Thursday, May 26, 2011

Separation Between Sports And Politics Please.


Demi anak-anak - tolonglah bersikap jujur.


Saya ada mendengar tentang Liga Super yang mahu dikecilkan dari 14 kepada 12 pasukan musim hadapan.Saya tak pasti apa kesahihan dan kebenarannya,@Berto_mel dan @erk888 yang cakap.Sebagai otai Sokerleaks,saya merasakan mereka lebih banyak leaks dan maklumat.Saya bahagian leaks tentang "sejarah" dan "sandarkan pada kenangan".

Saya tak pasti atas dasar apa pengecilan ini.Konon nak lebih kompetitif atau lebih banyak menumpukan kepada perlawanan berprofile tinggi seperti menentang Liverpool,Chelsea,atau Arsenal kepada skuad kebangsaan mungkin.Mungkin untuk persiapan ke Sukan SEA 2011 di Indonesia untuk mempertahankan kejuaraan pingat emas,barangkali.

Ya - pasukan negara juara sukan SEA.Ya - pasukan negara juara Suzuki Cup tahun lalu.Tapi itu kerana pasukan dan taktikal King Gobal(ko ingat King Cantona dengan King Kenny je ke ada King) yang mantap.Taktikal yang mantap punca kejayaan atas padang.Lain kiranya dengan pengurusan dalaman.

Manchester United adalah pasukan yang mantap atas padang.Sir Alex merupakan seorang tactician yang bagus,juara 12 kali bersama United - bukan calang-calang.Tapi pengurusan MUFC dari segi dalaman adalah sangat lemah sehingga aku berani gelarkan "The United States of America in Football".Pasukan yang mempunyai hutang terbesar di Eropah to be honest.

Hakikatnya prestasi di padang jika hebat macam mana sekalipun takkan dapat settled down kalau pengurusan tak berkaliber.Leeds United pasukan yang unggul tahun 2001 turut relegated sebab pengurusan yang tidak cekap.Ini pendapat yang benar dan sahih.

Mari kita "menyandarkan diri kepada kenangan" seketika.Pasukan Harimau Malaya adalah pasukan yang hebat pada djaman 70an dan 80an - macam Liverpool.Start awal 90an boleh blah lagi - sampailah apa yang dikatakan @abu_dolah - Tragedi 94 - rasuah besar-besaran.Sampai tragedi tu bolasepak Malaysia lebih bodoh dan hodoh dari pertandingan bola sepak sekolah-sekolah Jepun.Ini honest.Menonton Doraemon dan Sailormoon lebih senggama dari menonton bolasepak Malaysia.

Hakikatnya Presiden FAM yang kita ada sekarang ini sudah 25 tahun menjadi Presiden.Lebih kurang dengan djaman Alex Ferguson menjadi manager di Manchester United.Dalam masa 25 tahun Alex Ferguson boleh bawa 12 Piala Premier League,2 Champions League(setakat tulisan ini ditulis),dan bermacam lagi piala.Kamon - 25 tahun yang lalu Malaysia pernah bermain di Asia Cup tanpa tiket tuan rumah - di Iran dan Kuwait - 1976 dan 1980.Ini sebelum Presiden FAM sekarang ini menjadi Presiden.Takkan 25 tahun hanya dapat menang Sukan SEA dengan Suzuki Cup je?

Hakikatnya negara kita ni sibuk sangat dengan feudalisme dan adat ketuanan Melayu.Kamon la - di England aku tak pernah dengar pun Queen Elizabeth atau Prince William jadi Presiden FA.Dorang ada banyak kerja lain nak buat.Perbuatan kejap 12,kejap 14,kejap 16 dalam Liga ni kerja bangang.

Hakikatnya aku pernah mendengar surah pengurus Johor FC Mohd Faizal Abdullah pernah berkata,"Bolasepak Malaysia tidak akan berkembang kalau pasukan bolasepak cuma ada 14+1 mewakili negeri-negeri dalam Malaysia".Pandangan ini benar - kerana itu kelab harus ditubuhkan dari mereka yang benar-benar mencintai permainan ini - bukan dua-tiga gedebe baju batik yang final baru nak datang - tu pun duduk kat seat sofa VIP dengan ada orang tolong tuangkan teh dan sandwich timun di sebelah meja.Ini bukan susuk tubuh orang yang jujur dalam bolasepak.Ini penyamun tarbus.

Kamon - Roman Abramovich tu pun kadang-kadang aku pernah nampak dia duduk kat seat normal dan tidak ada teh dan sandwich timun masa game Chelsea.Kamon la.

Jadi,apa yang saya sedang marahkan di sini?

Seperti yang kita tahu - FAM ini adalah gabungan dari semua FA-FA negeri di Malaysia.FA negeri ini diterajui oleh ahli politik,menteri besar atau sultan-sultan.Golongan aparatchik elitis borjuis kapitalis geng baju batik ini tidak pernah dilihat susuknya bermain bola.Golongan ini lebih handal bermain bola sendiri bersama dengan 'ayam-ayam tambatan' dari China,Vietnam atau Kazakhstan di hotel-hotel mewah.This is open secret la - tak payah nak sorok-sorok.Mereka tak faham tentang bolasepak.Apa yang mereka hendak ialah pulangan jutaan ringgit untuk mereka berikan kepada sub-con yang membantu mereka dalam pilihanraya.Atau dalam kes darah kuning - untuk meneruskan kekayaan tanpa perlu membanting tulang bekerja.

Kamon - let's us be frank.Berapa lama lagi saya nak bersorak - Selangor Merah Kuning Lambang Kebanggaan kalau kita dapat tahu yang pasukan kesayangan kita ini hanya berminat dari segi keuntungan semata-mata.Mana skuad belasan tahun kita?Mana akademi bolasepak?

Expecting dengan menghantar seorang dua ke luar negara macam Titus James Palani sorang je untuk expect Malaysia jadi kuat adalah sama seperti pergi ke Jalan Imbi,ambik pelacur Uzbekistan paling mahal sekali,tapi bila dah masuk bilik hanya melancap depan pelacur - tak nak masuk dalam lubang.Apahal - kenapa hantar seorang je lepas tu tak kemana?Kenapa tak build up satu team yang membentuk kesefahaman macam Fergie Fledglings atau Kenny Kids?Kenapa perlu hantar sorang dua je pemain pastu jadi hape?

"Banyak pancing dari ikan dalam kolam ini",tu kata aku.Terlalu ramai orang yang ada agenda dan kepentingan sendiri dalam bolasepak ni sampai takde hasil apa pun.Menang Suzuki Cup?Oh come on - it's all what you get?I still remember we can beat South Korea 5-0 and it's peanut to crush Thailand and Indonesia.

Separation between religion and state - itu sekularisme.Wujudnya sekularisme ini adalah supaya kaum politik dan aparatchik tidak menggunakan agama untuk politik.Agama terletak dalam peribadi masing-masing.Tapi dalam hal ini - separation between sports and politics.Ini perkara mudah.Kau pangkah dacing kau pangkah bulan kau pangkah logo lambang konek sekalipun - kalau kau takde expertise tentang bolasepak - go suck your own balls.This is our game.Let we handle it our way.

"Kau jangan sombong sangat Nami.Kami ada pengaruh.Kami ahli politik yang mempunyai sumber wang yang cukup besar untuk menguruskan kewangan persatuan bolasepak negeri.Kamu kuciret jangan cakap banyak"

Pirah.Gaji kau di Parlimen kami bayar.Pengurusan kewangan istana kamu - kami yang bayar.Kami rakyat proletariat yang bekerja siang malam - dari yang bekerja di kilang,yang bekerja di 7-Eleven,yang bekerja di kedai makan mahupun yang bekerja di ladang getah atau sawit yang menjana ekonomi negara ini,bukan kamu.Kalau seluruh rakyat Malaysia boikot bayar cukai dan buat derk dengan LHDN - kamu jugak yang mati kelaparan.Ini benar.Kamu tidak mempunyai apa-apa nilai pun dari segi ekonomi.Kamu hanya memberikan nilai ketakutan - kedaulatan,ketuanan Melayu dan macam-macam lagi untuk kamu terus di tampuk.

Jawapan kami senang.Berikan kepada mereka yang layak dan mereka yang jujur untuk mentadbir pasukan bolasepak ini.Seeloknya - lebih banyak pasukan bolasepak - lebih baik.Tak perlu bina stadium 40,000 tapi takde orang datang.Baik lawan kat padang biasa.According to our ability and according to our need.

Akhir sekali,kamu di Parlimen - duduklah di Parlimen diam-diam.Ini sukan kami.Biar kami yang uruskan.Biar kami yang tentukan - hanya yang terbaik yang akan menang.Semangat kesukanan yang jati hanya akan datang dengan nilai yang baik dan jujur.

Sebelum mengakhiri surah ini - elok saya tutup dengan kata-kata hikmat dari Bill Shankly,

"Even in the army,during the services of the war,you'll get the horrible jobs.If I have a job to do,even scrubbing the floor,I want my floor be cleaner than yours.All the small jobs,the best of ability,that's honesty."

15 comments:

the sun said...

adess sangat pedas menyengat makan cili padi lada hitam post ni. tapi mmg patut pun sukan ni dipisahkan dari politik, huru hara jadinya. politic is very dirty, jgn busukkan bola sepak dengan tahi2 politik. yes politic is good to rule us tapi politician malaysia ni menjadikan politik sejijik bangkai.

saya cadangkan supaya sokerleaks hantar surat ni ke kosmo kat ruangan rembat tu.

aimannnnnnnn said...

kalau post kt kosmo pun mesti kena tapis. sentuh isu sensitive kann, lagi2 pasal darah kuning tuh. haish susah nk ajar keturunan darah kuning ni.

the sun said...

aiman,sng je nak ajar. haha. amik keris tikam sikt kat mana2 tgk darah yg keluar tu merah ke kuning. haha

Anonymous said...

aku sokong sangat kenyataan ni. FAM mcm gampang! haram zadah. aku cukup meluat epl team nak main malaysia, time tu semua cakap pasal epl! masuk radio pagi2 nak bagi nampak mesra rakyat, cakap la pasal epl. wtf! hakikat mcm la paham sangat. hampas!

Berto said...

25 utk Sultan Bola di tampuk pemerintahan FAM adalah terlampau lama. Sudah sampai masanya utk berundur.

MOFASAD said...

kalau berundur anak dia ambil. aku mati pun belum tentu bertukar kerabat kerabat tu

Abi-iRFAN said...

Apa jenis sukan pun, kalau ada politician dibelakang tabir memang macam tu la. Hidup segan mati tak mau. Kena ada revolusi singkirkan parasit penghisap darah dulu baru boleh tengok daun baru nak naik macam mana.

azfar hranica said...

sbg penyokong sarawak aku memang x puas hati bila FAM plan nak buat play off,what the lancau?? dah tau team pakhang lemah & nak tersingkir boleh plak kau ubah format liga.kononny x nak bagi team dia tu tersingkir..payah betul keturunan darah kuning ni

http://aniesandyou.blogspot.com said...

i just request 1 THING: PLEASEEEEEEE CHANGE THE FAM MANAGEMENT

sekian terima kasih!

Serius hot! WFTXO@#$%&*!

http://aniesandyou.blogspot.com said...

p/s terlalu lama dok kat tampok teratas kalu makin baik tak pe..ni makin jadi sampah.. membusuk dan terus membusuk sampai yg tak pegang sampah pun terpalit sama

Serius hot! WFTXO@#$%&*!

sephia said...

realiti bolasepak Malaysia..serabut!

aimannnnnnnn said...

betul juga ckp azfar tuh. sarawak da bnyak meningkat. 2 musim lepas bukan main teruk lagi. tapi slow2 meningkat. tiba2 FAM nk buat play off, cibai bangsat laa namanya. bukan senang woi nk bangun kan team yg dah teruk macam sarawak duluu!

mimoxx said...

terbaik n respect!!! 25 years of nothing, 25 years full of yellow shit!

khairul farhan said...

baru 25. kita tunggu 50. hancur

Mohd Faiq Sheikh said...

Betuuul , setuju ! Sudah sudahlah tu duduk dekat kerusi empuk tu . cuba duduk dekat tikar pulak . cukuplah rasa aircond , rasalah kipas pulak .