Monday, November 26, 2012

10 Dalil Safiq Rahim Patut Dibuang Dari Skuad Harimau Malaya

KECOH!

Menganalisis gaya permainan dan pemain memang dah jadi keutamaan semua orang termasuk penyokong tegar. Sudah sampai masa kita lebih berterus-terang dari simpan dalam hati lepas tu merana tengok pasukan bola kena kitai macam itu saja.

Kehadapan Safiq Rahim. Main macam setan malam tadi kau tahu? Ini dalil yang kau boleh fikir dalam-dalam kau patut sedar siapa diri kau!

1. Hantaran bola kau baik pendek atau panjang sangat meliar.
Kau sedar tak? Kau jenis tak tengok orang bila passing atau sebenarnya kau memang tak pakai otak bila passing bola? Pemain tengah yang selalu gagal hantar tepat kepada team-mate sememangnya pemain tengah yang GAGAL. Engkaulah orangnya.

2. Tahan bola kau serupa tahanan perang.
Banyak kali dah kami perati kau menahan bola tak lekat kat kaki. Tahan bola, bola pantul ke depan sampai bola tu dapat ke player lawan. Ada tu pun sama tahan bola merapu padahal takde pemain lawan pressure kau. Macam itu kualiti pemain kebangsaan?

3. Kau takde skill menggelecek
Kalau nak gelecek biar ada konfiden lah brader. Apa kebenda gelecek tapi macam nak rempuh orang? Penyudahnya bola terlepas. Dah tu kau bukan rajin nak kejar balik!

4. Kau takde konfiden nak hold-ball.
Bila menggelecek pun ZERO. Memang jahanam lah kau nak hold-ball. Hold-ball ni bermaksud bola kat kaki kau dan kau bawa bola dengan kaki kau tu ke tempat kosong cari dan buka ruang. Bila ada player lawan datang nak rampas bola. Kau patutnya boleh bawa bola tu ke tempat lain atau pass ke team-mate. Tapi kau TAKDE skill tu. Yang kau tahu bila dapat bola. Terus one-two step hantar. Atau bila dah menggelabah kena pressure, kau lambat nak passing bola kepada team-mate. Penyudahnya kelam kabut. Itu bukan ciri pemain tengah sebenar tahu? 

5. Free kick sahaja tak berguna jugak.
Kau fikir kalau accurate free-kick kau power maka kau layak jadi pemain kebangsaan. Nan hado! Kalau setakat nak harap satu skill je power, apa kau fikir ni American Football? Pemain cuma ada satu skill saja? Ini bola sepak, bangang! Pemain tengah sepatutnya ada lebih dari 2-3 skill. Free-kick kau semalam pun entah apa-apa.

6. Kau suka sangat nak ambil bola dari bawah pump ke atas.
Benda tu patutnya tugas Amar Rohidan. Bukan tugas kau. Kau kapten kau patut gesa dia. Bukan kau yang ambil tugas dia sampai tugas kau yang sepatutnya kau tinggalkan. Tak kisahlah kau rajin nak keluarkan bola dari kawasan sendiri ke kawasan lawan. Tapi cara kau nak hantar bola tu pun dah gagal. Kau hantar jauh ke flanker dan striker tapi hantaran kau mengkhinzir buta tak guna jugak. Atau kau dribble nak bawa bola ke kawasan lawan tapi asyik tak lepas. Menyusahkan kau tahu tak? Penyudahnya Amar Rohidan jadi tunggul kayu. Malaysia kena counter-attack. 

7. Kau memang degil
Kami rasa dah berbuih orang cakap permainan kau dan prestasi kau semakin teruk. Tapi kau taknak dengar. Kau tak ambil iktibar dan takde inisiatif untuk tingkatkan kualiti permainan bola kau. Kau tahu tak beribu-ribu penyokong Selangor panjat kesyukuran bila kau blah dari Selangor dan pergi ke Johor? Ramai dah orang cakap kau main tak bagus tapi kau buat-buat bagus. KAmi pun tak tahu lah apa yang TMJ pandang ke gaya permainan kau. Malanglah Johor ada player macam kau season depan. Malang.

8. Kau tak layak pegang Ketua Pasukan Harimau Malaya
Kalau dah main teruk. Kau fikir anak buah kau nak respek kau sebagai ketua pasukan? Pergi mati.

9. Kau STAR kau fikir kau HEBAT?
Kau ingat Johor belanja besar nak dapatkan kau maka posisi kau kat skuad kebangsaan selamat? Kalau macam itu metaliti kau. Tak hairan kau main teruk.

10. Mentaliti kau dalam game-play kelas ketiga.
Semua benda salah yang kau buat dalam permainan dan perlawanan sudah mencerminkan mentaliti dan kadar berfikir kau tahap mana. Kelam kabut satu hal. Berebut bola takde teknik satu hal. Semua itu cukup jelas kau tak layak jadi pemain tengah kebangsaan dengan mentaliti macam takde effort nak ubah gaya permainan ke tahap lebih baik. SPM kau dapat berapa hah?

Apa yang Rajagobal pandang ke kau kami pun tak tahu. Mungkin sebab nama kau dah STAR, dia tak berani buang kau padahal prestasi semasa kau macam jahanam tak konsisten dan menurun. Jangan sampai seluruh penyokong chanting nama kau yang bukan-bukan sampai satu stadium dengar kau main macam tahi. Main betul-betul lah setan!














CELAKA AKU INGAT YUNA TADI

17 comments:

syaiful said...

gua suke statement ni,elok safiq rahim direhat saja

Aziri Pauzi said...

Bhahahahahahahaha~

SembangKongkang said...

diminta safiq rahim berpijak di bumi nyata...mimpi indah lu sudah tammat

zulhisham mohd said...

11. Sebab gigi kau tak cantik

Ezral Haziq said...

nice bro .

j4m4l said...

4ward kanlah kat dia bro.. bior dia tau :))

Admin Kato said...

12. muka ko mcm kumpulan Bawel yg kecik tu..

Haniff Hassan said...

Anak emas rajagopal & FAM... Semua bangsat!! Xpaham langsung cmne bleh dapat pemain tengah terbaik 2012... Phuiii... Main cam gampang!!

Farraa Kucas said...

Ah sial. Teruk beno taste sapiq rahim ni.

Mohd Ridhwan said...

Time friendly dgn hong kong di tempat lawan tanpa safik n matyo n tactic malaysia lebih kemas

Mohd Ridhwan said...

Time friendly dgn hong kong di tempat lawan tanpa safik n matyo n tactic malaysia lebih kemas

GuardianX said...

gambar last tu buat gua gelak besar!

Muhammad Zaki said...

Memang patut pun Safiq Rahim dibuang skuad harimau malaya . Piya dan Nazmi Faiz sepatutnya bermain diposisi tengah untuk skuad Harimau Malaya . Safiq Rahim tidak memiliki gaya permainan kreatif sepertimana dimiliki oleh Nazmi Faiz . Nazmi Faiz memang terbaikk . Baru usia 18tahun da bermain di liga eropah . Hala Nazmi Faiz-Beira Mar(Portugal)

azmir hebat said...
This comment has been removed by the author.
azmir hebat said...

mmg gua nak forward kt twitter dia,main mmg mcm tahi.harap dia sedar :)

pairtra said...

aku rasa komen ko ni xle pakai sgt la..

Jagdeep Mejer said...

http://www.blogger.com/blogger.g?blogID=7685069024111107828#allposts