Thursday, July 14, 2011

Update: Copa America 2011

Copa America telah masuk ke peringkat suku akhir. Nampaknya, ramalan awal gua untuk edisi kali ni tak berapa nak mengena sangat. Argentina dengan Brazil main serupo mace tahi! Messi? Neymar? Pfftttt. 2 pusingan awal peringkat kumpulan menyaksikan dorang semua ni macam main golf; gol tak banyak, sebijik je kalo menang. Lepas masuk final round group stage, baru la nak main bersungguh-sungguh, macam Argentina ni. Cuak letew. Tak pasal-pasal jumpa seteru utama, Uruguay.

Berikut adalah preview perlawanan suku-akhir:-

COLOMBIA - PERU

Dgr kabor punca dua-dua negara ni berperang sebab benda ni; Perjanjian Salomon-Lozano.

Dua-dua team yg membuat kejutan. Colombia menciritkan Argentina dengan menjadi juara kumpulan A manakal Peru menciritkan Mexico dalam merebut satu slot ke suku-akhir. Dulu, Colombia dengan Peru ni pernah berperang tahun 1932. Pasal apa? Wiki la sendiri. 69 tahun kemudian, kedua-dua negara ini kembali berperang diatas padang. Dijangkan dua pemain yg bakal menjadi duri dalam daging untuk setiap pasukan adalah Falcao dan juga Paolo Guerrero.

PredictLeaks: Ramai yg ramal Colombia menang, tapi entah kenapa gua rasa macam Peru nak buat upset skit kali ni. Colombia 1 - Peru 2.


ARGENTINA - URUGUAY
Yg dua negara ni plak bergaduh pasal kilang pulpa.

Silap dua-dua pasukan pilihan ni bertemu awal. Yg Argentina bebal sebab lawan Bolivia pon boleh seri je. Yg Uruguay pon sama, dapat no.4 Piala Dunia tapi nak beat Chile dengan Peru pon tak lepas. Nak hambik dua-dua jumpa kat QF. Kedua-dua negara pernah berkonfrontasi dalam bolasepak, begitu juga diluar bidang bolasepak, kedua-dua pasukan berebut kilang pulpa. Pulpa tak pulpa, gua rasa Messi tetap main tak power jugak game ni. Argentina mungkin perlu mengharapkan kehebatan Aguerro menantu abah, dan Uruguay pulak, harapkan abam Suarez yg terlepas aksi sarkas di Malaysia je lah, nak harapkan kuda tua Forlan pon dah macam tak boleh nak berharap sangat ye dak?

PredictLeaks: Hrmm, kalo boleh, gua nak Uruguay menang, sebab gua mencik dgn Argentina ni. Vamos football la apa la, nyampah ai. Sori ye Nami. Keh keh. Tapi gua bersikap realistik la, Argentina menang 2-0.

BRAZIL -PARAGUAY

Ironiknya, penampilan pertama Larissa bertelanjang bulat buat adalah ketika  beraksi di majalah Playboy edisi Brazil. In 3D lagi.

Brazil, pasukan paling meletop dalam edisi kali ni. Dikatakan The Selcao bakal ke final dengan mudah. Ok, itu sebelum start tournament, sekarang dah masuk QF, nampaknya Brazil bukanlah Brazil zaman Zico,Pele mahupom Ronaldo botak. Dan sekali lagi mereka bertemu dengan pasukan yg telah mereka hadapi semasa peringkat kumpulan, Paraguay. Keputusan semasa itu adalah seri 2-2. Pemain Paraguay juga harus menyalahkan diri mereka sendiri kerana melepaskan peluang menjadi top-2 dalam peringkat kumpulan selepas membiarkan Venezuela menyamakan kedudukan beberapa minit sebelum tamat permainan ketika mereka selesa mendahului 3-1. Hasilnya, Paraguay layak ke QF atas kapasiti pasukan ke-dua terbaik dikalangan tempat ke-3 setiap kumpulan.

PredictLeaks: Skuad wanita Brazil sudah pon pulang ke Rio de Jeneiro selepas tewas peringkat suku-akhir di tangan US. Skuad lelaki pula mungkin mengikut jejak langkah yg sama namun kelebihan ketika ini berpihak pada Brazil. Brazil 2 - Paraguay 0. Sekali lagi rakyat Paraguay kecewa kerana gagal melihat Larissa Riquelme berbogel.

CHILE - VENEZUELA

 
'Mi Gorda Bella', telenovela yg telah diadaptasi di Malaysia menjadi Manjalara dan berjaya dengan suksesnya disini. Mungkin pasukan bolasepak Venezuela juga boleh mencapai kejayaan untuk edisi Copa America 2011 ini.
 

Chile, juara kumpulan C akan bertemu dengan Venezuela, naib juara kumpulan B. Chile sudah dijangka akan ke QF, manakala Venezuela pula menjadi antara pasukan paling mengejutkan. Venezuela merupakan pasukan rangking ke-dua terendah dalam senarai pasukan Copa America 2011 selepas Bolivia. Venezuela tidak pernah beraksi dalam Piala Dunia meskipon mereka dapat utk beraksi pada tahun 1958 dan 1974, hanya untuk mereka tarik diri. Kejayaan ke suku akhir ini mengulangi pencapaian mereka edisi 2007. Chile mungkin mempunyai Alexis Sanchez, tapi harus diingat, Venezuela ada Nicolas Fedor, penyerang berbisa yg menyarung jersi Getafe di La Liga.

PredictLeaks: Venezuela akan buat kejutan. Percayalah. Venezuela akan menang tipis.

Sekiyan laporan saya dari Argentina. Teruskan bersama kami untuk mengikuti perkembangan bolasepak antarabangsa, tapi jangan pernah lupa, Harimau Malaya tetap no.1 dihati okeyh?

2 comments:

broken button said...
This comment has been removed by the author.
Özgür Çek said...

gua rasa xmngkin chile bleh kalah..
alexis sanchez tu hanya sikit ja menambah kekuatan..
pemain tengah dorang lg sempoi m.fernandez, vidal, medel & yg main time lawan uruguay ari tu Valdivia lg hebat dr m.fernandez...cuma striker yg tumpul..

Vamos!vamos! la albiceleste...