Friday, February 21, 2014

Kebebasan Media? My ass!

Minggu ni panas kejap lepas seorang wakil PFSLJ tweet pasal perjumpaan dengan orang FAM. Apa yang jadi, hanya dia yang tau. Aku tak nak sentuh pasal perjumpaan dia dengan FAM. Apa yang aku nak highlight adalah sikap sesetengah pengamal media yang tak nak dengar keluhan penyokong. Pada mana mana yang terasa, lantaklah.

Aku faham tugas media. Aku faham ada halangan. Tapi yang pelik, persatuan sukan lain, K.Rajagobal, TSAM dulu boleh pulak hentam bila ada masalah. Tapi bila sampai bab FAM, menikus masing masing. Why? Cuba bagitau sikit kenapa korang susah sangat nak tegur FAM tu? Kalau berani pun setakat ambik statement KJ. Yelah, Menteri punya quote. Punyalah jaga bontot FAM tu.

Lepas tu ada pulak yang kata, penyokong senang je nak salahkan FAM. Bolehlah tweet sesuka hati sebab berselindung di sebalik tweethandle. Come on bang, panggil diorang, interview diorang, diorang bagi nama sendiri punya. Tak ada masalah. Media asyik nak interview orang dalam persatuan, come on, bagi ruang kat penyokong. Apa penyokong tak ada hak nak bersuara? Ingat penyokong marah ni sekadar tin kosong? tak ada bukti apa apa?

Media pergi stadium masuk free, boleh claim minyak dan tol atau ada pengangkutan disediakan, penginapan disediakan. Ada media box. Penyokong? Beratur nak beli tiket. Sampai tidur kat stadium, dalam kereta. Bawak kereta sendiri. Keluar duit, bukan dapat duit. Alih alih, diorang ni yang korang nafikan hak bersuara? Jangan lupa, kalau penyokong tak nak tengok program yang korang hasilkan, live telecast korang, korang ingat iklan nak masuk? Penyokong element penting tahu? Tak nak tunjuk live? No problem, penyokong pergi je stadium, tak ada masalah. Ingat kitorang nak tengok program korang yang mengampu FAM tu?

Apa salahnya penyokong diberi ruang untuk bersuara? Dengar keluhan penyokong wahai pihak media. Ye, aku tau, tak semua macam tu. Tapi mana mana yang bodoh sombong tu, mohon sedar. Bagi kami ruang duduk semeja. Dengar keluhan kami. Kebaikan ni bukan setakat untuk kami, tapi juga untuk FAM dan pihak media sendiri. Bila benda elok, orang lagi nak tengok. Boleh generate more income. Benda macam ni pun aku nak ajar. Kerja bertahun, benda simple macam ni tak boleh nak fikir.

Kepada sesetengah so called pengamal media, sudah sudahlah backup FAM tu. Tak berbaloi pun. Korang bukan tak tau apa yang berlaku. Lagi lama korang sorok, lagilah bangang jadinya FAM. Masa tu, jangan salahkan kami kalau rating korang jatuh.

2 comments:

Zinedine Zaiddin said...

Media penakut nak sebarkan cerita sebenar....ke pemalas nak turun padang dapatkan cerita dari orang-orang yang membantah FAM?

Ini Cerita Tentang Bahagia.

Zekken Sxz said...

Hello, I have new posts about HowTo Make Web Applications maybe you want to read my tutorials

Cara Membuat Web Dinamis dengan PHP

Cara Menampilkan data dari database dengan PHP Mysqli

Video Belajar dan Tutorial PHP