Sunday, February 6, 2011

6th Feb 1958 - Munich Air Disaster





Ya - semalam tau la Manchester United kalah first time dalam season ni,sedih-sedih kalah dengan Wolverhampton Wanderers tapi none of Manchester United's fan ever mentioned pasal benda ni.Paling memalukan - benda ni diberitahu oleh member gua Johan - seorang Liverpool.

Sebagai bekas fan Manchester United - aku sentiasa menyambut hari 6 Februari ini dalam suasana hiba.Masa kecik dulu - bapak aku pernah cerita tentang kehebatan Busby Babes dan akhirnya kapal terbang terhempas di Munich.Cerita ini membuatkan aku selalu bermurung setiap tarikh 6 Februari sehingga gua dihalau oleh fan Manchester United dalam forum Myspace.

Dah 2 tahun aku tak menyambut hari ini.Mungkin dikalangan fan Manchester United memanggil aku katak,lalang,pelompat parti atau apa jua gelaran - tapi aku tak pernah lupa tarikh ini.Seperti mana aku menulis puisi kepada Heysel dan Hillsborough kepada Liverpool satu masa dulu - sudah pasti aku akan menulis puisi kepada mereka yang terkorban pada hari itu.

Sudah pastinya jika Duncan Edwards,Roger Byrne,Geoff Bent,Eddie Colman,Billy Whelan,Tommy Taylor dan lain-lain ini tidak terlibat dalam kemalangan ini - pada aku mungkin Real Madrid tidak menyapu bersih lima kali juara berturut-turut.Ini bukan aku je cakap - semua orang cakap termasuk fan Real Madrid sendiri.

Salam salute kepada mereka yang terkorban - dan kepada fan Manchester United - jangan ignore tarikh ini.Jika tanpa mengingat sejarah - kita akan jadi lupa diri.

The Martyrs of Manchester

The martyrs of Manchester
Choking in a debris,smoke and fire
February sixth chill cold winter
The day that change the club forever

May all of you rest in peace forever
In a heaven where there's a green green football pitch grass
The martyrs of Manchester
You're the best - from the first til the last

You'll never forgotten
By your teammates and club fan
The best Manchester United team ever had
It's a day that they're should be sad.

Cheers,peace!

9 comments:

Cob Nobbler said...

RESPECT!

Ibnu isa said...

salute..
http://mohamadisamuddin.blogspot.com/2011/02/barca-menang-lagi.html

Hidup Sihat said...

nice poem!

Si Nakal said...

Aku ada dengar orang tua2 kata, "You never walk alone" adalah lagu yang dinyanyikan dalam stadium oleh peminat Man U bersempena memperingati tragedi ni.

Then Liverpool dah takde lagu, amik lagu ni jadi lagu utama diorang.

Mintak tolong cek ni fakta or sembang kosong?

Cob Nobbler said...

lagu tu kalau liverpool nak proclaim dulu pun tak boleh - sebab lagu tu dari drama teater broadway US.

pendek kata let's say lagu Justin Bieber popular sekarang,ada kelab tiba2 pasang lagu tu sebagai lagu anthem,kau tak boleh nak proclaim lagu tu dia punya.

nyzm said...

RIP BUSBY BABES!

Tengku Sidek said...

even aku die hard fans Liverpool..this was touching me at all..Good posting..well done team!

LoStGuErReRoZzZ... said...

Salute!!!

Redz da Tsar said...

Hehe... Gua hormat kematian legend MU, tapi takde la sampai hiba.. Nanti kena tuduh syiah pulak... haha

:)

Anyway, kalah sekali, sekadar nak bagi 'sedar'.. Akhir season, sapa menang? MANCHESTER UNITED!!! Yeah..