Friday, September 28, 2012

Tribute kepada Raja Bola Malaysia TS Abdul Ghani Minhat





Pagi ini kita dikejutkan dengan berita pemergian lagenda bola sepak negara, Tan Sri Abdul Ghani Minhat yang juga dikenali sebagai Raja Bola Malaysia. Untuk itu, izinkan aku menulis satu post sebagai tribute kepada Allahyarham walaupun tak seberapa.

Bagi yang tak kenal, Allahyarham TS Abdul Ghani Minhat adalah antara penyerang yang digeruni di serata Asia pada zaman kemuncak beliau. Beliau mewakili Selangor dari tahun 1955-1968 dan menjaringkan banyak gol. Allahyarham mewakili Harimau Malaya dari tahun 1956-1963. Penampilan pertama beliau bersama Harimau Malaya sangat menakjubkan apabila menjaringkan 7 gol dalam perlawanan menentang Kemboja dimana kita menang 9-2. Beliau juga memegang rekod sebagai pemain Selangor yang menjaringkan gol terbanyak dalam satu perlawanan (kekal hingga ke hari ni) apabila menjaringkan sembilan gol dalam perlawanan menentang Negeri Sembilan pada tahun 1960 dan menjadikan rekod beliau ketika itu 34 gol dalam 9 perlawanan. Itu namanya Legend.

Rekod Allahyarham sebagai pemain adalah menjuarai Pesta Bola Merdeka (1958,1959 dan 1960), Pingat Emas Sukan SEAP 1961, Pingat gangsa Sukan Asia 1962 dan tempat ke-2 kejohanan Kelab Asia 1967 bersama Selangor (Tewas kepada Hapoel Tel-Aviv dari Israel).

Pada tahun 1963, Ghani bersama skuad Selangor menjaringkan 106 gol dalam hanya 15 perlawanan termasuk rekod jaringan bola sepak Malaysia yang kekal ke hari ini iaitu menang 18-0 menewaskan Terengganu (Rekod sebelumnya dipegang Kelantan yang menewaskan Pahang 16-1 pada 1962 hasil 8 jaringan Mohamad Che Su). Dia kemudiannya menjaringkan 4 gol dalam perlawanan akhir Piala Malaysia menewaskan Pulau Pinang dengan jaringan 6-2.

Gelaran Raja Bola sebenarnya diberikan oleh Persatuan Bola Sepak Selangor, tapi kerana kehebatan beliau, ia digunapakai oleh semua orang apabila bercakap mengenai Allahyarham. Sememangnya beliau merupakan lagenda dalam bola sepak Malaysia. Pemergian beliau merupakan satu kehilangan kepada negara kerana beliau juga antara yang lantang bersuara mengenai bola sepak Malaysia. Kami di Sokerleaks mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham. Sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah kepada Allahyarham.


Wednesday, September 26, 2012

3







3-1. Di tempat lawan pula tu. Jadi, tiada apa lagi yang perlu dipertikaikan mengenai kehebatan Gergasi Merah Kuning. Gandingan Amri Yahyah yang makin tua makin power serta Bosko Balaban di bahagian serangan sudah cukup untuk menggerunkan pasukan lain serta memastikan misi 33 berada di landasan yang betul.

Tiga jaringan dari Safiq Rahim, Bunyamin Omar dan juga Amri sudah cukup untuk memastikan Selangor mendapat bekalan selesa untuk perlawanan kedua di Shah Alam, 2 Oktober nanti. Cuma, kad merah untuk Bunyamin mencacatkan sedikit sambutan kemenangan Selangor. Tapi, apa la yang hendak dirisaukan, 3 gol di tempat lawan kot?

Di kala pasukan lain masih gelisah memikirkan halangan di peringkat suku akhir, Selangor dengan tenang dan angkuhnya sudah boleh memikirkan mengenai lawan peringkat separuh akhir nanti, sama ada bertemu Felda United atau pun Kelantan. Dan kalau ditanya pada mana-mana penyokong Selangor, semestinya semua inginkan Selangor bertemu Kelantan. Ada dendam yang perlu dilunaskan serta masa untuk menentukan siapa "Red" yang sebenar atau yang palsu.

Kalau takdir (dan juga bookie) menyatakan Selangor akan bertemu Kelantan, manusia yang semestinya akan mula resah dan sukar tidur malam semestinya, tak lain tak bukan Mohammed Ghaddar.  K3h k3h k3h.









                                                   3 perlawanan, 5 gol. Nak kata apa lagi?

Tuesday, September 25, 2012

Liverpool Power = Liverpool di Npower


Cukup sukar menjadi penyokong Liverpool sewaktu ini. Hakikatnya, penderitaan ini sudah mula sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Acap kali dibahan kerana tewas dengan pasukan tangga terbawah, serta terpaksa mengungkit kenangan malam Istanbul mereka disaat Xabi Alonso, Torres dan Mascherano enak bermain Champions League.

Kini luka bertambah parah. 5 perlawanan tampa kemenangan. Jika trend ini berterusan, makanya kebarangkalian besar The Reds akan terjerumus ke liga bawahan;  Futboll League Championship (juga dikenali sebagai Npower Championship). Melihat kepada barisan pemain mereka serta kebangangan yang ada, Liverpool memang layak beraksi di english second-tier ini.


Harus diingat, Npower Championship diakui antara liga yang kompetetif di Eropah. Malahan, ianya dikatakan lebih bernilai dari Liga Perdana Scotland. Untuk itu, Liverpool harus berbangga kerana mereka kini setaraf dengan Celtic, Abardeen dan Kilmarnock.

Mari kita lihat saingan-saingan Liverpool di musim hadapan. Charlton Athletic, Burnley, Leeds, Hull City, Middlesbrough, Ipswich dan banyak lagi. Wahhhh. Semua kelab ini memang sukar Liverpool tewaskan. Ini bermakna The Reds bakal mempunyai lawan yang sama hebat dan setaraf.

Pengarah bolasepak Blackburn Rovers, Shebby Singh juga turut teruja dengan kehadiran Liverpool dalam Npower Championship.

"Liverpool bakal menaikkan lagi status Football League ini dimata dunia. Namun saya harus akui, kemungkinan Blackburn tidak dapat beraksi menentang mereka memandangkan kami macam nak naik Premier League je next season" tambah Shebby lagi sambil membetulkan cerminmata beliau.

Bagi Steven Gerrard selaku kapitan pasukan pula, beliau akhirnya mengakui 2013/14 bakal menjadi tahun buat mereka. 

"Akhirnya kami dapat menjulang kejuaraan liga selepas kali terakhir melakukannya pada tahun 1989/90. Harap-harap jika kami berjaya memenangi Npower Championship, ia akan dikira sebagai kejuaraan ke-19. Saya peduli apa" ujar Gerrard sambil menegaskan dia berjanji tidak akan mencium kamera lagi selepas ini.


Dengan ESPN dan Starsport hanya menayangkan liga utama Inggeris sahaja, keresahan mula timbul dikalangan penyokong Liverpool cawangan Malaysia. Bagaimana mereka mahu menonton pasukan kesayangan mereka beraksi selepas ini? How? Why? YNWA? 

Mujurlah Astro masih bersimpati dengan golongan-golongan akhir zaman ini. Astro menerusi saluran 811 sebenarnya sudah mula menyiarkan perlawanan Npower Championship. Makanya Kopites semua boleh la menarik nafas lega dengan perkhabaran gembira ini. Cuma mereka perlu tahan dibahan oleh rakan-rakan mereka yg menyokong MU, Arsenal, Chelsea, Spurs waima West Brom. Contohnya;

"Weh KhairilAnuar, Nami, Danial Arif. Kamu bertiga nak kemana ni tergesa-gesa?" kata seorang sahabat bernama Fairos.

"Oh, kami mahu ke Restoran Hakim seksyen 7. Nak menonton Liverpool beraksi" jelas Nami sambil kedua rakannya yg lain menganguk-angguk.

"Eh, Hakim mana tayang game liga bawahan la. Rugi la bisnes dia. Npower Championship ni better korang tengok kat rumah je. Kebanyakan kedai tak pasang. Muzium mungkin pasang" tambah Fairos lagi. Ktiga-tiga Kopites itu berlalu pergi dengan muka kecewa namun masih sempat meneriak YNWA tanda cinta mereka terhadap Liverpool.



Walau disaluran apa pon Liverpool beraksi, ingatlah, saingan Npower Championship ini bakal menentukan keupayaan sebenar Brendan Rodgers; adakah kejayaan mengemudi Swansea di Npower Championship 2010/11 hanyalah nasib semata-mata atau memang beliau adalah pengurus liga bawahan yang unggul; seunggul Liverpool.


Monday, September 24, 2012

Liberpul

Gua sebenarnya kalau boleh tak nak membahan Liberpul ni. Sebab membahan Menyu lebih afdal. Tapi gua rasa Liberpul ni macam ada saka lepas tu saka dia meliar bawak malang. Membawak malang sampai tak menang-menang lagi apa ke gilernya? Ni saka siapa bawak? Suarez?

Mungkin Liberpul ni tengah bergelut dengan jadual perlawanan. Mungkin diorang bergelut dengan nak susun atur pemain atau mungkin bergelut dengan nak survive supaya tak kena relegate season ni. Bergelut dengan fans pun ada jugak.

Gua harap Liberpul boleh bangkit. Tapi mohon fans Liberpul jangan berlagak seperti fans Menyu tu je gua mintak lepas ni. Kalau tahu tak terer, buat macam tak terer. Tak usah berangan nak kitai-kitai pasukan di atas. 


Kan dah tak boleh tweet tiga hari. Kecewa ai tau. =(


Tuesday, September 11, 2012

Preview: Malaysia vs Vietnam




Mari kita preview sikit game Harimau Malaya vs Vietnam. Satu benda yang perlu kita tau, both Harimau Malaya dan Vietnam dah berubah sejak last jumpa masa AFF Suzuki 2010 dulu. Time tu kita menang di Bukit Jalil dan berjaya ikat Vietnam di tempat mereka kat Semi-Final. Yang aku pasti, lepas menang kat semi-final tu, semua dah boleh rasa Malaysia akan jadi juara Piala AFF Suzuki time tu. Aku rasa macam tu, korang aku tak taulah.

Vietnam bukan calang-calang team. Sebab tu ini jadi Friendly kelas A. Ranking diorang nombor 146 kat dunia, nombor 20 kat Asia dan 2nd dekat ASEAN. Lagi tinggi dari kita. Perlawanan malam ni bakal menemukan juara Piala AFF 2010 menentang Juara Piala AFF 2008. So, maknanya game malam ni sebenarnya bakal menjadi ujian paling getir bagi Harimau Malaya. Semua rekod friendly sebelum ni dah boleh abaikan kerana ini merupakan ujian paling penting bagi kita. Malaysia dan Vietnam diletakkan dalam kumpulan berlainan untuk AFF Cup tahun ni, so possibility untuk bertemu di semi-final atau final itu sangat tinggi.



Vietnam pastinya mengharapkan striker utama diorang Le Cong Vinh (51 Caps, 30 gol) untuk lead attacking diorang, bukan setakat untuk friendly ni, bahkan untuk AFF Cup 2012 sekali. Masa jadi tuan rumah bersama Piala Asia 2007, Vietnam berjaya layak ke Suku Akhir selepas menang ke atas UAE, seri dengan Qatar dan kalah dengan Jepun dalam group stage. Tapi diorang kalah dengan Juara masa tu, Iraq 2-0 di Suku Akhir. Impressive.

Harimau Malaya pula pastinya mengharapkan agar kombinasi Safee dan Mat yo kembali. Safee dan Mat Yo setakat ni masih belum menjaringkan gol untuk Malaysia pada tahun ni. Tapi Malaysia pun dah mula tunjukkan taring kalau kita lihat berdasarkan friendly lawan Singapore dan kelab EPL. KRG dilihat masih mengekalkan formasi yang sama dengan menggunakan 2 orang striker. Tapi banyak player baru dibawa masuk. Untuk friendly ni, King Raja memanggil Christie Jayaseelan(Sayap), Abdul Shukor Jusoh(midfield) dan penjaga gol Zamir Selamat. Selain tu, kalau dilihat dari barisan pemain sejak Piala AFF Suzuki yang lalu, paling impressive rasanya adalah pemain Pahang, Azamuddin Akil a.k.a Alex. Tapi jangan lupa juga dengan Gary Steven Robbat yang menunjukkan prestasi cemerlang di bahagian midfield terutamanya dalam perlawanan menentang Arsenal.

Apa yang penting, diharap malam ni stadium Shah Alam akan penuh. Ini bukan sahaja acid test bagi pasukan negara, tapi juga kepada penyokong. Takkan nak tunggu dapat tiket subsidi baru nak pergi? Kalau macam tu, tunggu dapat masuk semi-final atau final barulah penuh stadium. Ini perlawanan kelas A, so diharap kita akan dapat penyokong kelas A malam ni. Plus, aku sangat berharap air horn dan air mineral dalam botol diharamkan. Bukan setakat kacau penyokong lain, tapi juga kacau permainan. Bunyi air horn tu kuat, nanti ref tiup wisel tak dengar. So, if tak nak chant, cukuplah sorak perlahan atau tengok game tu. Kalau ada kekasaran or tak puas hati dengan ref, maki je, tak payah baling botol air. Marilah kita penuhkan stadium Shah Alam malam ni dan sokong Harimau Malaya!

Barisan Pemain Malaysia:
Goalkeepers: Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan), Farizal Marlias (Negri Sembilan), Zamir Selamat (Johor FC)

Defenders: Amirizwan Taj Tajuddin, Aidil Zafuan, Azmi Muslim (all ATM), Mahalli Jasuli, Fadhli Shas (both Harimau Muda), Bunyamin Umar (Selangor), Faizal Muhammad, Zubir Azmi (both Terengganu), S. Subramaniam (Kelantan)

Midfielders: D. Christie Jayaseelan (ATM), Gary Robbat, Wan Zack Haikal (both Harimau Muda), Azamuddin Akil (Pahang), Safiq Rahim (Selangor), Shakir Shaari (Kelantan), S. Kunanlan (Negri Sembilan), Abdul Shukor Jusoh (Terengganu)

Forwards: Zaquan Adha (ATM), Ahmad Shakir Ali (Negri Sembilan), Khyril Muhymeen Zambri (Kedah), Safee Sali (Pelita Jaya), Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)