapi apahal nak pergi Menyu woi? Engko tahu tak berapa kali engko injured time kat Arsenal dan kitaorang masih lagi bersabar layan engko macam raja?

25 kali madefaker! 

Fabregas time beria nak balik kampung sanggup ambik pay cut tapi engko yang konon-kononnya nak kejar trofi, bukan duit tu dengar kata siap dapat gaji 200+K. Engko tahu kenapa Arsenal tak menang trofi? Sebab engko la bawak malang! Start engko masuk Arsenal la tetiba je Arsenal tak menang trofi. Okay, okay, engko ada menang FA Cup dengan Arsenal tapi time tu engko banyak duduk bangku simpanan je. Cilake, tak pasal pasal gua jadi percaya benda khurafat sebab engko punya pasal.

*hembus nafas*

Takpelah Van Persie, kitaorang harap engko bahagia la pakai jersi alas meja tu. Terima kasih untuk semua sumbangan engko pada Arsenal. Terima kasih untuk semua jaringan gol, untuk semua assist, untuk semuanya. Tapi engko jangan nak sembang kencang la yang engko konon-kononnya fans no 1 Arsenal.


Engko bakar gambar ni sekarang, engko bakar sekarang!


Bila engko jumpa Arsenal lain kali, gua harap engko dapat belajar erti penyesalan. Atau kitaorang yang belajar erti penyesalan sebab jual engko..Kakaka. Tapi kalau tak jual, engko bukan nak sign kontrak lahanat! Baik jual dari biar mereput kat bangku simpanan.


Sudah sudahlah Van Persie. Engko mainlah bola elok-elok, kalau kena tackle dengan Koscielny nanti jangan tanya kenapa. Walaupun pahit untuk kitaorang terima, kitaorang akan try melepaskan engko pergi. Semoga engko tenang di alam barzakh. Dan akhirnya nanti, Arsenal tetap Arsenal, sebuah kelab paling power dan In Arsene We Trust.



PS: Pecah kaca pecah gelas, Kitaorang harap engko meretak macam gelas.





Dengan kesempatan ni gua nak ucapkan selamat hari raya kepada semua pembaca Sokerleaks khususnya Gooners dengan kata-kata, bertabahlah. Akhir season nanti, kita tengoklah siapa yang boleh ketawa. Robin Van Persie atau kita. 


Tapi engko Van Persie, kalau engko datang melutut mintak maaf raya nanti sekalipun, jangan harap gua nak maafkan!

Thursday, August 16, 2012

Jahatnya Manchester United Menjelang Aidilfitri =(

 2011. Beberapa hari menjelang Aidilfitri.




2012. Juga beberapa hari menjelang Aidilfitri. Menuju ke Old Trafford. 

Jahat betul Manchester United ni dengan Arsenal. Dua tahun berturut-turut punya jahat ni, jenis menghiris hati budak-budak Arsenal menjelang hari lebaran.


Tuesday, August 7, 2012

Ini entri Lee Chong Wei.Bukan Sekadar Entri Bola.


Kali ni aku nak berbicara isu sukan. Bukan sekadar isu bola sepak. Well, sekali sekala tukar topik pun apa salahnya kan? Aku sure ramai tengok Final Badminton Olimpik di antara Dato Lee Chong Wei vs Lin Dan kan? Aku sure ramai yang melonjak gembira masa LCW menang first set, kemudian kecewa bila LCW kalah 2nd set and tak senang duduk masa 3rd set. Surely korang menitik air mata bila LCW kalah 3rd set walaupun dia almost menang dan sekaligus merangkul pingat emas pertama olimpik untuk Malaysia. Dan aku amat pasti, mostly masih rasa bangga dengan Dato Lee Chong Wei kerana telah berusaha sehabis boleh. Itulah dia sukan. Ia mampu menyatukan satu negara. Tak kira agama,bangsa, usia atau fahaman politik, semua bersatu kerana sukan.Sama jugak masa final Piala AFF Suzuki 2010 dan Final Sukan SEA 2011, satu negara menyokong pasukan Harimau Malaya dan Harimau Muda. Sukan itu besar pengaruhnya.

Politik dan Sukan tak dapat dipisahkan di Malaysia. Sebenarnya, di Malaysia, semua benda dipolitikkan. Bekerja sebagai Wartawan politik mengajar aku itu. Ramai ahli politik yang mahu memegang jawatan dalam persatuan sukan. Dato' Shahidan Kasim di KOAM, Tan Sri Anuar Musa di FAM antara contoh. Ini semua pun ada pro dan kontranya. Ianya akan jadi perkara yang mungkin baik jika ahli politik itu menggunakan pengaruh politiknya untuk membantu persatuan sukan tersebut probably macam apa TSAM buat dengan KAFA. Malangnya ada segelintir yang terbalik, menggunakan Persatuan Sukan untuk menaikkan nama dan populariti masing masing. Kerja tak jalan. Itu yang menyusahkan. Kemudian, ada jugak ahli politik yang tak terlibat dengan persatuan sukan tapi gunakan sukan untuk mendapatkan populariti murahan. Kata kalau parti dia menang, kita akan dapat rangkul pingat emas. Korang tau siapa.

Sekarang kita berbicara pulak pasal pembangunan sukan. Kita tolak tepi dulu bola sepak. Itu sukan paling popular. Kita ambik badminton. As i watch the match between Dato LCW vs Lin Dan, satu je aku terfikir selain berharap DLCW menang, menang atau kalah Dato' Lee Chong Wei, siapa akan mengambil alih tempat beliau 4 tahun lagi? Adakah kita akan terus memujuk beliau untuk terus bermain? Kita nampak dominasi China dari dulu. Sentiasa melahirkan player baru. Sama seperti Brazil dalam bola sepak.Kalau dalam Piala Thomas, kita tengok, harapan kita hanya pada Dato' LCW dan mungkin bergu Koo Kin Keat dan Tan Boon Heong. Kalah salah satu, kalahlah kita. Kita terus bergantung harap kepada kudrat Hafiz Hashim dan Wong Choon Han. Kenapa ini berlaku? kita tak ada pelapiskah? Rasanya ada. Kita ada Juara Remaja Dunia dan Asia dalam Zulfadli Zulkifli. Selain itu kita ada Arif Latif, Misbun Ramdan, Liew Darren. Kita ada youth player yang bagus. Kenapa biarkan mereka sekadar bermain di peringkat Remaja? LCW bermain sejak umur 17, samalah Lin Dan pun. Bahkan, player China lain seperti Chen Long, Chen Jin, mereka didedahkan sejak remaja untuk bermain di peringkat kompetitif. Bila lagi nak expose kan player muda kita? Sekarang? Sepatutnya dari dulu lagi kita dah mula exposekan mereka. Bukan tunggu Dato' LCW bersara baru sibuk nak expose kan. Itulah kesilapan paling besar BAM.

Setakat ni untuk bola sepak, dengan adanya Harimau Muda, kita mula exposekan player muda kepada perlawanan yang lebih kompetitif. Hasilnya kita dah mula nampak apabila sebilangan dari mereka dah diserap ke Skuad utama. Contohnya macam Fadhli Shas, Muslim Ahmad, Mahali Jasuli, Wan Zack Haikal, Nazmi Faiz dan paling latest Rozaimi. So, mungkin ia sedang mula menampakkan hasil.Well, itu selagi FAM tak buat hallah. Pembangunan tu penting supaya ada kesinambungan. Takkan dah menang sekali, kita tak nak menang lagi kan?

Sukan lain? Ya, kita ada SUKMA. Tapi buatlah SUKMA setahun sekali pun, tak nampak lagi apa selepas itu? Bertanding tengok negeri mana paling banyak emas. Lepas tu? Apa progres seterusnya? Not being negative here, just saying what i have observed. Dulu time SUKMA kita dapat cari pelapis untuk Olahraga. Itulah batu loncatan untuk Watson Nyambek, Azmi Ibrahim, Nazmizan dan ramai lagi. Sekarang? Aku tak nampak lagi yang menyerlah dalam Olahraga. Still, muka yang sama. Noraseela Khalid, Lee Hup Wei dan lain lain yang jadi muka biasa bertanding di Sukan SEA, Komanwel dan Sukan Asia. Mana entah pergi pelapis.

Untuk entri kali ni. Aku tak nak sentuh pasal bola sahaja. Itu untuk entri lain.Kali ni nak sentuh pasal Sukan secara menyeluruh. Well, maybe tak berapa nak banyak since aku pun mengantuk update entri pukul 3 pagi ni. So, ya, undian Piala Malaysia dah buat. So, pada semua yang team dia ada dalam Piala Malaysia, pergilah sokong. Team aku KL tak masuk. Relegated pulak tu. Tapi takpe, aku tetap akan tengok Piala Malaysia. So, selamat bertukar banter kepada anda semua. Kasi meriah sikitlah. Ini asyik bergaduh pasal liga luar, bagilah panas sikit liga tempatan pulak. Hehe. Selamat berbola sepak dan berpuasa kepada anda semua!