Thursday, August 18, 2011

Tiki-Taka Dah Jadi Kelakar.



Korang boleh korek artikel lama aku di Teh Tarik Gelas Besar tentang "Kenapa Saya Anti Real Madrid". Korang boleh korek blog lama aku yang mengatakan aku ni pernah jadi fan Barcelona akibat butthurt dengan fan GEGEMU. Hakikatnya aku pernah jadi fan boy GEGEMU dan BARKA ni. Khalas.

Even masa aku jadi fan Manchester United pun - aku ada deep respect dengan Barcelona. Dari segi culesnya, dari segi crowd dia, dari segi tactical, dari djaman Johan Cruijff sampai Ronaldinho. Djaman Ronald Koeman, djaman Landrup brothers, Marc Overmars hingga ke djaman Thierry Henry - aku ada deep respect dengan Barcelona.

Tapi respect aku terhadap Barcelona semalam langsung hilang - bagai mercun thunderclap yang terbang ke udara lalu meletup dan hilang entah ke mana-mana. Langsung hormat aku terhadap kelab yang "Mes Que Un Club" ini hancur lebur. Hilang. Dah takde apa makna lagi.

Barcelona sentiasa jadi pasukan yang handal, without a doubt. Kalaupun tak layak Champions League - UEFA Cup pun dia pernah masuk. Dia bukanlah macam kelab Recreativo Huelva atau Gymnastic Terragano - FC Barcelona ada kelasnya tersendiri. Tetapi, kelas tu terus jadi "low-class" - bila pemain Barcelona ni lebih lembik dari mak nyah lorong Haji Taib. Gua rasa kalau gua langgar bahu mak nyah di Lorong Haji Taib pun gua rasa dorang steady lagi dan tidak jatuh tergolek-golek macam Daniel Alves.

Aku tak pernah ada problem untuk enjoy permainan Barcelona sebelum ni. Sebelum Rijkaard lagi - even djaman Sir Bobby Robson masa Jose Mourinho jadi jurubahasa pun aku still layan this team. Jersi buruk bukan ada masalah walaupun jersi dia macam tentera Swiss Guard di Vatican City. Jersi buruk aku tolak tepi. Tambah-tambah tulisan "Qatar Foundation" yang font dia terlalu generik dan buruk tu pun aku tolak tepi. Tang Lionel Messi berlari dan menggentel, tang Xavi assist - tu semua tolak tepi. Yang aku pertikaikan - kenapa team hebat macam Barcelona ni lembik seperti daun yang ditiup angin? Makan tak cukup ke?

Sekarang, yang ironiknya ialah fan Barcelona selalu berkata bahawa Cristiano Ronaldo adalah mat cengeng dengan rambut pesen Eurotrash serta mengada-ngada dan pakar bidang terjun. Masa dia GEGEMU lagi dia macam tu. Memang aku akui mamat tu masa di GEGEMU memang "sikit-sikit jatuh, sikit-sikit tergolek". Even fan hardcore MU macam @arilunited dan ramai lagi member MU aku pun menyampah. Tapi tu Cristiano Ronaldo yang dulu. Cristiano Ronaldo yang aku tengok semalam - dia cuba bermain bersungguh-sungguh. No doubt kecengengannya masih ada - tapi aku tengok dia takdelah kerap terguling sangat macam dulu.

Aku dah perasan Barcelona ni team mat guling sejak vs Inter Milan 2010 dulu. Time tu Jose Mourinho masih manager Inter Milan. Sikit-sikit jatuh, sikit-sikit jatuh. Aku rasa macam nak fed-up pun ada masa tu. Menyampah kau tahu?

Anyway I don't like tiki-taka. Ia hanya menjadikan game jadi boring dan jadi macam Negara China main badminton. Nak fikir result je. In the end sports it's all about numbers not passion, macam tu kah? Everyone criticizes Jose Mourinho sebagai practical but not idealist, aku tengok at least ada new innovation in tactical jugaklah dalam Real Madrid ni nowadays. Apa innovation yang Pep buat since 2009? Nak cakap aku bias? Hello, did I told you guys that I hate Real Madrid?

Tapi tu dulu lah. Dulu pasal Francisco Franco pun aku nak anti Real Madrid. I don't feel like I'm going to hate Real Madrid anyway. Francisco Franco pun dah lama bersemadi dengan aman. There are great players in Real Madrid like Zidane, McManaman, dan juga Cristiano Ronaldo yang benar-benar bermain demi sukan bolasepak bukan nak poyo-poyo sepak bola sana-sini. Of course this club got history. Well aku takdelah dapat tengok bola djaman Miguel Munoz but at least aku pernah tengok when McManaman scores in Paris year 2000 against Valencia. How about superb goal of Zidane in Glasgow in year 2002? That volley? How can I forget that goal?

Anyway, fan Barcelona selalu pertikai perangai Florentino Perez Presiden Real Madrid yang gila beli player. Yes - dia beli Cristiano Ronaldo 80 juta pound. Yes dia beli Kaka 55 juta pound. Yes dia beli Benzema 30 juta pound. Tapi how about Barcelona? Ibrahimovic almost 69 juta euro. Berapa tahun dia main? Dalam masa setahun berapa kerat je dia main. How about Fabregas nanti? OK lah for sure dia nak main kat kelab ibu pertiwi berbanding kelab yang lawan Birmingham masa Carling Cup pun sangkut. Tapi bukan perangai Joan Laporta dan kini Sandro Rosell ni pun lebih kurang sama je dengan Florentino Perez? Pot calling kettle black.

Dan balik-balik cuba nak tiupkan semangat Catalonia. Kamonlah - referendum dah berapa kali gagal. Kalau kau merdeka jadi Republik Catalonia pun kau ingat ekonomi kau tak collapse? Sepanyol mungkin collapsed tapi at least banyak lagi wilayah yang setia dengan dia - kecuali Basque yang dah sampai angkat senjata. Plus, kau kutuk Espanyol kelab yang pro Castilia tapi kelab kau sendiri - berapa ramai yang Catalan? Espanyol yang pro Castilia pun lebih ramai player Catalan dari Barcelona. Apa kes?

In the end - I call this year - 2012 - the year that Real Madrid should end this crap. And there's no teams in Europe now - I say it out loud - tidak ada satu kelab pun di Eropah yang mampu hentikan Barcelona - selain Real Madrid. Manchester United - trying twice and fail. Inter right now? Apa bikin? Manchester City? Kong kali kong. Aku harap there will be something for Madrid this year. Bukan nak sokong Madrid - tapi sebab aku dah jelak tengok bola dibosankan oleh Barcelona - macam badminton yang telah dibosankan Lin Dan dan seluruh pemain badminton Negara China. Kalau macam aku tengok badminton - aku lebih rela tengok Indonesia menang dari China. Kalau right now - aku lebih rela tengok Madrid menang dari Barca.

Yes - aku memang dulu fan boy Barcelona. Sama macam aku fan boy Manchester United. Tapi bila player mula act macam primadona atas padang - aku menyampah. Dan lebih baik sokong team musuh.

41 comments:

mat tom said...

aku nak baca sokerleaks bukan nak baca tehtarikgelasbesar..

nazmie said...

amboiii..emo nya dia. haha

Syafiq Atsari said...

Aku xkisah sgt Barca mng. Yg ptg, Barca bkn power lg cm dl. Kt tmpt sndiri pn mng tipis.. CKup m'buktikn bhw JM sdh ada strategi sndiri

Cob Nobbler said...

mat tom:ada button "x" di hujung kanan tu kalau tak nak baca.

nazmie:bosan team main hindustan kau tau?

syafiq:i prefer JM over JG now.

Nik Saiful Anuar said...

klau nk ikutkn mmg bnyk drama dr Barca

mourinho mmg master taktikal, gua rase bg die 3 season la utk decode phylosopy Barca (plus vengeance) hehe

harap next el classico Madrid do the best, iHala

p/s: mcm harem je samekn jersi barca ngan papal army, kehkeh

kareem said...

Lu lupe ke ade 1 kelab yang boleh halang barcelona??

Arsenal!!!

Satu2nye kelab yang berjaya menumpaskan Barcelona dalam kejohanan Champions League musim lepas!

Cob Nobbler said...

kareem:baik kau cerita Rubin Kazan.

takde erti menang kalau tak layak ke level seterusnya.

Mohd Rasydan said...

apa betul ke David Villa tu insulted Islam?

gergasimalaya said...

aku dah agak benda ni start dr Final World Cup yg aritu...
aku bandingkan antara world cup tahun lepas2 dgan game spain yg lembik tu...tahun lpas2,final WC best gle...

Stammofa said...

lepas tengok game pagi smalam, aku sokong pandangan Nami.

dok berguling macam la kena kuat sangat.

Kaki drama. nasib baik tak mcm team singapura lawan rimau malaya mlm tu.

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

kareem: last last arsenal kalah gak kan balik :P terus kuar. terus balik england.

well...ya but mmg betul barca players agak lembik.

but they win walau lembik. maybe dorang save tenaga utk match yg akan datang kot :P who knows.

Waqheh said...

ulasan yg cukup padu spt robeto carlos dan berseni seperti gelecekan maradona

Özgür Çek said...

"The socialism I believe in is everybody working for
the same goal and everybody having a share in the rewards.
That's how I see football, that's how I see life."
- Bill Shankly

nami lupa letak ayat ni...

paWANgbuaya1 said...

game dah fix.. judi semua ni..! hahaha!

KhaiRin said...

yeah sy da dapat jawapan apa yg sy cari selama ni ttg barca.. thx!

Linglung said...

Dani Alves penipu Dani Alves pembohong. Dani Alves bapok..

Nadia said...

agree dgn bnyk point. tapi bagi aku tiki-taka ni tak pernah bosan kalo seseorg itu tahu cara utk menghayatinya. aku bagi contoh; FILEM. filem mana yg korg rasa best ditonton? Godfather atau fast and furious? fast and furious ah beb... banyk 'action', jalan citer dia... fuhhh.. berdesup. banyak awek sexy2. Godfather???? jln citer lembab, mengantuk ah tengok. ape nii? org tua jer bnyak dlm citer ni. betul kan? tapi kenapa filem godfather tu yang diangkat tinggi oleh pengarah2 filem yg disegani spt spielberg, scorcese, terantino dll???? kenapa org (yg tahu menilai) gelarkan citer Godfather ni LEGEND? begitu juga dgn posession footbal/total football/tiki-taka passing game yg dipamerkan oleh Barcelona. tak semua org dapat menghayatinya seperti filem Godfather. sayang sekali.....

Cob Nobbler said...

Nadia:Analogi tiki-taka dengan Godfather?

Think again.

Pernah tengok Total Football dan Johan Cruijff? Pernah tengok "The Liverpool Way" masa djaman Shankly dan Paisley? Bola smoothly and attack, attack and attack. Tiki-taka makes me yawn. Main pass-pass syok sendiri sampai tunggu lawan letih baru attack.

Correction - analogi yang tentang Tiki-Taka ni bukan dengan Godfather - tapi macam drama Sinetron yang tak habis-habis terguling-guling dan tak habis-habis berdrama.

Sila youtube perlawanan lama-lama.

Stammofa said...

passing game memang sentiasa menarik. arsenal pon main passing-passing gak, best utk ditonton. masalahnye, hanya end result yg dikira dlm zaman moden nih.

aku sentiasa sokong Real madrid bila bertemu Barca, dan hanya sokong Barca bila jumpa MU jek.

talkIZcheap! said...

tiki-taka boring? HA! Aku dah lama rasa cenggitu... yang enjoy tiki-taka ni just fan Barka jer... main sukan kalau takde persaingan, jadinya cam nyanyi karaoke... syok sendiri.

Aku pun tak tahu apa kepuasannya kalau tengok sebelah pihak jer yang pegang bola, tak thrill la kata orang...

Lagipun Barka ni dah makin lama makin jadi self-righteous. What the hell about "Our win is a football win", "Mes En Que jadah...", "Barka DNA", and so on, so on... When you put a specific way of doing something, it's not become an art anymore, it's become an ideology, for me la, at least...

Tapi ada beberapa point jugak la aku tak 100% setuju:

In defense of CRon, actually kalau kira, final season dia dengan United la dia paling banyak jatuh tergolek2, kalau tengok (at least) 2 season sebelum tu, dia banyak kali jugak try to stay on his feet bila kena tackle meraban-raban...

Tapi logik la, kalau dah setiap match kaki ko dijadikan mangsa tackle tak berperikemanusiaan, automatically naluri ko akan cakap, dive is better than break a leg... :p

While aku setuju yang player yang kuat play-acting, sentuh sikit jatuh tergolek-golek macam kena snipe, banyak merosakkan game (like we need more excuse to say that football nowadays is a dirty sport... :p), tapi aku ingat Mourinho sendiri pernah cakap dia ada pesan pada player dia (masa kat Chelsea tak silap), yang jangan main dive dan tipu (di England), tapi kalau ada orang main kasar, tackle gila-gila dalam kotak penalti, jangan cuba terlalu kuat untuk stay on the feet.. "I want them to be honest but also not to be naive... ref won't give anything if there is contact, but you stay on your feet..." lebih kurang la yang aku ingat dia cakap [tak silap aku, interview ni dia buat masa kat Inter]...

So, in a way, ni cam karma jugaklah... well, Karma is a bitch! :p

Pada aku, masalah ni akan 'berkurangan' [mustahil akan selesai, tapi ada harapan utk berkutangan] kalau ref jadi lebih tegas terhadap players yangkuat sangat play-acting ni... di samping itu jugak, ref kena ada banyak lagi bantuan untuk support dia buat decision yang 50-50 camni, video technology, maybe...

All in all, setiap yang diatas, akan jatuh jua satu hari nanti...

-just my 2cent (without gov tax...) ;p

Syazwan Marzuki said...

gua fans madrid, lu tak percaya lu follow la twitter gua keh keh keh tetapi gua tak setuju dengan pendapat yang tiki taka barca skg bukannya attack attack attack.

cer google wiki gol real vs gol barca. lebih kurang jer gua tgk.

lagi satu. cer youtube gua tak igt la keyword dia apa tapi gua igt lawan liverpool kat anfield. gua malas nak cek skg ni sbb gua ngangtok sahor ni . BOSAN NAK MAMPOS GUA CAKAP SAMA LU.pass pass pastu pass kebelakang pass lg pergh. tapi sampai part hujung tu lu boleh dengar dengan video tak clear tu anfield bertepuk tangan sign of respect dgn gol tu.

the idea of tiki taka is posession, bukannya attack attack attack. dolu2 zaman yang ko cakap tu, ability (especially) midifielders barca tak sama macam skg. suka tak suka tiki taka kepala abah zaman dolu2 (maksud aku zaman dolu2 barshit ni ler) nk tak nak akan jadi lebih direct.

ronaldinho ni semua mmg leww skillful giler babeng. sbb tu game dorang jadi direct attack attack attack.
rivaldo, figo..eh apa lg..gua malas aah nak google kehkehkeh. ni semua stok2 yang jenis bawak larik bola teghoih.. jenis direct player leww macam aku cakap tadi. tak ubah macam si S Kunanlan. Dapat bola tak dapat bola kerja dia lari jer..kelam kabot kan depend.

manakala player barca skg pulak more to technical players.lu tengok je leww abidal selamba je menganjing boleh main pass 1-2 ntah berapa puluh kali di maria kena nganjing macam pundek lu tau tak.gua sakit hati betol.

cuba lu tgk bila real dapat bola, pass kat ronaldo..ronaldo akan speed gila babeng far wide kedepan. mana ado nak hold2 posession ni. sbb ability ronaldo , di maria (both flanks) lebih kepada skillful berbanding technical.more direct.dan itulah barcelona stok2 zaman apa? overmars? kluivert? entahlah gua malas nak cakap sbb gua tak mo amik tahu kelab tu pon.keh keh keh

yang penting Come Back When You Reach 31!

*point gua adalah the idea of tiki taka is never about attacking football.tak kira leww jaman cruyff ke, jaman croft ke jaman abdillah ke. posession ni akan provoke opponent utk 'lepaskan' space yang dorang jaga. bila dapat chance..through ball.. masak gua cakap lu.

pasal play acting tu gua malaih nak cakap. menyampah gua cakap. sorang kena..satu bench serbu. apa lancau ni keh keh keh

Zaid said...

pada aku, aku setuju dengan idea Tiki-Taka. sebab dia buat opponent kau frust gila babi nye lah sebab tak dapat bola. macam Syazwan komen kat atas ni. bila opponent asek kejar bola je lama2, mental jadi penat, down, time tu la satu through ball je, konfem gol.

Barca 5-0 Real 29/11/2010 contoh terbaik.

pasal play-acting, diving nih, takleh generalize. semua kelab, semua negara mesti ada punya lah.

my 2cents! peace out.

Tengku Sidek said...

Peduli apa Barca dengan tiki taka dah jadi kelakar..peduli apa barca dengan bapok, lembik dan bosan macam China kuasai Badminton..abis takkan nak suruh pep tukar cara main cam Bolton yang suka Long Ball..eh kemon! Takkan nak suruh china pecat lin dan dan chen jin dan surug cheng long serta bao chun lai main lakk...adoi!!! KEMON!!..Honestly kita sebenarnya rsa bosan dan muak sebab BArca ASIK menang..then kita cari lah kelemahan dan kekurangnan team tuh ..And cuba ASIK Real Madrid menang..then orang akan cakap Mourinho tactical punya bosan dowh..menang 1-0, 2-0 jer mcm masa kat chelsea..pastu asik nak buat hal..buruk image La Liga...kemon...

Nadia said...

Cob Nobler, i think enough... kalo anda rasa tiki-taka barcelona membosankan tak apa citarasa org berlainan tapi jgn samakan bolasepak tahun 70an dgn sekarang walaupon konsep yg dipakai sama. Barcelona main tiki-taka sbb nak sesuaikan dgn player2 dorg yg kebanyakkannya berbadan kecik so dorg emphasizekan pada technical ability. kalo nak suruh diorang main mcm team lain takde la diorg menang banyak pertandingan kan?
passing tu kalau dilihat 1000 kali mmg la bosan, tgk la off the ball movement, player positioning, create space, dummy/mazing/darting run to say a few. saya bukan beranalogi cuma nak org paham; sesuatu yg nampak bosan belum tentu bosan keseluruhannya bagi sesetengah org. bagi saya tiki-taka sangat lah SEXY :)

Syazwan Marzuki said...

spot on Nadia, walaupun aku tak rasa Tiki Taka Toko tu sexy sampai boleh buat aku turn on keh keh keh.

Diving is another term.
To rate TikiTaka as sinetron guling2 is another term
Kalau kita lukis Parse Tree..cengginilah ghupanya kah kah kah graphical representesyen kaedahnye

........Barcelona........
----------/--\-----------
---------/----\----------
--Tiki Takok--Diving-----
------|----------|-------
------|----------|-------
--GodFather----Sinetron--

2-2 elemen ada dalam Barshitlona pada masa kini. Sekian, jahanamlah David Villa

#TeamOzil

Nadia said...

LOL @ Syazwan Marzuki. tepat sekali!

muhamad imran said...

mana point yang semua player barca terutama sekali dengan keeper sub si pinto ni rush out, surrounding ref bila ada foul?

that scene disgust me the most

Tengku Sidek said...

dat what we call the beauty of the football.BOSAN meant ada 11 orang messi utk team barcelona atas padang..barulah bosan..!! lawan pulak 11 orang ronaldo bg RM..baru betul bosan!!!ish..Barcelona bosan???mmmm...

box boy said...

post yg penuh dendam n dengki..hahaha

ahmad fathi said...

kalau dah tak suka, macam-macam hujah dan alasan di utarakan...pfftt!!

CougaR10 said...

aku baca artikel ko nih ...
u talked about Barca's Theatrical..(bukan dive..blajar bezakan dua tu)
ok fine..u have point...
Barca mmg bnyk berlakon..
team lain pon ada gak benda nih..
dont say no...if so...clearly u don watch footbal..

tapi yg menjadi masalah skrng...amount of playact dlm El Clasico..right?
aku tanya ko...Kenapa ko tak suka playact?
sebab dia against moral? sebab dia boleh buat seseorang unfairly kena red card?
betul tak?

tapi Madrid main..violent habis...tu ko sokong plak?
violent play play madrid..boleh buat player BArca HILANG CAREER tau??
so mana yang ko rasa lagi salah..
playact or violent play?

and you say u don like tiki-taka..well...thats ur personal opinion..
setiap org ada citarasa,...
tapi bila suma org mesmerized dgn tiki-taka...dan ko tak suka..
there's something wrong with u...

bila suma laki suka awek cun...dan ko suka gay..
well that makes u a FREAK!!

ahmad dhani said...

who cares! get a life dude..!

Muhammad Warouq bin Qamar said...

kah kah. sejenis hater yang mengharap team yang selalu menang menukar cara main supaya kalah. spesis baru ni.

"i hate tiki taka". kah2. first time aku jumpa orang orang ignorant pelik macam ni. bawak datang la style long ball-counter attack tu. selagi barca mampu main tiki taka bosan ni jangan harap la mudah2 je nak kitai barca. kalau menang pun setakat 1-0 je la abes2 kuat team dinasour pun. nak dapat 5-0? keh2.

Allazzri said...

Otai bola semua puji ko plak nak kritik mcm ni.. ko main bola la tengok mcmana.. Barca train lama player untuk boleh main tiki taka..
ternyata banya title menang.. kalau dah busuk hati mcm2 la kau nak cakap.. Pakai otak bila tulis jgn pakai sondol jer..

plunox said...

el classico is not just a football match nowadays, it is more like a spanish civil war..

do u even watch the game or just look on the highlight dear kido? ingat budak2 mourinho tu suma ada honor n dignity to play football kah? lolx~

encikmister said...

kalau yg tulis entri pn lalang, gua tak kesah barca di'anjing anjing' disini. hahaha. kompom2 la malaun malaun semua jeles barca top team skang. nak jugak tgk team lain naik betol idak? takpe buat fans barca, enjoy this moment of glory. who knows when its gonna happen again. visca barca, hidup 1Malaysia.

deus X machina said...

gocoh gocoh

Cob Nobbler said...

bla bla bla

just because "pakar" say so doesn't mean i'm going to be a bandwagon wanker to like it.

fuck tit-ki taka.

CougaR10 said...

i see that u only reply to selected comments...
WANKER!

apit said...

halamak...!!!! lalang teruk ko ni...
kejap gegemu, kejap barcas, kejap rela madrid??? mna satu ko nk skong??? haiissyyy.... lalang... lalang...

Fatimah Zubir said...

btol!!sgt2 btol!!maen bola btol2lah..rase nk belakon,pi lah Istana Budaya..other than that,JM mmg super tactical person!!