Tuesday, February 19, 2013

What The Fark is That?


Baru baru ini satu cerita hangat kejap kat media sosial. Pasal peminat Bristol City kutuk bendera Malaysia masa game lawan Cardiff City. Peminat Bristol City chant ' What the **** is that? ' kat bendera Malaysia kat Stadium Cardiff. Panas kejap isu ni. Ada fans dari Malaysia yang punya maki hamun kat page FB dan Twitter Bristol City. Yang admin page tu pun bakar line lagi. Memang panaslah.

Kenapa benda ni jadi sebenarnya? Well, football banter tu part and parcel dalam bola sepak. Macam kita kutuk team lawan bila ada game. Bagi yang dah lama berkecimpung dalam bola sepak, mesti dah faham benda ni. Penyokong Bristol sebenarnya kutuk Cardiff sebab diorang anggap Cardiff sebenarnya menjual identiti dan tradisi kerana duit. Tengok jelah bagaimana logo dan jersi Cardiff ditukar oleh owner kerana katanya nak ikut fengshui.

Benda ni kadang merogol minda juga. Adakah kita sanggup meninggalkan dan mengabaikan tradisi demi kejayaan? Hari tu masa Johor FC kena ambil alih, marah juga supporter Johor FC. Samalah macam kes Cardiff ni. Kalau diorang promoted ke EPL, agak agak bising lagi tak? Orang kata bola ni sukan rakyat, kira penyokong adalah antara kuasa utama dalam bola. Kiranya tiada penyokong, tiadalah pasukan. Tapi zaman sekarang, tiada wang, tiadalah pasukan nampaknya. Berapa ramai je yang boleh dikira penyokong tegar? Berapa ramai je yang sanggup fight untuk tradisi nak banding dengan glory hunter? Bila team dilimpahi pemain bintang dan berjaya, secara tak langsung penonton datang ke stadium. Betul atau tidak? Dalam dunia kapitalis ni, pemain ke-12 ni dah bertukar jadi owner/duit.

Tapi sebenarnya kita duk bising pasal Bristol City dengan Cardiff City ni, kita jenguk ke tidak pasukan negeri kita kat Stadium? Sibukkan yang beribu batu sana, yang depan mata abaikan. Perjuangkan isu beribu batu sana, yang depan mata caci maki juga kadang kadang. Caci maki sayang katanya. Sayang katanya, tapi stadium tak turun pula. 'Sayang' sungguh.