Saturday, April 30, 2011

HLS 1 - Highlight Liga Super


Satu masa nanti semua stadium akan penuh.

1. Di Stadium Kota Bharu kehadiran penyokong tuan rumah lebih ramai berbanding ketika perlawanan menentang Selangor. Namun rekod paling ramai yang datang ke ssmIV pada musim ini adalah ketika The Red Warriors menentang Felda United suku akhir piala FA.

2. Keputusan berkesudahan The Red Warriors menumpaskan Kuala Urban dua berbalas kosong. Hasil jaringan Piya dan Chanturu.

3. Piya punya gol kalau aku cerita memang orang susah nak percaya. Kena tengok sendiri. Gerakan solo dia Ronaldo pun tak pandai buat.

4. Lain lain keputusan Abang sawit seri dua sama menentang Jang. Entah apa kena dengan Jang ni.

5. Harimau Muda kita membaham Singa Utara dua gol berbalas satu di gelanggan lawan. Manakala Lebah membelasah badak bertubi-tubi dengan jaringan tiga gol tanpa balas.

6. T-team dan Pahang pula seri tanpa jaringan. Dah ada live dalam astro tak reti-reti nak hargai. Satu pembaziran yang nyata oleh Astro.

7. Kedudukan liga super sudah pun berubah. Baru tadi pemilik yang sah telah pun mengambil balik tempat mereka untuk mengepalai liga.

8. Kelantan di tangga teratas diikuti Selangor dan Terengganu. Kedah dan Perak bersaing rapat. Liga super musim ini begitu sengit. Setiap pasukan bila-bila masa sahaja boleh meneraju liga.

9. Sekian. Gomo Kelate gomo!

10. Dah macam pemberita.

HHI- Highlights Hari Ini

Ada live pun ramai datang. Steady Ganung!

1. Hari ini dua perlawanan Liga Super berlangsung. Pertembungan di antara dua pasukan teratas, Selangor dan Terengganu di Kuala Terengganu manakala Perak melayan kunjungan Kedah di Ipoh.
Justify Full
2. Walaupun disiarkan secara langsung di Astro Arena, sambutan penonton sangat menggalakkan di Kuala Terengganu. Mungkin Astro boleh mempertimbangkan untuk lebih banyak menyiarkan siaran langsung melibatkan pasukan di belah Pantai Timur seperti Kelantan dan Terengganu. Buat apa live kat stadium Shah Alam. Biar rajin sikit orang Selangor pergi stadium.

3. Selangor turun untuk perlawanan kedua di Pantai Timur buat kali kedua berturut-turut. Hari Selasa lalu di Kota Bharu dan tewas 1-0 kepada Kelantan (di depan mata aku sendiri) manakala Terengganu turun dengan misi untuk merampas takhta pendahulu liga dari Selangor.

4. Selangor mendahului menerusi jaringan Safiq Rahim pada minit ke- 42, sebelum Ismail Faruqi menyamakan kedudukan buat Terengganu pada minit ke-62.

5. Perlawanan berkesudahan 1-1. Selangor kekal di tangga teratas, namun dengan jurang yang semakin mengecil. Abe-abe Kelate tersenyum girang kerana esok peluang terbuka untuk merampas takhta liga dari Selangor.

6. Manakala di Ipoh, rekod tanpa kalah Yob di tempat sendiri lebur. Hancur berkecai. Pecah berderai. Dimusnahkan oleh jiran di utara, Kedah dengan 3-1.

7. Tiga gol dari Khyril Muhaimin, Firdaus Faudzi dan satu gol sendiri dari Syazwan Roslan cukup untuk menumbangkan ego Yob di laman sendiri. Nampaknya tak sia-sia usaha membawa Wan Jamak Wan Hassan ke Alor Star.

8. Perak daripada pasukan yang mempunyai benteng pertahanan paling kebal kini dibolosi 9 gol dalam tiga perlawanan terakhir. Sesuatu yang patut dirisaukan Noorizan Bakar atau Cikgu Jan.

9. Kedah naik ke tangga keempat, manakala Perak jatuh ke tangga kelima.

10. Persaingan liga semakin menarik, semakin sukar diramalkan dan semakin mendebarkan nampaknya. Nasihat dari SokerLeaks untuk anda, jenguk-jenguklah stadium berhampiran anda. Takde feel tengok bola kat rumah, keh keh keh.

11. Sekian, disudahi dengan tasbih kifarah dan surah Al-Asr.

12. Selangor Power!!!!

Wednesday, April 27, 2011

Selangkah Ke Akhir


Justeng Biber: Alolo... kecian nye pasukan abam Neuer
itttew... takpe...nanti dekat Old Traffold jangan bagi bolos lagi taw.

Nahhhh... ittew nyanyi untuk abam Neuer. KHAS UNTUKMU!!!



"I will Neuer say Neuer! (I will fight)
I will fight till forever! (make it right)
Whenever you knock me down,
I will not stay on the ground.
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up,
Pick it up, up, up,
And Neuer say Neuer."

Yeahhh!
***

Hanya M.U pasukan EPL hampir layak ke final Liga Juara-Juara. Nak cakap layak terus nampak macam riak. Ye dak?

Final nanti dekat Stadium Wembley. M.U wakil tunggal England. Semua tukang kebun dekat Stamford Bridge, tukang siram rumput dekat Emirates, brader jaga tiket dekat Anfield, pun akan datang sokong Manchester United.

Perlawanan akhir Liga Juara-Juara: 28/5/2011.

Penyokong yang masih berkabung kekalahan dengan Bolton pun akan sokong M.U dalam tak suka. Kikikiki.



Monday, April 25, 2011

Peribahasa Minggu Ini

Berikut adalah peribahasa pilihan minggu ini beserta dengan contoh. Calon-calon SPM digalakkan menggunakan kesempatan ini untuk mengulangkaji mata pelajaran Bahasa Melayu.

Bertelur sebijik, riuh sekampung.
Maksudnya : Kejayaan yang kecil, tetapi hebohnya melata dan bersungguh-sungguh.

 "Ceh, baru sebijik kau dah eksen. Aku dah berpuluh la woi" - Drogba


Seluruh penyokong Chelsea, bukan sahaja di Stamford Bridge, malahan di seluruh dunia berpesta selepas Torres menjaringkan gol. Betul-betul bersungguh mereka meraikan kejayaan tersebut. Padang Stamford Bridge yg basah dan lecak itu menunjukkan Torres ibarat kerbau, cuma handal di dalam lumpur.


Bagai anak dara mabuk andam
Maksud: Lemah dan lesu

 Nampak gayanya si Chicarito ni kena belajar dengan Rooney macam mana nak jadi garang

Ya, walaupon MU menang, namun persembahan yang anak-anak buah SAF tunjukkan ini cukup lemah dan lesu. Satu kesilapan bagi sesiapa yg bangun pagi tengok game Newcastle-MU tempoh hari, sungguh lesu. Game lawan Everton ni pula nasib baik la mamat Chicarito ni skor last-last minit. Micheal Owen? Pergi main kat US la, boleh berkawan dengan Henry dan Beckham.

Bagai menunggu kucing bertanduk

Maksud: Mengharapkan sesuatu yang mustahil.

 tekanan perasaan


Arsenal merangkul kejuaraan? 6 tahun sudah tanpa sebarang gelaran. Carling Cup? Hancur. Begitu juga FA Cup dan UCL. Harapan terhadap gelaran EPL pula semakin lebur. Tapi masih ada yang sayang dengan Arsene Wenger ni. #IAWT!


Hangat-hangat tahi ayam

Maksud: Tidak bersungguh-sungguh.


"I want to go home, see my wife, walk the dogs and have a glass of red," Harry Redknapp selepas Spurs seri 2-2 dengan West Brom. Ko jangan macam-macam Redknapp!
 
Bukan main yakin Redknapp cakap musim depan main UCL lagi. Kemon Redknapp, kalau main nak seri je, toksah berangan. 1 kemenangan sahaja dalam 7 perlawanan terakhir? Aku dah risau dah ni woi Redknapp!



Berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian
Maksudnya:  Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari

 Hatrick Hero! No Torres No Problemo!

Kemain power pulak Liverpool akhir-akhir ni. Mungkin badi si Torres tu dah dibuang kot. Awal musim Liverpool ni stok kena nganjing je. Skarang, skuad kendalian Kenny Daglish Cuma kalah sekali dalam 6 perlawanan terakhir, dan kini Liverpool semakin hampir untuk merebut tempat ke Champions League.


Melentur buluh biarlah dari rebungnya
Maksud: Kalau hendak mendidik anak, biarlah dari kecil.
 
 Football Writers Association (FWA) 2011 Footballer of the Year.

Apakah rahsia Scott Parker ini berjaya menggondol anugerah ini. Nah, saksikan video Scott Parker zaman hingus masih meleleh lagi ni.


Bagai Kera mendapat bunga

Maksudnya: Seseorang yang tidak tahu menghargai pemberian seseorang.

 titewww neves la, itu pasal jatuh!

Memang barai habis


Nak kata tak pernah julang piala, tahun lepas baru je menang Piala Dunia. Mungkin Copa Del Rey terlampau besar, Ramos nervous untuk menjulangnya. Harap-harap kalau Real menang Champions League nanti, jauhkan lah dari si Ramos ni.

_______________________________________


Adik-adik sekalian, diharap dapat menggunakan peribahasa ini dengan sebaiknya. Ingatlah, gunakanlah bahasa kebangsaan kita, marilah amalkan ramai-ramai. Bahasalah yang menyatukan kita semua, yakinlah bahasa jiwa bangsa.

Saturday, April 23, 2011

Obama hebat sikit je dari Messi

Sape ada tengok ranking  TIME, top 100 the most influential people. Tengok tak nama-nama orang hebat ni??.. Kalau lu orang tengok nanti, gua cadang jangan tengok nombor satu dulu, baik lu semua tengok nama yang rangking 87 dulu..


Tu diaaaa..Brader Messi kite...nombor 87, bawah obama sikit je tu..hebat abang messi ni rupenye. 

gua rasa,tahun depan gua boleh lawan Mark Zuckerberg yang duk nombor enam tu.

Lepas ni kalau ada sape-sape nak kutuk Messi, naik lu orang pikir empat belas kali dulu la..Pendek-pendek brader ni pon, dia punya  influence dah nak sama taraf dengan Obama tu beb..

Time interview Thiery Henry, mintak opinion dia sikit tadi, dia cakap,
« C’est un petit gars qui, en apparence, ne vous fera jamais de mal. Mais donnez-lui un ballon et vous comprendrez »

Bile ditranslatekan, lebih kurang gini la masudnye,,,
« Messi tu kecik je orang nye, kalau tengok memang tak cuak langsung.Tapi ce bagi bola kat die, pastu baru la korang paham.»

Tapi gua harap, Messi tak jeles sangat la dengan Justin Bibir tu..Dia duk nombor nombor 39 kot dalam ranking..Gua hairan jugak macam mana dia punye influence lagi hebat dari Messi ni.. Musykil2..
Ke ada orang ingat Bibir ni player barca jugak??


Walaupon Justin Bibir pernah main bola pakai jersi Barca, tak semestinya dia pandai main bola.



kalau nak usha-usha full list, jenguk kat link ni lah ye.


Thursday, April 21, 2011

Los Blancos Cempien Piala Raja Sepanyol


Mengakhiri musim tanpa sebarang gelaran bukanlah sesuatu yang boleh diterima akal bagi sebuah kelab besar bergelar Los Blancos. Berundur 5 tahun ke belakang, Los Blancos mempertaruhkan kepakaran Fabio Capello untuk memecah kebuntuan kelab itu yang gagal meraih sebarang kejuaraan sejak 2003. Musim pertama Capello di kelab yang ketika itu masih bernadikan lagenda hidup Raul Gonzales berakhir megah dan sesuatu yang melegakan para penyokong Real Madrid. Pada musim tersebut, Los Blancos berjaya memenangi gelaran La Liga. Capello dijulang sebagai maestro penyuntik kegarangan untuk bergelar sang juara. Namun kritikan padu atas gaya permainan yang lebih bercorak bertahan dan membosankan memaksa barisan kepimpinan dan teknikal kelab untuk membuat keputusan yang dianggap agak kasar, menyingkirkan Capello.

Musim 2007/2008, Real dikepalai oleh Bernd Schuster. Pemilihan Bernd Schuster dibuat atas kejayaan beliau mengemudi kelab Getafe, sebuah kelab kecil berlokasi di bandar sama, Madrid dengan gaya permainan yang memberangsangkan. Percaturan tersebut berjaya menutup cacat-cela permainan Los Blancos dengan agak baik. Sudahnya Los Blancos mengakhiri musim itu dengan mempertahankan kejuaraan La Liga, namun masih gagal memecah kebuntuan dalam Champions League. Musim seterusnya, Bernd Schuster dilihat tertekan untuk meneruskan konsistensi dan desakan hebat kelab serta penyokong yang terus dahagakan kejuaraan terutamanya Champions League. Musim tersebut Bernd Schuster gagal bermain dengan tekanan dan meletakkan jawatan di pertengahan musim. Dari situ bermulalah titik permulaan sebuah kapal besar dibarisi kelasi hebat yang karam di tengah pelayaran. Cewahh! Beberapa jurulatih bersilih-ganti tapi kejayaan tak juga kunjung tiba. Cewahh lagi!

Musim 2010/2011.

Satu kepala dibawa masuk ke dalam kem Real Madrid. Satu kepala yang bergeliga. Kepala itu dimiliki oleh seorang lelaki yang sangat berkarisma. Lagak dan egonya kerap kali menjengkelkan pihak lawan. Tapi lagak dan egonya sebenarnya bertempat. Lagaknya berasas kerana beliau maestro hebat. Egonya bertempat kerana beliau memang sang juara. Cerdik dan geliga otaknya macam sang kancil! Beliau ialah...


Jose Mourinho dibawa masuk untuk memecah kebuntuan. Kebuntuan gagal memenangi La Liga sejak 2008. Kebuntuan menjuarai Piala Raja Sepanyol sejak 1993. Dan yang paling memeritkan, kebuntuan menjulang Champions League sejak 2002. Malah langkah Los Blancos sering terkandas hanya di pusingan kedua dalam kejuaraan itu.

Beliau tampil untuk memecah badi. Bagi sang juara, tekanan adalah makanan buat mereka. Jose Mourinho berjaya membentuk satu pasukan yang mampu bergerak hingga ke akhir musim. Keegoan beliau diteruskan dengan lebih bergaya. 

Sekejap, gua penat nak menulis serius ni. Cukup.

Ya, Real tumbang 0-5 di Nou Camp dalam La Liga. Mourinho tak melatah. Hujung minggu lalu Barcelona bertandang ke Santiago Bernabeu konon-konon nak menang besar lagi (ini berdasarkan lagak-lagak penjulang dan penyokong Barca). Mourinho turun dengan taktikal baru yang pertama kali beliau gunapakai di Real Madrid. Beliau menurunkan bek kental, abam Pepe di barisan depan bek tengah, bertindak sebagai midfiled untuk menambahkan mobiliti dalam pergerakan midfield ketika bertahan. Power tak power akal Mourinho ni, gah 3 trio (bukan trio video seks) Xavi-Iniesta-Messi berjaya dirantai. Barca ni yang buat power dia bukan Messi, tapi Xavi. Brader tu memang padu otak dan kaki dia. Xavi kena 'solex' dalam game tu. Real berjaya mengekang Barca dengan keputusan 1-1.

1-1 bukan bermakna gagal. Itu hanyalah permulaan awal percaturan Mourinho bagi 4 episod El Clasico dalam masa 18 hari. Berselang 4 hari, awal pagi tadi..ehemm ehemm..Barca tumbang dalam perlawanan akhir Piala Raja Sepanyol di kaki Real Madrid. Kenapa? Tak percaya? Percayalah. Barca bukan siapa-siapa buat Mourinho. Turun dengan 4 barisan belakang Marcelo-Carvalho-Ramos-Arbeloa dan dikuatkan dengan abam Pepe di depan mereka, Morinho tidak menurunkan seorang pun 'natural striker'. Beliau memilih untuk mengadunkan fizikal dan speed di barisan tengah dan serangan. Kenapa fizikal? Kerana ketinggian purata pemain-pemain Barca adalah lebih pendek 2 inci daripada pemain-pemain Real Madrid. Kenapa speed? Kerana barisan pertahanan Barca amat lemah tanpa bintang mereka, saudara Puyol. Sekali kena counter, berterabur semua, kucar-kacir yang amat. Hasilnya, Los Blancos berjaya menampilkan permainan lebih bergaya daripada Barca di separuh masa pertama.

Dalam separuh masa kedua, Barca mula bangkit bermain seperti biasa. Mulalah penyokong mereka terkinja-kinja macam beruk mat yeh. Bajet power. Pum pam pum pam, perlawanan berkesudahan dengan 0-0. Mourinho dan Guardiola dikerumuni anak buah masing-masing ditengah padang untuk memperkemaskan taktikal. Masa tambahan bermula dan sepak terajang berlaku baik ke bola mahupun ke kaki. Pum pam pum pam...Di Maria lolos di sebelah sayap kiri dan melambungkan bola cantik ke kepala Ronaldo. Sekali lonjak sambil pejam mata, gol! Kachang gila..dan GAME OVER!

Tahniah Real Madrid. Tahniah Mourinho. Tahniah semua penyokong kental yang tak pernah berpaling tadah dan setia menyokong. Apapun, tahniah juga buat Barcelona kerana layak sampai ke peringkat akhir dan memenangi pingat perak...hehehehehehehehehehe....

Kapten power, siapa lagi kalau bukan Saint Iker!

2 tonggak utama Los Blancos dari Portugal.

Gambar ni gua curi dari twitter Arbeloa. Abam Kaka show off puting..pheewiit!

Seksi bukan main abam tancho kita..pheewiit lagi!

Siapa cempien di hati saya? REAL MADRID!
Siapa cempien Copa Del rey? REAL MADRID!

Langit tak selalu cerah brader!!


Mourinho pemecah badi. Selepas 18 tahun ketandusan kejuaraan Piala Raja Sepanyol, beliau muncul merubah nasib, beliau hadir mengukir senyum di wajah-wajah peminat setia Los Blancos. 
TERIMA KASIH MOURINHO!

North London Derby

Game pagi ni tadi adalah sangat menghiburkan, walaupon pada masa yang sama ada El-Classico (yang aku curi-curi tengok masa 1st half, aku rasa dua-dua team nak membunuh sebenarnya bukan nak main bola, tapi nasib baik 2nd half hidup), ada Copa Italia (AC Milan 2 - Palermo 2, boleh tahan jugak la game ni) dan Chelsea-Birmingham (seperti biasa Torres tak skor).

Bagi Spurs, game ni penting untuk meneghidupkan kembali peluang ke Champions League musim depan. Bagi Arsenal,  game ni amat penting untuk membalas dendam kekalahan 2-3 mereka terhadap Spurs di Emirates November yang lalu tapi yang paling penting, Arsenal perlu menang untuk merapatkan jurang mata dengan Menyu.

Game berkesudahan 3-3. Satu perlawanan yang superbb. Berikut adalah kronologi perlawanan:-

Jack Wilshere menang PFA Young Player

Spurs 0 - Arsenal 1

Wilcha berjaya menewaskan Gareth Bale yang berada ditangga kedua serta Chicarito ditempat ketiga. Tak pe lah, dah nama pon 'Young' award, player team mana lagi yang paling sesuai untuk menang selain team kanak-kanak ye dak?Baru berumur 19 tahun, setakat ini Wilsha menjaringkan 2 gol dan 9 assist. Jujurnya aku rasa Chicarito lebih berhak untuk menang. Game tadi pon aku rasa Wilcha ni macam tak ada function, macam mana boleh menang pon aku hairan.

Gareth Bale mengungguli PFA Awards

Spurs 1 - Arsenal 1
 11 gol, 3 assist. Siapa lagi yang layak menang selain dia ni? Bale berjaya membuatkan Carlos Tevez, Samir Nasri, Rafael van der Vaart, Scott Parker, Charlie Adam dan Nemanja Vidic gigit jari nak menang award ni. 4 adalah nombor bertuah bagi Bale; beliau adalah player Wales ke-empat memenangi award ni selepas Ian Rush, Mark Hughes dan Ryan Giggs. Bale juga pemain Spurs ke-empat yang menang PFA Award ni selepas  Pat Jennings, Clive Allen & David Ginola. Dan ini adalah musim ke-empat Bale bersama dengan Spurs. Nampaknya tempat ke-empat mungkin milik Spurs diakhir musim ini. Game pagi tadi beliau tidak dapat berfungsi dengan baik kerana sejak awal permainan lagi Arsenal bermain kotor untuk membunuh Bale ni terus. Tak caya pergi tanya keeper Arsenal apa ntah nama punya payah nak sebut, kemain kuang hajaq lagi.

Djourou dan Sagna

 Spurs 1 - Arsenal 2

Dua-dua ni bukan lah hebat mana pon, tapi kedua-duanya adalah pemain yang paling 'charming' di London Utara. Siapa lagi yang boleh beat baragas dua-dua orang ni. Gallas tu nampak la jugak hensemnya, Assou-Ekoto tu pon aku rasa stailo kalo tengok rambut dia. 

Arsene Wenger Achievements

Spurs 1 - Arsenal 3

OK, pedulikan muka beliau yang persis Rowan Atkinson. Meh sini aku kaborkan benda yang boleh buat penyokong Arsenal bergembira sikit. Dari 1996 hingga 2011, Wenger berjaya membawa Arsenal 3 gelaran liga ( 1997–98, 2001–02, 2003–04) serta 4 FA Cup. Sebagai perbandingan, Harry Redknapp memang jauh lagi dibelakang Wenger. Redknapp cuma pernah memenangi dua kejuaraan liga, itu pon Divisyen 3 (Bournemouth FC) dan Divisyen 1 (Portsmouth). FA Cup pon sekali je. Jadi penyokong Arsenal sekalian, jangan la bersedih sangat. Bak kata Nami, In Arsene We Trust (IAWT).

William Gallas

Spurs 2 - Arsenal 3

Jika ada Anugerah Pembelot Terbaik, aku rasa Gallas adalah pemain yang paling layak memenanginya. Lupakan sejenak kesilapan yang beliau buat untuk gol ke-3 Arsenal game tadi, tengoklah betapa bersungguhnya beliau bermain masa 2nd half. Walaupon diselubungi kecederaan, dengan steady beliau menghalang Nasri dan kuncu-kuncunya menjaringkan gol. Arsene Wenger adalah orang paling menyesal lepaskan Gallas ni. Dekat Emirates, Gallas main superb, dekat WHL juga dia superb. Sebagai perbandingan, Arsenal ada Sol Campbell. Ya, pergi mati la sama itu Campbell. Pindah Newcastle dengar khabar, tapi sampai ke hari ni aku tak pernah nampak lagi dia main dengan Newcastle.

Prestasi Champions League 2010/11

Spurs 3 - Arsenal 3

Kedua-dua pasukan sudah pon tersungkur dalam kempen UCL namun Spurs lebih bergaya dengan melangkah ke suku akhir berbanding Arsenal yang cuma mampu ke pusingan kedua. Sebagai perbandingan, Spurs tewas pada Real Madrid manakala Arsenal tewas pada Barca. Dan sperti yang diketahui, Real berjaya menewaskan Barca dalam final Copa Del Rey pada hari yang sama. Jadi senang kira macam ni la, ikut susunan dia punya power macam ni;
Real > Spurs > Barca > Arsenal.

Tamat perlawanan, Spurs 3 - Arsenal 3. Kesimpulannya, musim 2010/2011 ni, "The King of North London" jatuh kepada Tottenham Hotspurs. Di Emirates, Arsenal  mendahului 2-0 di babak pertama sebelum tewas 2-3. Di WHL, Spurs bangkit menyamakan kedudukan selepas Arsenal mendahuli 3-1. Terus terang aku kabor, lepas tengok game Arsenal-Liverpool dengan Spurs-Arsenal ni, aku rasa menjadi penyokong Arsenal adalah perkara yang paling stressful didunia. Hik hik. 

Kalau ada fan Arsenal yang tak stress tu, maknanya dia dah tukar team le tewwww. Kui kui kui.

Wednesday, April 20, 2011

Antara Hashtag,Slogan Bola dan juga Maksud Sebalik Slogan.

Baru-baru ini aku bertweet sambil menonton Arsenal vs Liverpool.Sesungguhnya Twitter kini adalah Tuhan bagi segala internet sekarang - sila jujur dengan diri sendiri,timeline masih laju tatkala maghrib.Isyak,lupakan - time tu lagi laju.

Adapun begitu - menonton Arsenal vs Liverpool ini diselitkan juga dengan acara bakar membakar dan hanjing-menghanjing.Game sengit macam ni mesti ada acara pembakaran terbuka di Twitter.Jadi - berlambaklah hashtag-hashtag yang menunjukkan sokongan seseorang.

Paling common ialah #GGMU dan #YNWA.Ini ketara kerana inilah dua kelab paling popular di Malaysia dan dunia.Manchester United mempunyai 300 juta orang penyokong di dunia ini manakala Liverpool pula ada 180 juta orang.Pun begitu hashtag #YNWA ini tidak hanya digunakan oleh Liverpool,sebaliknya Celtic FC yang mempunyai 18 juta penyokong turut menggunakan hashtag tersebut.

Tiba-tiba aku ternampak hashtag #IAWT.Apakah ini?Apakah ini syarikat Indah Water punya hashtag?Oh bukan - rupanya ini hashtag untuk fan Arsenal - In Arsene We Trust.Macam tu rupanya - aku pun ooo panjang.Chelsea punya paling tak cool punya hashtag - #KTBFFH - lapan ratus kali aku garu kepala nak fikir.Rupa-rupanya Keep the Blues Flag Flying High.Sayang fan West Ham tak ramai kalau tak - ada hashtag #IFBB - I'm Forever Blowing Bubbles.

Sebagai fan Selangor aku pun initiate hashtag untuk Selangor - #MKLK atau Merah Kuning Lambang Kebanggaan.Kalau Kedah pulak patut guna #BJJK - Biar Jasa Jadi Kenangan.Dan fan Barca juga menggunakan hashtag #MQUC untuk menunjukkan bahawa mereka fan Barca - Mes Que Un Club.

Jadi,apakah maksud slogan-slogan ini dan diharapkan semua berfikir sejenak kenapa penyokong-penyokong pasukan ini memilih slogan ini.



#YNWA - You'll Never Walk Alone.

Hashtag yang digunakan oleh penyokong Liverpool dan Celtic.YNWA ini hampir semua fan Liverpool tau ringkasan ini kecuali seorang fan yang aku jumpa kat Facebook - pakai jersi Liverpool tapi tak tau apa itu YNWA.Dan slogan ini - You'll Never Walk Alone - bermaksud setiap penyokong Liverpool adalah bersaudara dan tidak akan ditinggalkan berseorangan.Ini adalah slogan paling sosialis dalam kelab bola sepak.Sebab tidak ada siapa yang akan ditinggalkan di belakang - dan tidak ada siapa yang boleh berjalan depan bajet star.Semuanya bersatu hati dan bekerjasama untuk maju.Jatuh bangun,walau berhadapan peristiwa Heysel dan Hillsborough - fan tetap bersatu hati.Ini baru kelab bola sejati beb!

By the way masa Hillsborough Disaster dulu,fan Celtic organize satu kutipan derma kilat untuk mangsa keluarga 96 orang yang terbunuh tu untuk majlis pengebumian mereka.Dan mereka juga akhirnya membuat perlawanan persahabatan Celtic vs Liverpool di Celtic Park untuk memungut derma untuk pertubuhan keluarga mangsa Hillsborough serta untuk lawsuit menentang The Sun.Nah - lihatlah - ini baru sosialisme sejati.No wonder John Lennon was born in Liverpool.Cool!



#GGMU - Glory Glory Man United.

Kelab ini seperti diketahui - mementingkan kegemilangan.Ini satu teras yang kuat dalam kelab ini.Buktinya - bila pasukan Man United tewas dengan Wolverhampton Wanderers,mereka tidak mempedulikan ulangtahun peristiwa Munich yang berlaku esoknya.Yang disebokkan "babi apasal Vidic tak form cibai,babi cibai Nani kaki lembik la!".Fan Manchester United - yang aku tau paling ramai mengutuk kelab sendiri bila kalah.Dan kelab ini juga penuh dengan gloryhunters.Bila menang baru penuh stadium,atau kedai mapley.Aku berani cakap tahun 2004-2005 time djaman-djaman Ronaldo masih lagi rambut sawang labah-labah dulu - yang datang tengok game MU boleh dikira.Betul tak @arilunited?Kan kan kan?

Tetapi mementingkan kegemilangan ni bagus sebenarnya.Seperti J or Ji berkata bahawa Manchester United sebuah kelab bernafsu untuk menjadi juara.Memang nampak sangat tu.Betul - mereka sentiasa bernafsu serakah untuk menjadi juara.Termasuklah juga beberapa peristiwa aneh seperti "Fergie Time",Howard Webb pemain ke-12 serta ada sahaja ajenda Freemason ni.Aku boleh katakan jika Liverpool ni Soviet Union yang sosialis - Man United ni Amareka.Hutang berjela-jela pun boleh di puncak klasemen lagi.



#KTBFFH - Keep The Blue Flag Flying High

Sekali nampak macam syarikat KTM diperbadankan.Nampak macam BFF best friend forever.Ini hashtag tak jimat ruang - orang empat huruf dia sampai enam.Bajet bagus lah sampai enam.Menang Champions League tak penah pun.Beli striker 50 juta pound dah dekat 700 minit pun tak gol-gol.Nampak sangat Liverpool pandai meletakkan agen provocateur ala KGB dalam Stamford Bridge.Bodoh punya Roman Abramovich - dulu kata pernah hidup djaman Soviet Union,kawan penuh kat KGB,takkan tak nampak ini satu ajenda Liverpool melumpuhkan The Blues ni?

Anyway - kelab ini sangat berbangga dan patriotik serta konservatif.Besides,Parlimen Chelsea and Fulham(nama kawasan parlimen ialah Chelsea and Fulham),adalah dimenangi oleh Parti Konservatif.Warna biru juga selalu diassosiasikan dengan mereka yang beraliran kanan,patriotisme - berbanding rebel warna merah.Sebab tu slogan dia - "Keep The Blue Flag Flying High" tidak ubah macam slogan Hari Kebangsaan.



#IAWT - In Arsene We Trust.

Hashtag ni sekali pandang macam Indah Water.Tapi lantaklah - it's In Arsene We Trust.Apakah maksud slogan ini?Maksudnya ini adalah penyembahan seekor Homo Sapiens yang menggelarkan dirinya sebagai Le Proffeseur - tapi perangai emo mengalahkan sekolah Taski Felda Kerayong III punya pemain.Boleh disenaraikan statement-statement emo si Arsene ni banyak - dari "pemain MU bermain kasar dalam bolasepak"(memanglah main bola kena bergasak,kau ingat ni menari balet?),ke "pemain Leyton Orient bermain anti-football kerana main defend je"(memanglah dah senarai harga player-player Arsenal tu dah boleh beli stadium Brisbane Road tu ha) dan macam-macam lagi "kids says the darnest thing" yang dikeluarkan oleh Arsene ni.

Pun begitu - fan Arsenal terus mendewa-dewakan mamat ni seolah-olah mamat ini adalah seperti Imam Mahdi yang bakal menjadikan Arsenal sebagai juara Eropah pertama dari wakil London.Mereka layak ke final tahun 2006 - tapi relaxlah,setakat layak ke final AS Monaco pun pernah.Well,aku rasa kalau dah 6 tahun tak menang apa-apa,termasuk kalah final dengan Birmingham City,aku rasa korang tak payah lah trust mamat ni.Tukar je la manager baru.Melihat karenah memuja Arsene ini seolah-olah seperti pengikut ajaran Ayah Pin yang sanggup minum air kaki.Bagi kelab yang mempunyai sejarah yang besar macam Arsenal,tak menang satu piala pun hatta Carling Cup - memang perlu ditukar manager.

Liverpool?We won it 5 times..

Lain-lain hashtag:

Barcelona:#MQUC - Mes Que Un Club.Bahasa Catalan bermaksud "lebih dari sebuah kelab".Dan aku tengok fan Barca memang menganggap FC Barca ni lebih dari sebuah kelab bolasepak.Mereka ada pilihanraya umum untuk memilih Presiden kelab.

FAM?Kalau lawan nanti kena tulah.LOL!

Tottenham Hotspurs - #GGTH - Glory Glory Tottenham Hotspurs.Ikut fakta,yang mula-mula guna Glory Glory ni ialah Leeds United masa layak ke final Champions League under Ian Dowie.Kemudian Tottenham Hotspurs pun buat Glory Glory.Hanya pada djaman Ferguson baru mereka guna Glory Glory.Pendek kata,Leeds ni macam Screaming Trees,pengasas grunge - Tottenham macam Mudhoney,tapi yang glamer ialah MU - macam Nirvana.

Selangor:#MKLK - Merah Kuning Lambang Kebanggaan.Slogan ni menunjukkan anak watan Selangor memang bangga dengan pasukan Red Giants ni.Cerita-cerita bega macam nak letak bintang kat jersi padahal baru menang sekali,cerita menang treble tapi gunakan khidmat mat Afrika ni tak payah.Gabungkan seluruh kejuaraan Piala Malaysia seluruh Semenanjung - vs Selangor 32 kali,still tak boleh beat.32 kali beb - ini baru klasemen.Sebab tu siapa yang pakai jersi merah kuning harus berbangga.

Monday, April 18, 2011

Quoteleaks: FA Cup Manchester Derby


 "kenyit mata sikit pon abam Rio nak marah, hik hik" - Balotelli

"Tuh pak hang, Manchester ni gua pegang, lu jangan macam-macam Balo" - Ferdinand

"Sabar Rio, sabar. Kita ni orang England, penuh dengan adab dan bersopan santun. Amboi tinggi benar ko ni Rio, sakit tengkuk aku" - SWP
________________________________ 
"If you score a goal and give a bit to opposing fans I kind of accept that but at the final whistle , you should go to your own fans and enjoy it, not opposing fans." - Rio Ferdinand, 2011.



Keh keh keh, abam Rio lupe kot time Gary Neville berlari-lari kemain laju sebab nak menganjing fan Liverpool punya pasal.

Lagipon aku rasa pergi menganjing penyokong lawan adalah lebih enjoyyyy, tak gitu baloteli?

kamu ni balo, nakal nakal nakal!

kamu ni kompany, dagu macam pisang!

Orang Kata

Orang kata, musim depan Bayern beraksi di Europa League, bukannya Champions League. Orang kata lah.

Orang kata, lepas Loius Van "Gagal" blah, Bayern tetap takkan ke Champions League.

Orang kata, memang dah sah Borussio Dortmund menang Bundesliga musim ni, Bayern dah memang tak de harapan.

Orang kata, minggu ni memamg Bayern kene bantai dengan Leverkusen. Orang kata lah.

Tapi..

"main cempiyen league lagi la kita ni gomez kan?"
"ye gua tahu, tapi yang lu pergi seligi kepala gua tu buat apa, schweini?"

Mairo Gomez kata, dia malas skor banyak-banyak. 3 bijik pon jadi la. Ambik ko, 5 bijik Bayern bantai.

Cuma, orang kata, bila Bayern menang besar 5-1 ni, kredibiliti pengurus Leverkusen, Jupp Heynckes diragui. Yer la, Heyckens ni bakal pengemudi Bayern, so orang akan kata dia saja-saja bagi Bayern menang supaya musim depan boleh la Bayern main UCL. Kalau benar apa orang kata, tak profesional la macam tu ye dak?

Apa-apa hal pon, Bayern tetatp terbaik.

Sementara itu di Emirates...

certeka yang mana satu tedi bear?

Orang kata dia ni legend, orang kata la.

Legend legend jugak, tapi dalam hati  mesti kena ada taman. Apa punya buruk la tedibear Arsenal ni.

Messi Yang Hilang Akal


Biadab betul kelakuan budak lincah ni. Mentang-mentang dah berada di puncak dunia, dah lupa macamana nak hormat ke orang tua? Aku tak boleh betul budak biadab macam ni..


Budak lincah ni boleh senyum sinis lepas kena carut dengan penontot. Celaka betul. Tapi bila abam Pepe datang nak sound, muka budak lincah ni mula cuak, daripada tengah senyum terus bulat mata dia. Tahu takut! Kah kah kah!

Sunday, April 17, 2011

Kenek-kenek La Odeng, Seladang Patah Tanduk!!!

" Akmal Rizal???heh!!!"

1. Yob dan Yong menuju ke Shah Alam semalam dengan misi untuk "membakor" Gergasi Merah. Biasalah tu, baru tengah sedap lepas kalahkan Kelantan 4-0. Semangat pun tengah membara.

2. Namun, mereka tak tahu, Amri Yahyah dan rakan-rakan sudah bersedia untuk memadamkan keegoan Seladang. Baru naik balik sudah eksyen semacam. Ajernye ye!

3. Beberapa hari sebelum perlawanan, kerisauan mula tergambar di penyokong setia Selangor. Rekod kehadiran penonton yang kurang memuaskan di Stadium Shah Alam gara-gara tiket terlampau mahal memungkinkan Stadium Shah Alam dikuasai Yob dan Yong.

4. Namun, itu semua hanya kerisauan sebelum perlawanan. Semalam, semua kerisauan itu hilang sama-sekali. Walau tak penuh sepenuhnya, namun tetap dibanjiri lautan merah kuning yang ditakuti pasukan lain. Tak pernah-pernah aku kena beratur panjang beli tiket kalau perlawanan biasa. Namun, semalam hingga jam 8.45 malam, masih ramai yang beratur membeli tiket di luar. Steady la orang Selangor!

5. Memandangkan semalam aku sibuk chant bersama ultraSel, jadi tak dapat nak tengok perlawanan sangat semalam. Namun, apa yang aku nampak, Perak harus bersyukur kerana kalau tak kerana beberapa peluang yang tersasar, mungkin semalam Selangor sudah menang lebih dari 1 gol.

6. Saiful Amar Sudar membuktikan beliau layak untuk menjadi penjaga gol utama Selangor. Dua perlawanan dan beliau masih berjaya mempertahankan gawang gol dari dibolosi.

7. Amri Yahyah mengotakan janji untuk tidak membiarkan Selangor kalah kali ketiga di Stadium Shah Alam. Gerakan beliau banyak mengkucar-kacirkan pertahanan Perak dan membuatkan Yob dan Yong tak senang nak makan deghoyan.

8. Gol banyak-banyak sampai empat buat apa? Cukup satu gol cantik dari Safiq Rahim terus membawa Selangor kembali ke tangga teratas dan menghantar Seladang pulang ke Ipoh dengan tangan kosong.

9. Selangor kembali ke tangga teratas seperti biasa. Selangor power!!!

10. Ipoh mali talak sombong, ipoh balik tangan kosong. Ater?? hue hue hue.

Thursday, April 14, 2011

Justice For The 96,You'll Never Walk Alone






Pada 15 April,1989 - genap 22 tahun satu kejadian yang berlaku di Lepping Lane,Hillsborough Stadium - satu tragedi yang wajib - bukan sahaja fan Liverpool sahaja - bahkan mengubah seluruh bola sepak England secara amnya.

The Preamble:Heysel Tragedy.

Tetapi sebelum itu - 4 tahun sebelum itu,Liverpool FC terlibat dengan kejadian Heysel - menentang dengan pasukan Juventus pada final di Brussels Belgium.Pada perlawanan itu,pasukan Mighty Reds dalam misi untuk mempertahankan kejuaraannya yang dimenangi pada tahun 1984.Liverpool,yang beberapa jam sebelum itu dikejutkan dengan perletakan jawatan pengurus Joe Fagan,dan terpaksa dipangku secara bidan terjun oleh Kenny Dalglish.Dan perlawanan akhir itu berlangsung di Heysel,stadium utama Belgium yang boleh memuatkan 50,000 orang penyokong.Dalam perlawanan akhir itu - yang datang ialah 60,000 orang - lebih 10,000 dari kapasiti yang dibenarkan.Seperti mana-mana perlawanan akhir - akan dibahagi dua.Fan Liverpool duduk di pintu X,Y dan Z manakala Juventus di pintu M,N, dan O.Dan pada satu lagi seksyen pintu Z - adalah tempat duduk untuk penyokong neutral.Tetapi - oleh kerana penduduk Brussels ramai imigran Itali,maka - disitu dipenuhkan dengan penyokong Juventus.

Itali - seperti biasa memang bagus dalam bab gedebe bolasepak.Kita semua tahu betapa notoriousnya kelab-kelab ultra Itali yang fasis dan kaki bunuh orang.Kita tahu SS Lazio penyokong ultranya ialah golongan yang menyokong Mussolini.Dan mengikut pengalaman member aku yang pernah ke San Siro - kalau tak gaduh tu bukan Calcio Italia la tu.Mungkin pertandingan catur peringkat sekolah-sekolah di Itali.

Liverpool telah menjuarai Piala Eropah pada tahun 1984 di Rome - menewaskan pasukan AS Roma.Kekalahan kelab Itali di tempat sendiri mencalarkan imej macho seorang Itali.Ini tidak boleh jadi.Dan pada malam kemenangan Liverpool - dengan spaghetti legs Bruce Groebellar yang terkenal - malam itu beberapa penyokong Roma menyerang bas-bas The Kopites.Aku mendengar surah saheh ini dari seorang Kopites yang berada di tempat kejadian dan umurnya sekarang sudah mencapai usia 50 tahun.Dan apabila Juventus layak ke perlawanan akhir di Heysel - seluruh Itali mengharapkan agar Juve menang - dan imej yang tercalar itu dapat dipulihkan semula.

Penyokong Juve - membaling botol bir dan batu-batu ke arah penyokong Liverpool.Menurut apa yang disurahkan oleh Wikipedia,stadium Heysel ini lebih kokak dari Stadium Merdeka - ia dibina dengan cinderblock atau batu block.Selalunya bangunan yang menggunakan cinderblock ini adalah rumah murah atau council house untuk kaum proletariat tinggal.Tapi ini digunakan untuk membina stadium nasional beb.Amat lekeh benar Belgium bab-bab sebegini.Sesetengah batu blok boleh diterajang dan boleh bolos.Chis - ini amat lekeh bagi negara seperti Belgium.

Hasil membaling-baling batu dan botol bir ke arah Kopites - penyokong Liverpool menyerang penyokong Juventus.Apabila semua penyokong Liverpool bangun dan menyerang kembali penyokong Juventus maka suasana panik berlaku.Mereka berlari ke arah hujung stadium.Dan dari tolak-menolak - salah satu dinding stadium - yang dibina dengan cinderblock tu telah runtuh.39 penyokong Juventus mati manakala seorang Kopites turut terkorban.

Perlawanan berakhir dengan Presiden UEFA sekarang Michel Platini menjaringkan gol penalti dan Juventus menang Piala Eropah tahun 1985.Maka itulah kali terakhir Liverpool ke final Piala Eropah sebelum ke Istanbul.Dan selepas kejadian itu - seluruh kelab England telah diban selama 5 tahun dengan Liverpool tambahan 1 lagi tahun.Bila Aril si fanatik Man United memaki fan Liverpool dengan berkata "Liverpool buat palat,satu England kena" - aku betulkan statement beliau dengan berkata,"Juventus punya fan buat palat,satu England yang kena".Kalau kau jadi fan Liverpool - kau pun akan buat perkara yang sama.

The Opener:FA Cup Semi Final 1989.

Empat tahun kemudian,Kenneth Matthieson Dalglish telah memimpin The Kops ke puncak jaya.Walaupun tak guna menjadi juara liga sebab kena ban di Eropah,namun penguasaan The Reds masih lagi kuat.Tahun 1989 - Everton telah menewaskan pasukan Norwich City di Villa Park,Birmingham untuk layak ke perlawanan akhir di Wembley.Sementara itu - pertemuan dua gergasi - Liverpool dan Nottingham Forest akan berlangsung di Hillsborough,Sheffield.

Nottingham Forest - juara dua kali Piala Eropah pimpinan pengurus paling genius dalam muka bumi - Brian Howard Clough,menewaskan team Alex Ferguson pada suku akhir di Old Trafford.Menurut surah Pak Man abah kepada ex-girlfriend aku,itu sangat mengecewakan beliau kerana dia mahu Man United musuh tradisi turun-temurun untuk bertemu.Tetapi,Nottingham Forest bukan calang-calang pasukan ketika itu.

Jalan antara Merseyside nak ke Sheffield itu ada kerosakan,maka pada masa itu traffic jam yang teruk di jalan tersebut.Perlawanan terpaksa ditangguhkan beberapa jam,sedangkan sudah ada beribu lagi Kopites sudah berada di Hillsborough.Liverpool diberikan di seat di Lepping Lane - yang boleh memuatkan 15,000 orang.Forest pula diberikan seat Spion Kop - 21,000 orang.Ikut logik - Liverpool yang mempunyai lebih ramai peminat haruslah diberi seat di Spion Kop - dah la nama pun dah Kop,bagi je la.Tetapi oleh kerana FA mahu bersikap adil - dia cakap nasib - flip the coin,pat pat nye nye.

Dan selepas itu berlakulah tragedi yang malang.Setibanya mereka yang ramai sudah berkumpul di luar stadium - penghadang pintu tiket tidak berfungsi.Maka Konstabel Polis Yorkshire Selatan mengarahkan agar pintu pagar di sebelahnya dibuka.Ini kesilapan maha besar Konstabel Polis Yorkshire Selatan.Tolak menolak pun berlaku.Ini sama seperti kejadian terowong runtuh di Mina dalam musim haji beberapa tahun yang lepas.Jangan nak cakap penyokong Liverpool bodoh - remember tragedi gas sarin Jepun oleh pengikut ajaran sesat Aum Syirinkyo di Stesen Kasumigeseki?Apabila panik - psychology manusia telah disetkan untuk terus mencari ruang untuk menolak.Even organized society macam Jepun pun berlaku benda yang sama.Ramai mati sebab terpijak.Ini dipanggil 'herd instinct' - dimana bila seorang tolak - semua akan tolak.Ini sama seperti Mexican wave - sorang start buat - semua akan buat.

Tolak menolak ini menyebabkan mereka yang tersangkut di pintu tiket yang rosak tertolak ke crowd yang di depan.Dan didepan crowd itu ada satu terowong kecil menuju ke Lepping Lane.Dan Lepping Lane - yang sudah penuh dengan Kopites - ditolak lagi dari crowd dari luar.Kejadian itu menyebabkan mereka yang di depan tertolak ke pagar dan pagar itu runtuh - dan penyokong tertumpah ke padang.

Ada tiga soalan aku bertanya:

1)Siapa yang jual tiket - kalau seat boleh muatkan 15,000 orang kenapa jual lebih?
2)Siapa yang pilih Hillsborough sebagai venue separuh akhir?Tidakkah mudah sekiranya mengambil Old Trafford yang lebih besar dengan 56,000 orang boleh masuk pada ketika itu(sekarang dah 78,000),kenapa harus Hillsborough yang boleh muat hanya 39,000 orang?
3)Siapa yang arahkan untuk bukak pintu pagar itu?Polis Yorkshire atau pihak FA yang mahu membuat untung?

Dan hasil dari tragedi itu - 95 orang telah mati terpijak dalam hari kejadian manakala beratus-ratus orang tercedera.Perlawanan ditangguhkan - dan terpaksa diadakan di Old Trafford,Manchester.Manakala Tony Bland - yang koma dalam kejadian tersebut - mati kira-kira 4 tahun selepas Hillsborough.

Selepas kejadian itu - satu Suruhanjaya di Raja yang ditubuhkan oleh Lord Taylor,telah membuat satu siasatan tentang kejadian Hillsborough.Dan semenjak itu - tidak ada sesiapa lagi yang dibenarkan untuk berdiri ketika menonton bolasepak di Pulau Albion.Semua stadium telah diubah suai menjadi full seater sejak kejadian itu.Bakar flare?Jangan harap.Mereka mengharamkan bakar flare selepas kejadian di Bradford City pada tahun 1985.

The Scums:Don't Buy The Sun.



Dalam segmen kali ini,aku menceritakan kejadian selepas Hillsborough.Pada 19 April 1985 - The Sun(bukan The Sun Malaysia yang free kat 7E tu okay?) telah bikin palat.The Sun - yang equivalent dengan Harian Metro di Malaysia - suka membuat berita tangkap muat dan cerita panas untuk lariskan suratkhabar.Dan pada 19 April - The Sun melalui editornya Kevin McKenzie telah menulis tajuk akhbar:

"The Truth:"Some fans picked pockets of victims", "Some fans urinated on the brave cops" and "Some fans beat up PC giving kiss of life".

Sudahlah penduduk Merseyside sedang bersedih bila saudara-mara mereka yang terlibat dalam kejadian tu bersedih atas kematian mereka,si mangkuk McKenzie ni buat hal pulak.McKenzie,yang memang terkenal dengan political stand menyokong Parti Konservatif Margaret Thatcher,sudah sememangnya dah lama berbulu dengan penduduk Republik Scouse of Liverpool ni.Ini kerana rata-rata penduduk Liverpool ialah penyokong Parti Buruh pra-Blair yang lebih sosialis dan pro rakyat.Bahkan - Liverpool sebenarnya dikatakan lebih sosialis dari Soviet Union satu ketika dahulu - melalui Parti United Socialist Party.Bahkan Bill Shankly juga adalah seorang tegar sosialis.Walaupun manager pasukan yang paling berjaya dalam England ketika itu - dia memilih tinggal di kawasan rumah marhein,dan bila saat dia menghembuskan nafas terakhir beliau memilih untuk mati di hospital awam - bukan private hospital.

Jadi statement palat Kevin McKenzie ini telah bikin bukan sahaja penyokong Liverpool FC - bahkan Everton dan juga Tranmere Rovers juga marah - kerana ini adalah maruah kelas pekerja di Merseyside.Pembakaran The Sun telah dilakukan pada hari itu di Liverpool.Dan akibatnya - sehingga hari ini The Sun telah diban oleh penduduk bandar Liverpool.

Setelah beberapa hari berita itu keluar,Kevin McKenzie telah mengaku dia screwed up dan menelefon Kenny Dalglish meminta tolong bagaimana untuk menyelesaikan masalah ini.Kenny cuma berkata "Just say in your front page,"we're wrong,we're sorry,at the same size of font as your "The Truth".Kevin McKenzie enggan kerana tidak mahu menjatuhkan nama The Sun,Kenny Dalglish hanya berkata,"there's nothing I can help,then."



Pada tahun 2006 - semasa pertemuan Arsenal vs Liverpool pusingan ketiga FA Cup - dan ketika itu Kevin McKenzie dilantik sebagai pengulas BBC - penyokong Liverpool memprotes kepada BBC dan mengharapkan si scumbag ni untuk mampus.

Kejadian Hillsborough ini sangat memilukan bagi penyokong Liverpool - khususnya bagi mereka yang kehilangan rakan-rakan dan saudara-mara.Seperti mana tragedi Ibrox akan terus dikenang penyokong Rangers,seperti mana tragedi Munich yang akan terus dikenang fan Manchester United,mahupun kebakaran di Bradford,Hillsborough adalah satu peristiwa yang terus mengikat Kopites untuk terus bersatu bersama.Dan Hillsborough - adalah satu pengajaran buat semua - dari soal keselamatan,dari soal kearifan polis dalam bidang pengurusan crowd - sehinggalah soal media jangan mulut celupar.

Kepada penyokong Liverpool FC,Justice for the 96.You'll Never Walk Alone.

Jaga-jaga semua, jaga-jaga!


Impian pak arab tauke Man City untuk layak ke Champions League 2010/2011 ni berkecai hasil jaringan tunggal Peter Crouch. Gol ini juga mengesahkan Spurs menggantikan tempat Liverpool sebagai EPL top4.
_______________________________________________


Ketinggalan 0-3 dibelakang Young Boys (naib juara Liga Swiss), ketika itu penyokong MU,Chelsea dan Arsenal gelak berdekah-dekah terhadap penyokong Spurs. Penyokong Liverpool pula baik-baik saja, tak berani nak kutuk sebab tahu nanti akan dikutuk balik. Namun Spurs berjaya merapatkan jurang untuk tewas 3-2. Di White Hart Lane, hatrik Crouch dan sbijik dari Defoe membuktikan Spurs layak beraksi di persada tertinggi eropah.
_____________________________________________


Bertemu Inter di San Siro, Spurs terpaksa bermain 10 orang slepas Gomes dibuang padang. Habihnya 4-0 Spurs dibantai masa first half, namun kelibat Gareth Bale membuktikan Spurs tidak mudah menyerah kalah. Spurs tewas tipis 4-3 yg mana Gareth Bale menjaringkan ketiga-tiga gol tersebut. Ini adalah kekalahan termanis yg pernah dialami Spurs. Dengar kata semua player Inter berebut-rebut nak tukar jersi dengan Bale ni, ni cium bau peluh dia.

Di White Hart Lane, Spurs mudah mengatasi Inter 3-1. Juara bertahan la sangat. Keh keh.

_______________________________________________


Kekurangan ajar si Gattuso ni tak dapat membantu AC Milan menghalans kemaraan Spurs. Gol tunggal Crouch di San Siro menutup mulut pengkritik-prngkritik Spurs yg mengatakan;

"Kesian, baru layak second round dah nak kene jumpa AC Milan, kesian kesian".

Nah, hambik kau mulut-mulut pengkritik sekelian. Spurs berjaya mengetepikan Twente (juara Eredevise), Werder Bremen (jagoan Bundesliga) serta kedua-dua pasukan hebat dari Milan; Inter dan AC. Spurs memang power, no doubt.

___________________________________

Jadi gua rasa penyokong Spurs tak perlu sedih dan kecewa dengan kempen Spurs di UCL musim ni. Ya, spurs kalah di QF ditangan Real dengan satu agregate yang kurang disenangi. Tapi ingat, ni first appearance. Kalau kemunculan pertama pon dah sampai Quarter Final, gua syak musim depan kompem ke semi, ada rejeki ke final terus. Dan musim seterusnya, sah-sah jadi wakil eropah ke Piala Dunia Kelab. Jaga-jaga semua, jaga-jaga!

tunggu kehadiran trofi ini di White Hart Lane, tungggguuuuuuuuuu.

Wednesday, April 13, 2011

Chelsea Football Club


"Sial lah, takde piala nampaknya kita musim ni John, "

"Budak Sepanyol tu punya pasal la ni aku rasa Frank, nasib baik bini dia mantap, ermm, "






















50 million for nothing

Tuesday, April 12, 2011

Kisah Benar Sebuah Pasukan Cempien


Pagi tadi sedang sedap gua hirup kopi di opis berhawa dingin, gua digegarkan dengan sebuah video yang bukan main-main padu dia. Setakat video yang dicanang-canang dalam Buletin Utama tu bukan level-level. Ini cerita benar. Yang gegar gua suruh tengok video ni adalah abam Kusha. Lepas digegarkan dan tonton video ni sambil hirup kopi suam gua rasa tergegar juga. Mana nak cari benda serupa ini di tanah air kita....kelab dari kampeni besar MK Land, Public Bank pun berkubur..susah..susah. 

Bukan senang nak jadi cempien. Bukan setakat hantar budak-budak pergi main kat barat. Bukan setakat belanja anak makan kedai mamak tengok bola liga barat. Semua barat. Itupun satu hal juga. Mana pergi pemikir-pemikir cerdik pandai cendekiawan sains dan sukan negara. Apa mereka belum mampu lontarkan buah fikiran yang bagus-bagus made in Malaysia? Fikirkan.

Kalau semua bersuap dan ciplak sana dan tiru sini, cempien yang true tu susah nak cari. Cempien kita biarlah dari gaya kita. Macam cerita dalam video ni. Video bola ni sungguh-sungguh inspiring. Sampai kaki gua di opis ni rasa nak menendang bola. Apakan daya bola kocek saja yang ada bersama. Macamana nak tendang?

Balik nanti gua nak cadang ke ketua kampung Kayu Ara lantik gua jadi kapten team kampung. Mana tahu satu hari nanti boleh berlawan dengan Melodi Jaya FC dalam Piala FA. Mana tahu.

Minit 1:05 jangan terlepas. Celaka betul.

Sunday, April 10, 2011

The Red Warrios vs King of Sawit



1. Siaran langsung malam tadi kelihatan ribuan penyokong pasukan tuan rumah.

2. Siaran langsung maksud aku tu bukan yang dalam astro. Siaran langsung astro semalam jangan nak ambil kira sangat. Tendang penalti pun merata.

3. Pengulas sokerleaks tetap ke stadium walaupun perlawanan ada dalam tv. Bagus betul mereka ni. Seorang bawak Gen2 cps. Seorang lagi bawak perut.

4. Ini cerita pahlawan merah dengan king of sawit. Separuh masa pertama dua gol milik pahlawan merah. Sebelum separuh masa kedua dimana empat biji berjaya dijaringkan tanpa balas.

5. Ataupun dengan kata mudahnya enam biji kelapa sawit dikait sambil makan kacang.

6. M. Karathu terbaik. Walaupun sedikit berisiko membawa masuk pemain presiden. Tapi tu lah presiden presiden pun boleh kasi gol.

7. Kalau boleh Khairul Fahmi tu direhatkan dulu. Banyak perlawanan dia kena handle. Malam tadi kesian betul dia melilau depan gol. Boring sangat sebab bola tak datang-datang.

8. Kali ni amat menyedihkan sedikit sebab stadium tak penuh. Nasib baik kafa cerdik. Simen tempat duduk dia kasi cat warna merah.

9. Suara budak ultras masih didengari dalam ribuan penyokong hingga tamat perlawanan. Nak nak lagi lagu manggis. Sebanyak dua belas batang flare dibakar selepas perlawanan tamat.

10. Ok lah sesiapa nak tengok perlawanan penuh semalam sila klik sini


11. Bo lawe setaro demo. Gomo Kelate gomo.

12. Unbeaten? Keh keh keh.