Friday, February 25, 2011

Suit-Up

Siapa layan 'How I Met Your Mother', pasti mengenali trademark Barney Stinson. Selain perkataan 'Legendary', dia juga selalu sebut "Suit Up". Yes, kita tak boleh tipu, sememangnya bila ber-suit ni, kita akan nampak lebih sweet. You become sweet when you suit then will make people sweat. Ah, apejadah gua ngarot ni.

Cenggini citer dia. Sekumpulan saintis sukan di Universiti of Portsmouth telah menjalankan satu kajian mengenai kesan penampilan seseorang jurulatih itu terhadap persembahan atlet/pemain itu. Huh, malangnya kajian ini dilakukan hanya selepas Portsmouth relegated ke Coca-Cola League, kesian.

Dr. Richard Thelwell selaku ketua kajian berkata; "We have found that the clothing that coaches wear can have a direct effect on the players' perceptions of the coach's ability. Players look to their coach to provide technical skills, to motivate them and to lead them". Ok, gua malas nak translate, lagipon lu orang semua ambik English Education kan? Tak sia-sia gomen nolong.

Kajian membahagikan jurulatih/coach kepada 4 jenis; coach ramping ber-suit, coach besar ber-suit, coach ramping pakai tracksuit dan coach besar ber-tracksuit. Keputusan kajian menunjukkan coach yang memakai tracksuit dikatakan seswai untuk pembangunan atlet dan bagus dari segi teknikal. Kiranya sesuai untuk coach-coach atlet muda la. Berbeza pula dengan coach yang pakai suit; mereka dikatakan terbaik dalam menyusun strategi -yes, in other words- seorang yang strategist. Dan strategi ni adalah sesuatu yang penting dalam sukan bolasepak. Sehebat mana pon Christiano Ronaldo kalau tak ada strategi abam Maurinho tak guna juga ye dak?

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai kajian ini, silalah klik link di University of Portsmouth ni.

Selepas meng-usha beberapa gambar, gua rasa ada betulnya kata Dr.Richard ni;

'The Special One' segak ber-suit. Semenjak mengemudi Porto, Chelsea, Inter Dan Real, Maurinho masih belum tewas di tempat sendiri selama 9 tahun!


    "Menyesal titeww tak pakai suit hari ni, kan dah kalah. Frust nonggeng titeww" - ujar abam Weng yang terlupa mengambil suit beliau di dobi.

Walaubagaimanpon, kajian Dr.Richard ni ada jugak yang boleh di-argue. Nak tau kenapa, lu tengok gambar-gambar bawah ni:-

Suit-up tapi kena pecat jugak, FAILED! Mungkin suit dia ni yg bersulamkan lambang Liverpool tak bawak ong. Keh keh. Kat West Brom gua rasa Hoksen ni akan jadi lebih power!

Suit-up plus rambu-ramba but then, FAILED!

tak perlu suit, King Gopal is always a KING!


Gua rasa coach bola kat Malaysia ni tak perlulah nak bersuit-suit. Malaysia ni panas, karang baju dah basah, juboq dah berpeluh, macam mana nak concentrate menjadi strategist untuk team sendiri ye dak?

Tapi kalau tak nak ber-suit sekalipon, gua harap mereka semua ni takde lah nak tiru perangai coach Engleng ni. Buruk bebenor!



"cilakak SokerLeaks, mana ada orang pakai suit pergi mandi laut!!" - Kapilo

8 comments:

Azfar Ridhwan said...

Untuk true football manager fan:

http://www.facebook.com/pages/Wearing-a-suit-and-tie-for-a-Cup-Final-on-Football-Manager/118572451505083

Syafiq Joe said...

gambar kapilo mmg siot...

i'msosupernotcool said...

hodgson tu memang bersuit tapi tak berape nak 'lean' sangat die punye physique.
macam rafa la.
dan mungkin depends on club jugak.

kah kah kah

komeng said...

sokerleaks bodoh bangang mcm babi

Linglung said...

abam suka dengan jubo kapelo..lentik!

Nik Saiful Anuar said...

mourinho x pernah klh kt home selama 9 thn???

wow...........tggu game madrid vs barca pasni, hehe

nyzm said...

betul ke mourinho tk pernah kalah kat home?

lancau kapilo! kahkahkah!

Berto said...

yes, abam morinho x pernah kalah home game slama 9 tahun. cer tgk link ni

http://footballscoretoday.com/jose-the-special-one-mourinho-nine-years-unbeaten-home-league-record.html