Saturday, March 5, 2011

Apabila Seorang Lalang Bersuara...


Lalalalalalang..bertiupan..


Nami aka Cob Nobbler aka Holden Caulfield aka @comradenami aka Nami-O-Fish mempunyai reputasi yang sangat buruk dalam arena bolasepak - mamat ini digelar mamat pelompat parti,Ibrahim Nami(konotasi Ibrahim Ali),lalang,tak tetap pendirian,Nicolas Anelka(sebab dia suka tukar kelab),seorang yang tidak boleh dipercayai tentang kesetiaannya sebab dia memang bullshit.Well,tetapi - tidak seperti lalang ini ditiup angin sebab angin kuat - lalang species Nami ini bergerak dengan MENENTANG ANGIN.Kalau dia ni lalang tipikal - dah lama circa 2004-2006 - dimana Manchester United berada di posisi yang agak sengal - kena main playoff Champions League dan paling malang - tak layak pusingan kalah mati Champions League tu - dah lama dia blah.

Semua pembaca blog Teh Tarik Gelas Besar yang baca dari hujung ke pangkal ni kalau baca tentang Manchester United akan faham kenapa mamat Ibrahim Nami ni lompat dari satu kelab ke satu kelab.Dari peminat tegar Manchester United sampai cover body scooter sanggup spend sampai beratus-ratus ringgit untuk buat design Manchester United - sehingga malaon Nami ni sanggup meletakkan King Kenny sebagai ikon avatar Facebook dan Twitternya.Ada tiga sebab kenapa malaon Nami ni meninggalkan kelab setan merah ni - definitely bukan kerana Mufti Johor Noh Gadot melarang umat Islam pakai jersi berlogokan setan sebab perangai si malaon ni pun dah macam setan.Tapi tiga perkara utama yang dia blah - hutang Malcolm Glazer,Dimitar Berbatov dan juga yeah,glory hunters.

Yeah - Nami pernah menulis tentang fake cheap Manchester United fan yang tak tahu siapa itu Eric Cantona.Boleh tak anda bayangkan - itu macam penyokong UMNO tapi tak kenal siapa itu Najib Tun Razak.Banyak juga fakta yang dia kemukakan yang dia sendiri encounter - seperti berjumpa dengan fan yang tak kenal siapa itu Matt Busby,fan yang tak kenal siapa itu Andrei Kanchelkis dan juga fan yang tak kenal siapa itu Massimo Taibi aka goalkeeper paling bangang di dunia.

Nami ni dulu masa djaman MySpace masih berkuasa - mengasaskan satu group MySpace yang diberi nama United Sampai Mati,which is mati awal kerana ada satu krisis.Well,Nami buat group ni sebab ramai fan MU dari Malaysia kena buli dengan fan-fan dari England kerana bahasa Inggeris mereka sangat teruk dan sampai satu tahap kena buli psiko tahap gila babi.Ye la - kau nak tulis kat dalam group England dengan guna bahasa tahap Zainuddin Maidin - memanglah kena kutuk memanjang.So,atas dasar "kami bangga kami anak Malaysia..uwoouwooo..uwoouwooo.." - Nami mengasaskan group Manchester United versi Malaysia.

The thing is - despite be a Manchester United fan at that time,Nami masih respect dengan culture menghormati fan lain.Apabila Eduardo Da Silva patah kaki dahulu - Nami mewakili Manchester United Malaysia menghantar kata-kata "Get Well Soon" kepada fan Arsenal.Apabila Liverpool menang Champions League pada tahun 2005 - Nami mengucapkan tahniah sambil give a full clap as a sign of respect.Dan tercetusnya krisis - bila pada hari Hillsborough - si Nami - seperti hari Munich - menulis puisi kepada mereka yang terkorban pada hari itu sambil meletak label "Justice For 96" dalam group MySpace MU itu.Oleh kerana sikap diplomatik dan suka berdamai Nami ini - menyebabkan Ultra MU Malaya(yang cerita bega pasal MU macamlah dia pernah makan kat kedai fish and chips Lou Macari kat Salford) - membantah tindakan Nami dan mahu banner "Justice For 96" itu dibuang dari group MU sambil berkata "ini group MU,bukan Liverpool".

Nami menegaskan,ini kerana group Liverpool - telah meletakkan banner "Flower of Manchester" pada hari Munich.Dan sebagai berlaku adil - Nami telah meletakkan banner "Justice For 96" pada hari Hillsborough.Dan sikap itu dilihat secara hostile oleh fan Manchester United Malaya.

Krisis bertambah teruk bila Nami mengkritik Cristiano Ronaldo sebagai "greasy hair diva primadona" apabila mendemand gaji yang lebih tinggi dari kelab.Memanggil Rio Ferdinand sebagai scumbag apabila dia demand gaji yang lebih walhal baru buat silly mistakes lawan Portsmouth dengan menjaringkan own goal.Dan krisis hutang Glazer menyebabkan Nami mengkritik Malcolm Glazer dalam blog sehinggakan ramai yang mengatakan Nami cuba menjadikan Manchester United sebagai "The Socialist Soviet United of Manchester" - dengan meminta semua peminat - yang mengaku "United Sampai Mati" - untuk mengumpul dana seluruh dunia untuk menghalau jembalang yang bernama Glazer ni.

Krisis bertambah dalam group United Malaya ni bila Nami mengkritik tindakan Alex Ferguson membeli Dimitar Berbatov dari Tottenham Hotspurs dengan harga £30 juta.Ini macam membeli Ajinomoto sepeket kecik dengan harga RM30.Tak berbaloi - kerana Nami mengatakan adalah berbaloi untuk maintain Carlos Tevez kerana mamat itu seorang yang rajin dan mampu mengucar-kacirkan pihak pertahanan.Sekarang ada orang argue "eh Nami,kau silap - kau tengok Berbatov sekarang banyak score apa.." but then,bagi aku football is team game.You need pengacau defender untuk jaring banyak gol - kalau tak - takkan that greasy hair bastard boleh jadi top-scorer tahun 2007/08?

Dengan memanggil Alex Ferguson sebagai "old fucking senile" dalam group - mereka semua meninggalkan group itu dan aku sendiri blah dulu sebab aku ada banyak terms yang aku tak bersetuju dengan group ini.For me,idolization of man - penyembahan manusia adalah perkara yang bangang.Kau berdarah merah - so does Alex Ferguson.Alex Ferguson pernah buat banyak mistakes bodoh - admit it - Djemba kuasa dua,Kleberson,Zoran Tosik - and the infamous Massimo "Mess-A-More" Taibi - goalkeeper terbangang di dunia.Admit it - ada masa Ferguson buat kerja bangang.Menyembah diktator yang 26 tahun tanpa menyoal salah-silap adalah ciri-ciri penindasan minda.

Then Nami starts to give up dengan Manchester United because of few things.Macam yang dimention diatas selain - gloryhunters.They can't even spell Tevez right - how can they call themselves - fans?



Fan Manchester United - tak tweet satupun tentang Munich - sampai Paul Dalglish,anak kepada Kenneth Mathieson Dalglish sebelum ayahnya yang kini merupakan manager kepada seteru MU - Liverpool retweet - dan sebelum diretweetkan lagi oleh member aku - seorang lagi fan Liverpool - tentang Munich.Fan Manchester United sekor pun tak tweet benda tu.And be fair - my friends are more Manchester United than Liverpool - and no one tweet about that.Nobody say about that.Nobody write about that - until 6:30pm 6 Februari tahun ni - Sokernet melalui Fdaus Ahmad yang menulis.

Fan MU hanya bising tentang rekod tanpa kalah lebur dengan Wolverhampton.

I mean - how come you say you love this club when you don't know absolutely about it.Macam orang mengaku dia agama Islam tapi tak tau surah yang takde Bismillah surah apa.Macam orang yang mengaku dia fanboy Radiohead tapi tak tau apa itu OK Computer.How can you say that "I bleed Red and United always in my vein" kalau kau tak kenal siapa itu Bobby Charlton,kau tak kenal siapa itu Dion Dublin,atau Gordie Strachan,atau Captain Maverick - Bryan Robson.Dan adalah melampau sampai tak kenal siapa itu Matt Busby.Adalah melampau tak tau apa itu Newton Heath - ini macam penyokong Barisan Nasional tak kenal apa itu Parti Perikatan.You have to know what you love.Kalau tak - you're talking cock with me.

Right now - be a Liverpool fan - adalah kerana observation aku selama ni.Fan Liverpool(yang sejati) adalah fan yang cool dan mencintai kelab mereka sepenuh hati.Mereka kenal siapa itu John Aldrigde,siapa itu Alan Kennedy,siapa itu Alan Hansen,siapa itu John Barnes tanpa merefer kepada wikipedia di dalam BlackBerry.Mereka juga tidak hanya limited dengan Steven Gerrard atau Jamie Carragher,tidak hanya limited dengan Fernando Torres atau Robbie Fowler.Even pemain macam Igor Biscan pun - rata-rata fan Liverpool - walaupun dia muda - dia kenal.Fan Manchester United - ada yang tak kenal siapa itu Giuseppe Rossi.Ada yang tak tau Gerard Pique pernah bermain dengan Manchester United.The worst part - ada yang tak tau Gary Neville sebelum bersara adalah kapten Manchester United.

"Ala Nami,relax la,budak-budak.."

That's make a differ between fan MU dan fan Liverpool.Sorry to say MU fans,budak-budak je fan MU ni.But I have to put my salute to those Manchester United fans who breath at their lungs and knows everything about the club.Yang tu you gain my respect.Yang tak tau apa-apa ni yang aku kutuk.

So - kalau nak panggil aku lalang - lalang bertiup ikut angin.Kalau ikut angin sekarang - Liverpool di nombor 6 - kenapa aku perlu lompat dari team cempien ke team nombor 6 yang tahun depan nak main Europa League pun tak tentu lagi?

Kata orang - kesetiaan ada batas.Bini yang baik dan mempunyai ciri-ciri muslimah yang solehah pun mintak cerai kalau dapat laki bangang dan kaki pukul.Aku bukan bodoh untuk bersama fanboy yang - dah la tak kenal siapa itu Bryan Robson,lepas tu ada hati nak sound aku bodoh sebab aku pays tribute kat Hillsborough victims.

Pendek kata - jangan layan orang bodoh sombong.And this Sunday - I will scream out loud and sing "You'll Never Walk Alone" - whatever the result is.Kalau kena belasah 6-0 pun Liverpool aku tetap nyanyi - sebab at least aku tak bersama orang yang bangang - tak kenal siapa itu Matt Busby tu siapa.

Dan keep on singing your "Glory Glory Man United" songs - which is "Glory Glory Tottenham Hotspurs" come first,which is "Glory Glory Leeds United" comes first 1975 European Cup.

p/s:kepada fan Manchester United yang knowledgeable,please,I beg you please - don't let them bring shame to your great club.This club rich with history - but please - I beg you - berikan mereka pendidikan untuk tidak memalukan kelab dari Salford ni.Please - aku dah give up.Kalau dorang ni bodoh sombong kau bagi tempeleng ayahanda je kat dorang ni.



Dedicate to all poseur gloryhunters Manchester United fan - jangan tepek sticker Manchester United kat moto kau,atau beli jersi - kalau kau tak tau satu hape pun pasal kelab ni.

31 comments:

cecx said...

welcome to the club...yeaaaaahhhhh!!!
YNWA!!

SagaPutih said...

gua

sangat

suka

post

ini

aku dah penat dengar dan tengok fanboys ni. menympah tahu?

khairul farhan said...

Anda layak dihormati. Serius

Hidup Sihat said...

true supporters. macam ni la!

Nik Saiful Anuar said...

tremendous article nobbler, tp setiap kelab ade fan yg mcm nih, pengaruh rakan sebaya la kot, hehe

p/s: jom skali tgk game super sundae nih, haha

aimannnnnnnn said...

FUCKING AWESOMEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! gahhhhh gua tak tahu nk ckp apa sehh! gua rasa lu adalah satu satu nya dalam dunia ni yg melompat dari syaitan kepada liver bird! pergh terharu, nak nanges sehh HAHAHA

aku selalu ckp bnda ni dkt mmbe2 aku, kau ni minat manu tp kau tak pena tahu pun sir matt busby tuh captain Liverpool dulu. ehh, kau tu mcm kenal sir matt busby HAHA. mcam biasa lah, dieorg akan kata aku ni bersandarkan kepada kenangan. biar lahh org nk kata apa pun, aku tak pedulik. cinta ku kepada liverpool tkkan pernah pudar.

nami, You'll Never Walk Alone!

Cob Nobbler said...

aiman:lebih baik bersandarkan pada kenangan daripada bersandarkan pada kebodohan..

enough said.

Berbo said...

rasanya semua team ada golongan orang camtu kot

Cob Nobbler said...

Berbo:it's obvious in Man United..serious..

SagaPutih said...

Aku rasa fan Chelsea pasca Roman pon banyak mcm ni kot

hanya kenal dengan lampard dan john terry si pencuri isteri.

hati2 torres, isteri anda bakal jadi mangsa terry.

Cob Nobbler said...

Selepas Pipi berjaya buat buku Siapa Kekah Bidan Sepiah - Lucy pula akan menulis - Siapa Kekah Bini Torres..

Syafiq Joe said...

true fans of the game!!
two thumbs up!!

even aku yg katenye sokong MU xtaw byk mende pasal MU (xkesah la nk panggil glory hunter pon)

Azfar Ridhwan said...
This comment has been removed by the author.
Azfar Ridhwan said...

hehe. list 1-11 daripada teh tarik gelas besar tu kalau aku sememangnya tau, maksudnya aku penyokong man utd yg tegar la ek :P

rilek aa bro. aku waktu darah muda dulu, aku macam kau gak maki2 fake fan boys and glory hunters. sume team ade fan boys macam tu. siyes.

chelsea tak payah cite la kan since ramai fans pasca roman; the legend player-manager vialli pun tak kenal!

waktu kuiz espn grandstand, takde sape pun arsenal fans tau no. jersey eboue. last2 man utd fan gak jawabkan n menang beg galas espn.

minggu lepas plak fan liverpool tak kenal ian rush live kat radio fly fm!

Azfar Ridhwan said...

tapi kene ingat, masih ade yang true hooligan. disebabkan man utd has the biggest fans, so jumlah fan boys tu nampak ketara la. sebenarnya fan boys and hooligan ni la memeriahkan arena bolasepak. kite kene terima masing2.

kalau la betul football fans, at least dalam liga malaysia pun, datang la gak penuhkan stadium. walaupun kadang2 macam cilake je ade yang tak kenal player negeri sendiri and mula tanya2 dalam stadium. hampeh. cube tengok debut gol safee sali untuk pelita jaya, walaupun team paling corot dalam liga, stadium buruk gile pun penuh penonton!

i used to believe life is football. as grew older, realized there are more other important stuff to be prioritized and football is just part of life. so, just enjoy the game mate.

cheers :)

Ahmad said...

sokong azfar ridhwan. ala, liverpool, arsenal n chelsea pn ade fanboys2 cmtu. paling trok chelsea actly. cube korg observe btol2. fanboys ni actly mane2 pn ade la. oke, sbg cntoh, pegi la tny geng2 ultras tu sama ada dorg bleh x bg lineup coach2 malaysia start dari tahun 1990an smpai la skg. sumpah msti ade yg tkumat kamit hentam ntah sape. point die kt sini, mcm azfar ridhwan ckp td, xya la sume mnde nk amek taw sedangkan byk lg mende penting yg kite perlu tahu, ingat n hafal.. cube korg bg terjemahan al-fatihah tu dlm Bahasa Melayu?? kalo tny on the spot ntah pape yg kluar nnti...last skali, copy ayat azfar ridhwan, ENJOY THE GAME MATE..~~

sic said...

ko cakap pasal diri ko gune kate ganti diri yg ketige.
cukup psiko weihh....

SagaPutih said...

Azfar Ridhwan : get your facts rite dear. Liverpool has the biggest fan based in the world, not Man United.

cecx said...

Ahmad: bg aku la,aku rasa MU lg ramai fanboys mcm tu,mcm2 jenis:
1.jenis klau tny dia kta pminat MU,time ada game bola MU xpenah tgk,kalau tgk pun xsampai 1st half tu pun time MU lwn LIV/CHE/ARS
2.jenis ada bnyk jersi MU,time MU lwn team bawahan tgk,time MU lwn team hbat2 xtgk takut kena booo klau kalah
3.jenis mmg xminat bola,kalau tny sape player yg pakai scrum cap pun xkenal tp mngaku mnat MU
4.ni utk fangirls,biasa jenis ikut boyfriend dia mnat MU xpenah tgk bola pun
5.jenis xtgk bola jgk,just tgk result dlm intenet,time MU mng ngn CHE/LIV/ARS sibuk la duk komen dlm fb kutuk kwn2 dia yg kalah..ptuihh!!
6.
7.
8.
9.korang bleh tambah lg kalau penah jumpa yg lg pelik.
YNWA!!

Azfar Ridhwan said...

@SagaPutih: Oops. Tak declare awal2. What i meant man utd has the biggest fan in Malaysia. Sebab tu ratio fan boys agak tinggi. Hehe.

Facts remain facts walaupun Fergie has better records against liverpool. This is what we love about football; it's a mortal game with unpredictable outcome that keeps our adrenaline pumping. Let's enjoy the game tonight! :)

Azfar Ridhwan said...

@SagaPutih: Oops. Tak declare awal2. What i meant man utd has the biggest fan in Malaysia. Sebab tu ratio fan boys agak tinggi. Hehe.

Facts remain facts walaupun Fergie has better records against liverpool. This is what we love about football; it's a mortal game with unpredictable outcome that keeps our adrenaline pumping. Let's enjoy the game tonight! :)

aimannnnnnnn said...

fanboys paling ramai adalah manu dan chelsea. kbanyakan mmbe aku yg minat liverpool dan arsenal adalah true fans.

tapi liverpool pun ada fanboys jugak. syukur spesies ini telah pupus setelah pemergian traitorres. jenis ni minat liverpool sebab torres. cukup tak faham =,=

Ir. Cacing Kerawit said...

@cecx

6. jenis tgok bola, pkai baju MU dkat dlam sweater, klau MU kalah, dorg snyp...klau MU menang...sorak smbil lempar2 sweater

7. jenis yg bola, pkai baju MU/biasa...bila MU kna sumbat 1 gol, or xlead game, trus belah snyp2

8. suka beli keychain, sticker, jersi MU...siap nyanyi2 lagu Glory Glory Man United, tapi time MU lawaan, dia tido..gerak haram xbangun..esok bla dpat tau MU menang, heboh 3 hari 3 malam

Abah Adrian said...

liverpool pun byk fanboys.

glory hunters bukan hanya hunt for glory, tapi pride. so dabik dada la kalau sokong portsmouth dan ckp dia true fans. hahahhaa...

pelik, sampai mcm tu sekali, sbb fanboys, tukar sokong team. yg bestnye, melompat ke team rival paling rapat. kelakar siut cerita ni...

baik dia lompat gik chelsea, takde tradition, tak byk glory, takpun mcm manc city. kan lagik bagus???

cecx said...

@Ir Cacing Kerawit
hahaha btul2 aku pun penah jumpa fanboys MU yg mcm tu
LIV 3-1 MU
YNWA!!

Linglung said...

Jarang sekali orang Kelantan sokong Selangor. Ada ke? Hidup Liga Malaysia!

nyzm said...

UNITED SAMPAI MATI? wow serious aku lupa nama group ni hahaha sebab group ni aku dapat tau byk pasal man utd. Sis Ez, Nami, Aril banyak bagitau aku..

Zafrie said...

aku ade member baru sokong liverpool dlm 2 3 taun. kt uni baru nk stat tgk bola pstu sbb mnyampah dgn fan man u sbb asek poyo nk mati, die pn nk cari satu kelab nk sokong sbb konon nk counter fan man u, sokong chelsea xnk sbb takut kene cop glory hunter la, pakai duit byk boleh mng r, las2 sokong livepool. fan2 mcm nie aku tgk makin lama makin byk. so bg aku, semua club pn berlambak acah2 sokong tp xtau pape.

tp lu mmg hebat, tuka kelab liverpool plak tu. jrg aku dgr sokong man u pstu pindah sokong liverpool. mungkin sbb kite org malaysia pakai alasan ape pn tulis pnjg siket bg org kagum so xde sapa nk argue. kehkehkeh..

talkIZcheap! said...

pung pang pung pang, true ke tak, true ke tak, main bola ke laut jugak...

heh

billiejoe said...

kalo da lalang tuh macam2 alasan boleh bagi? man u banyak fanboy??xde knowledge pasal club??heheh sume club same jer...sume ader fan camtu...member aku sorang tuh tahu banyak history liverpool...true fan kononnya sampai siap gaduh kat mamak pasal ade orang kutuk liverpool...satu hari aku tanya dier the kop tu aper?dier terdiam xtau...aku pelik true fan pon xtau ke kop end?so kesimpulannya sume kiter ni start dari xtahu paper...ambil tahu sana sikit sini sikit pastu baru la boleh jadi proper fan..xkenal maka xcinta...kesimpulannya xpayah la bagi alasan aper2...just blah cam ronaldo blah dan kitorang akan what banner ibrahim nami who?kalo salah eja sori la...kedai printing memang banyak orang bangang...ko xnak banned kedai printing skali ker...nuff said...glory glory man united...maybe we are just a fanboy but at least we are faithful...

Angin Kentut said...

Toksah dok buat gigih sgt dok igt sejarah2 lepas. Pi hapai Quran lg baguih. bukan bola yg nk tlg hg nnti dlm kuboq. sokong berpada2 sudah.