Monday, February 6, 2012

MALAYSIA, KEBANGGAAN? SEKADAR DI MULUT? TINDAKAN?

Malam tadi semua sedia maklum ada dua perlawanan yang menjadi tumpuan di Malaysia,

1- Malaysia vs Bahrain
2- Manu vs Chelsea

Memandangkan rumah gua tiada astro, dan siaran tv1 hancur di johor bahru lagi lagi duduk di rumah flat. Gua pun keluar rumah mahu menonton game Malaysia dengan budak rumah gua sorang. Gua pusing pusing satu bandar uda, Gua usha kedai kedai mamak semua dok tayang Game BPL, Newcastle United vs Aston Villa.

Last sekali gua pergi satu kedai mamak ni duk tayang hafizal ahmad sedang mengacara siaran sebelum game Malaysia. Gua pun melepak di situ. Semangat gua nak tengok game Malaysia sambil berbaju hitam kuning malaysia.

Satu kedai tengok game Malaysia lawan Bahrain. Tak sampai 20 minit, tumpuan gua di nganggu. Ada sorang brader Malaysia suruh tukar chanel Manu vs Chelsea. Perghh.. gua menyirap, gua suruh kote, eh silap, tokey tu tukar balik, tapi duk senggih senggih, gua siap tepuk tepuk dada gua yang juga ada bendera malaysia di baju gua tu, mamak tu duk sengih sengih gak.

Gua rasa tindakan gua betul, gua blah terus dari restoran mamak tu tanpa membayar air minuman yang gua minum tadi.

Di manakah silap semua ini? Bila siaran di tukar, hanya suara kecil saja membantah, tetapi selebihnya hanya berdiam dan lebih teruja melihat game BPL itu.

Ya, gua peminat Liverpool, Andai kata ketika itu, Liverpool vs Manu, mahupun Liverpool vs Chelsea, sedangkan game tu ada perlawanan melibatkan negara Malaysia. Gua akan tetap memilih menonton game Malaysia juga.

Sebab apa? Tepuk dada tanya diri sendiri, Semua dah besar panjang, dah tahu bola sepak itu milik siapa dan anda tahu siapa anda perlu sokong.

21 comments:

KhaiRin : anies said...

tabik la bro!

Hazwan Arif said...

smlm ramai yg pakai jersi msia..tp lepas 20 mnt semua tgk bpl..tb2 aku jadi puak minoriti demm

Siti Payung said...

bgtau pada f.a.m cukup la bolasepak malaysia, ajak semua rakyat malaysia tgk e.p.l je sudah, bodo btl

Cik Hernie said...

sama lah der, aku memang tak hada astro, tapi kalau ada sekalipun, aku yakin dan aku dah tahu mana satu match 90++ minit aku nak layan.

Ahmad Zuhairi Mohmad said...

maka terbentuklah daging yg hasilnya dari makanan yg haram puncanya.

MOFASAD said...

memang gua tak bayar, tapi member gua tolong bayarkan. kakakakaka

Aqram said...

boyot. budaya kat johor. kalau nak tengok bola malaysia. bukan di kedai mamak. tapi di kedai tomyam. kedai goreng2. mcm kat anggun larkin perdana misalnya. kedai mamak johor nak buka bola malaysia? pergi meninggal.

MOFASAD said...

aqram, ada 1 kedai tomyam bukit kempas selalu aku makan, dia siarkan game manu vs chelsea gak. acene?

kanchong said...

hak masing2. org lain g kedai sebab xda astro kt rumah nk tgk epl. lain kali nk tgk bola kat tv, make sure tv tu elok. xkn setakat nk cerita sedih orgmalaysia tgk epl la, xsokong malaysia la, tepok dada la, yg awak tu stakat sokong je ke? repair tv, lupa nk bagitahu, beli area cun2 lain kali. baru nampak semangat sokong tu. sokong ni bkn stakat kt mulut, duit pon kena keluar bro

MOFASAD said...

abeh yang nak tengok epl tu kenapa tak beli astro gak? kata kipas susah mati?

Haris Adams said...

eh2..dia lak nak ceramahkan orang sokong Malaysia..pegi mampus sama EPL la wei!

Haris Adams said...

eh2..dia lak nak ceramahkan orang sokong Malaysia..pegi mampus sama EPL la wei!

pgreybeck said...

gua pn same beb! angkat kaki teros blah cari kedai laen.pegi mampos la x bayar.tp sume mamak mmg bukak channel espn.last2 dpt la kedai melayu...

kroulshawn said...

Layan IPL di chanel bintang n pelangi je pasni bro... kita lihat bagaimana kejatuhan sistem bolasepak sesebuah negara jatuh ke tangan puak kapitalis...

Danial Sharom Nizan said...

amboi kalau fanatik malaysia pun bayar ar air sekali.nanti dekat padang masyar kau ingat bagi alasan sebab mamak tak nak tukar channel pastuh kau blah je boleh laku ke?

Danial Sharom Nizan said...

amboi kalau fanatik malaysia pun bayar ar air sekali.nanti dekat padang masyar kau ingat bagi alasan sebab mamak tak nak tukar channel pastuh kau blah je boleh laku ke?

Thaqif Ismail said...

ele..nanti kalau game liberpul bertindan masa dengan game malaysia. lu mintak tukar game liberpul tu jugak. cakap je, nanti bila masanya habuk pun tarak. kehkehkeh

kanchong said...

haris adam. aku bukan nk sekolah kn org sokong malaysia. fyi, aku pon tgk game malaysia vs bahrain. game man utd vs chelsea pon aku tgk. aku pon penah blah time game kelantan vs apa ntah aku xingt sebab owner kedai tuka tgk maharaja lawak.. tp aku bayar la apa aku mkn minum. kahkahkah.. nk ubah majoriti mmg susah bro, mentaliti tu.

p/s: bila menang puji, bila kalah maki?

bila ikut kehendak hati, bayar? bila xikut, angkat kaki, air pon xnk bayar?

lantak la. bukan kedai aku.

padeli said...

kan dia dah kabor member dia bayar air tu. jadahnya korang ni

fififairuzfuyyo said...

tahniah kpd yg menyokong negara anda..
menang disambut...kalah ado..lalang

unknown said...

mungkin nak tunggu malaysia men cam asenal baru pakat nak tengok malaysia lawan, haha