Wednesday, April 6, 2011

Spurs Bukanlah Tandingan Sebenar

4-0
"Kalaulah parang pendek secoet janganlah gergasi hendak diamuk!"

Pepatah di atas amat sesuai ditujukan tepat ke batang hidung kelab baru bertatih, Tottenham Hotspurs. Mana taknya, baru berjinak-jinak bersepakterajang dalam Champions League dah nak menyergah gergasi. Itu kerja gila namanya.

Jika nak dibandingkan Spurs dengan Sporting Gijon yang berjaya kasi pecah rekod tanpa kalah Real musim ni di tempat sendiri, ibaratnya jauh panggang dari api. Sporting Gijon punya taktikal lebih kemas terutamanya ketika bertahan, sampaikan Mourinho sendiri mengucapkan 'syabbas inspektor syahab' kepada pemain-pemain Sporting Gijon. Lain pula ceritanya dengan Spurs, cuba bermain selamat dengan corak bertahan dan counter attack tapi gagal. Mourinho lebih bijak dengan memainkan pressing game seawal bola sampai dalam kawalan Spurs. 

Sudahnya? Spurs terkial-kial nak control ball dengan lebih lama. Gua perati Spurs tak ada control ball lebih 10 saat sepanjang game! This is crazy you know?

Sudahnya? Spurs gagal menyerang sampaikan Casillas menguap akibat terlampau mengantuk.

Sudahnya? Spurs hanya berjaya melancarkan 1 saja shot on target sepanjang 90 minit.

Spurs berbangga dapat menewaskan Inter Milan. Kelab ini juga bangga dapat menumbangkan AC Milan. Memang hebat bunyinya kalau dengor saja-saja. Tapi tu belum perisa sebenar Champions League. Tengok saja si Bale semalam, ibarat orang buta hilang tongkat, menggagau ke sana-sini tak tentu hala. Bak kata pepatah lama bola sepak, 'indah khabar daripada bermain'. 

Kebebalan Spurs bermula seawal minit keempat bila Adebahaya menyumbat masuk gol pembukaan. Bukan main seronok lagi Adebahaya bila dapat menyumbat gol lawan Spurs. Katanya, "ini gol gua yang ke-9 lawan Spurs sepanjang karier. Team ni sangat lemah".

Bukti ayat beliau di atas adalah real bila Adebahaya sumbat sebutir lagi gol. Gol ke-10 Adebahaya ke atas Spurs. Maka sah! Spurs memang kelab lemah.


Kalau setakat alasan kena tibai sampai 4 bijik sebab Crouch kena kad merah, gua boleh terima juga la. Tapi itulah bola sepak. Dan gua tak tahu apakah kebebalan sangat Crouch sampai kena 2 kad kuning dalam masa hanya berselang beberapa minit. Si panjang tu gamaknya hanya berguna untuk menari robot. Lain semua haprak.


Bukan tandingan Ronaldo. Banyak lagi kena belajor bero!

Gua dah bagi tips macamana nak lepas Ramos itu hari tapi Bale 
ni pesen angkuh bongkak tak mahunya nak dengor pesan gua.

Dah tak lepas dengan Ramos, Bale mencuba nasib berlawan dengan Marcelo tapi kesian, tak lepas juga.

"Oh mama! Susah betul nak lepas ini malam"

"Kenapa kachang sangat ni Harry?"

"Entahlah Jose, kau memang power!"

2nd leg nanti gua jangka dan harapkan tentangan bertaraf Champions League dapat diberikan Spurs kepada Real, bukan sekadar tentangan bertaraf suam-suam macam tadi pagi. Kalau diulangi game serupa kena tibai 4-0 ni buat malu ke orang kampung saja. 

Marcelo 12. Pemain terbaik pilihan gua. Mantap kebal bertahan dan mencanak-canak buat overlapping sepanjang game.

9 comments:

Ikhlas said...

bertahan pakai lembing smbil dada ke depan...stail cepat mati...

SembangKongkang said...

spurs sila berpijak di bumi yang nyata....dari peminat tegar gunners

i'msosupernotcool said...

good. good.

Nazsabrina Iman Zulfikar said...

Congrats Real Madrid.

Kepada Sembang Kongkang...
Hehehhe Wah Team Gunners kesayanan kamu lawan barcelona bagi bekal 2 gol awal pun tak dapat ke quarter final...dan ahad lepas lawan Blackburn pun sekadar seri...Sila lah juga berpijak di bumi nyata ;)

Ariffin Janal said...

hala madrid!

Nik Saiful Anuar said...

newbie nk lwn club of century?? no no no, maybe next season

Linglung said...

Ariffin Janal - kahkahkah! itu je la yg lu tahu..

tarjeta armarilas, tarjeta rojas!

Cob Nobbler said...

Selamat gua..kalau tak,Berto dah pergi kat Unit Amal PAS - angkat borang PAS.

Gua janji kalau Spurs menang Champions League - gua masuk PAS.

kahkahkah!

Berto said...

nak tengok salah satu comeback paling power dalam sejarah bolasepak?

tunggu 2nd leg di White Hart Lane nanti. tunguuuu