Friday, September 30, 2011

champion 7 tahun berturut-turut


Nak jadi juara liga tujuh tahun berturut-turut bukan senang bro. Ce mention sikit kat gua club kat europe yang pernah jadi juara liga lebih dari enam tahun berturut-turut. Club England mana pernah menang EPL tujuh tahun berturut-turut??. Kat Spain ke kat Italy ke kat Germany ke, memang takde la..
Tapi kat France ada wooo...






 champion Ligue 1 tujuh tahun berturut-turut ni.


Sebelum menang tujuh tahun berturut-turut, OL memang tak pernah jadi champion Ligue 1 and after menang tujuh tahun berturut-turut tu, OL dah tak pernah menang dah. Tapi firasat gua kuat mengatakan tahun ni dah takde team lain dah layak jadi champion Ligue 1 melainkan Olympic Lyon..Gua memang yakin and confident gile dengan firasat gua ..=P

Champion 1 (2001/2002). 
Wuhuuuu,,first time jadi champion Ligue 1 ni. Tapi malangnya gua baru darjah 4 time ni, tak start jatuh chenta dengan OL pon lagi time ni, tak merasa gua meraikan ke-champion-an pertama OL..Manager season 2001/02 ni Jacques Santini. Champions league, OL eliminated kat group stage awal-awal lagi.

Champion 2 ( 2002/2003)
Manager, Paul Le Guen. Sekali lagi tersingkir dari Champions League awal-awal kat group stage.

Champion 3 (2003/2004)
Manager masih lagi Paul Le Guen. Champions league, eliminated selepas kalah dengan Porto kat quarter final. Maju la sikit kali ni bolah sampai quarter. hikhikk

Champion 4 (2004/2005)
Paul Le Guen still lagi jadi manager. Lyon jadi juara ligue 1 dengan 12 points lebih dari naib juara liga, Lille kot kalau tak silap gua. Untuk champions league that season, OL sekali lagi layak sampai quater final, tapi rezeki memang sampai quater je, pastu dah takde rezeki dah, kalah dengan PSV. And ni season pertama Benzema dengan OL.

Champion 5(2005/2006)
Semakin gah mempertahankan kejuaraan OL ni. Memang niat tak nak bagi club france lain merasa perasaan jadi champion Ligue 1 la kot. Gérard Houllier manager baru OL. Season 2005/06 ni, sekali lagi Lyon menangis di quater final Champions league, kalah dengan AC Milan.

Champion 6 (2006/2007)
Gérard Houllier still jadi manager OL. The first season with Olympic Lyon for Toulalan. OL bahagia sebagai champion Ligue 1 dengan 83 points but for Champions League, OL mara sampai round of 16 je. Trauma takut kalah kat quarter lagi lettewww, baik kalah awal awal.

Champion 7 (2007/2008)
Manager at that time was Alain Perrin. Benzema pulak the best scorer. Champions league pon sampai round of 16 je, kalah dengan MU,,,*jahat la menyu ni buat team i tesingkirrr*



OL memang the best football club kat France la, supporters dorang pon best!! BAD GONES !!

THE BEST THE BEST!!






Selepas 8 matchs Ligue 1, OL  no 2 sekarang dengan 18 points. PSG yang first sekarang ni pon 18 points gak. Next sunday, match Ligue 1, PSG vs OL k..oh lalalaa

Next champion league punye match, OL lawan Real Madrid kat Santiago Bernabeu. Match dengan Real Madrid kat Stade de Gerland pulak 2 November. Tak sabar gua tunggu match kat Gerland tu sebab gua nak tengok badi Real madrid yang tak pernah menang lawan Lyon kat Gerland tu still ada ke tak..wakaakakaa

Team pompuan OL baru belasah Cluj 9-0  kat UEFA women's champion league.



ALLEZ ALLEZ LYON!!!!



5 comments:

KhaiRin said...

ala lbh kurang mcm celtic - rangers je.. liga syok sendiri.. pi mai pi mai tang tu gak...

balaci terhormat& co. said...

tapi gua suka juninho pernambucano..bapak power free kick.

Cob Nobbler said...

liga takde saingan macam tu la - sepuluh kali berturut-turut ke,dua puluh kali berturut-turut ke,tak menang champions league pun tak guna juga.

berbanding marseille yang pernah menang dulu.

anyway - aku bukan fan marseille pun. tapi dalam ligue une ni aku suka lille metropole. st etienne pun not bad. bordeaux pun.

anyway nice review for ligue une. barulah colorful sikit sokerleaks dengan pelbagai liga.

Cob Nobbler said...

anyway Stade de Gerland dah nak kena runtuh ke tasyachelsi?

tasyachelsi said...

tak tak..mana ada nak kena runtuh..gua dengar², lepas stadium baru siap nanti maybe stade de gerland tu bagi kat team rugby lyon..