Wednesday, January 12, 2011

FC Barcelona:More Than Just A Club?



Mes Que Un Club - More than just a club?
Sila refer Alexander Netherton - Barca no more than just a club.

Suatu petang di tahun 2009 - di MySpace - seminggu selepas hentaman gua terhadap Alex Ferguson di group Manchester United - bila gua stated that "he's fucking senile too old to think correctly" bila dia beli Dimitar Berbatov - gua selaku pencipta group tersebut ditendang keluar oleh penyokong kerana gua dikatakan "tidak memiliki semangat keunitedan yang jitu".Gua kena kick dan few days then there's Liverpool and Chelsea fan clubs to call me to join in.Sebab dorang baca blog gua dan tahu history serta gua rajin menulis.But then Barcelona fan club called me and they want me to write in their fan club.Setelah being dissed and dumped by Manchester United fan club group - kelab yang gua cinta sejak 1991 - dengan kritikan padu kerana banyak kesilapan dalam pengurusan - dari Malcolm Glazer,Alex Ferguson dan si sememeh Cristiano Ronaldo - dengan berat hati gua pergi.

Then in May my new club meet my old club.Yeah - Barcelona menang with style - and Manchester United kena gulai ayam in that game.There's when the rise of Tiki-Taka and Barcelona mula bermain fancy football.

Tapi seperti yang dikatakan Alexander Netherton dalam tulisannya di ESPN Conversation - FC Barcelona yang dahulunya sebuah kelab yang berfalsafah - mula nak bersikap macam Manchester United.Even dahulu Alex Ferguson punya berfalsafah - dengan mengambil homegrown talent - dengan pemain dari Nicky Butt,Paul Scholes,Neville Brothers,David Beckham,Keith Gillespie,Lee Sharpe,serta lain-lain lagi.Tapi sekarang tell me - bilakah pemain homeground radius 50km dari Old Trafford yang Alex Ferguson ambik?Dan kini - even Pep Guardiola pun ulangi perkara yang sama.Benda yang gua paling benci - sudah mula menyusup ke dalam Camp Nou.

Ya - buat masa sekarang Barcelona mempunyai team yang tahap mahadewa terror main bola.Kalau tak - masakan Jose Mourinho The Special One jadi Burger Special hari tu.Kawan gua cakap - kalau ada Piala Intergalatik - Barcelona definitely wakil Planet Bumi untuk bolasepak.Tapi apakah pemain-pemain di Barca macam sistem dulu - iaitu Cantera?

Ya - buat masa sekarang Barca ada Pedro,Busquets serta pemain akademi Manchester United dahulu Gerard Pique.Lagi sorang anak watan si Fabregas tu pun dengar kata dah bosan - manager je menang World Greatest Manager in Decade tapi tak menang apa pun - so nak balik dan berbakti kepada ibu pertiwi.But then - how much people's money should Pep wasted?

Tidak seperti Manchester City yang owner dia Abu Dhabi,atau Chelsea Roman Abramovich,duit FC Barcelona adalah duit rakyat yang fan Barcelona.Setiap seorang fan FC Barcelona yang membeli shareholder ada kuasa untuk mengundi - untuk keluarkan Joan Laporta atau kekal.If let's say gua ni ada shareholder kat Barcelona,dan gua dapat cukup undi dalam memorandum untuk sack Joan Laporta dari jadi Presiden,dan kalau menang pemilihan - Joan Laporta akan dibuang.Ini bukan EPL.Ini La Liga - masih ada lagi nilai-nilai sosialis dalam bolasepak.Ya - and thanks to Republic Socialista de Catalunya akhirnya mamat Laporta kena kick jugak despite pencapaian cemerlang di padang tapi kehancuran wang.Joan Laporta kini digantikan oleh Sandro Rosell.

So - take a good look at spending money of Pep Guardiola.Dani Alves is 20 million euros - ya memang worth it.Tapi where's your cantera when dulu semua kau boleh dapatkan di lorong-lorong L'Eixample atau Llobregat?How about huge waste of Zlatan Ibrahimovic - 70 juta euro tapi mat injured,main satu season and gone to AC Milan.How about David Villa - 40 juta euro?OK - mungkin nasib Barca baik sebab si Lionel Messi mencari sumber kewangan untuk menyembuh penyakit keterbantutannya tu - macam iklan kat ASTRO masa World Cup dulu.Nasib Barca memang baik kerana keterbantutan si Messi ni takde rawatan di Rosario mahupun di Buenos Aires - tapi ada di Barcelona.Kalau tak - lu kena gak beli si Messi kat Newell's Old Boys.

Dengan gaji yang gila babi tinggi dari pemain-pemain yang demand harga tinggi - dengan sistem sosialis "according from your ability and your need",gua percaya ini adalah lawak bodoh.Kejatuhan Soviet Union adalah kerana kebebalan pemerintah yang sibuk nak bina nuklear dan roket untuk ke angkasa lepas dari keperluan rakyat.Maka ia akan gagal.So - bagaimana untuk mengimbangi hutang gila babi Barca ni?Buatlah friendly kat Qatar.Buatlah friendly kat UAE.Buatlah friendly kat Bahrain.Buatlah friendly kat China.Sedut seberapa banyak duit yang orang Asia ni ada.

Selain itu,kegagalan La Liga dalam menyaingi EPL jugak menjadi satu faktor Barcelona bakal berhadapan dengan kehancuran ekonomi.Remember Serie A in late 80s early 90s?Yeah I still remember my Napoli - Maradona shirt.It's was hip and grand - tapi akhirnya gagal bersaing dengan EPL yang berubah - dan seperti satu sumpahan Liverpool tak pernah menang Liga since then.La Liga nak tak nak kena rebut waktu primetime dengan EPL - and of course - dengan ESPN Asia yang dijajah British ni memang puaka - tayang EPL je manjang.So - to be honest FC Barcelona are facing gloomy future next time.Mungkin tak nampak sekarang - macam gua pernah jugak bebelkan dulu masa gua kat group Manchester United.

Ada kudrat Lionel Messi je sampai bila je pun.Dia berusia 24 tahun dan in near time - anytime kelab lain turut mahu menyambar.One day bila dah terperangkap kat hutang macam Manchester United - terdesak - nak tak nak lu kena jual gak.Macam David Villa dan Silva kat Valencia dulu.

So,berdasarkan Espanyol dan Barcelona,Espanyol ada 11 pemain yang anak jati Catalan - Barca cuma ada 6.So ini yang fan Barca dok bebel pasal ketuanan Catalan?HURRAH!Espanyol yang bekerjasama dengan Raja Madridistas pun ada 11 pemain anak jati Catalan.

So - gua tau gua mungkin akan dimaki - bahkan mungkin dibanned dari fan FC Barcelona - mungkin FC Barcelona lebih demokratik kerana mereka amalkan prinsip sosialisme dan "dari rakyat kepada rakyat untuk rakyat" - mungkin dorang open minded sikit KOT berbanding dengan fan Manchester United - yang rata-rata hanya kenal sejak zaman Ronaldo - paling kuat habis pun Beckham dan Cantona.

Anyway - aku ni sebenarnya tak suka dilabel aku ni fan pasukan mana.Aku sokong je apa yang best.Mungkin nampak macam lalang but - what for alliegence bagi orang macam gua la.

So - more than just a club?It will be more than a club - if people who represents the club - but more important - the player - tak cakap la semua macam Athletic Bilbao tu - tapi at least macam Espanyol tu pun gua dah okay.

AND BRING SALARY CAP LAW IN EUROPEAN FOOTBALL!Geez,the money is flowing as I'm jizzing in pants watching Ashlynn Brooke's boobs!

22 comments:

Berto said...

kalau Catalonia kluar dari Spain, aku agak Real Madrid tapau hapis La Liga sampai kiamat dan Spain tak mungkin akan menjadi Juara dunia..

aku tunggu je Catalonia ni kluar, aku tunggu, aku tungguuu...

g0rg0nz said...

FAP FAP MOODE BILA TENGOK LINK GAMBAR TERKAHIR LOLX

g0rg0nz said...

FAP FAP MOODE BILA TENGOK LINK GAMBAR TERKAHIR LOLX

eszol said...

x lama lg tu

x lama lg

sayang seribu kali sayang

DIYSAR said...

aku sama mcm hg berto, mmg dok tggu bila catalonia nak blah,nk tgok gak muka fag fag spain yg asyik kta spain power tpi aram x taw apa...

btw nami, waa mmg x puas ati game Man U vs Barca tu..gara gara CR yg dok john thap dewa sbb baru dapat ballon d'oir game MAN U jdi smpah..crius smua salah dia, from that day waa bnci dia cuma aku plik awat time main fifa jaa aku msti beli dia utk team aku

Hidup Sihat said...

tu pasal kot Barca sain kontrek sponser dari Qatar Foundation tu? selama ni sanggup tak amek sponser letak kat jersi, mungkin nanti ada gak.
(betulkan aku kalau salah)

Obefiend Weiland said...

tengok gaya menulis gua dah tau ni kerja Holden

sorry man.. ko tuka Cobb ke Nami ke gua panggil lu Holden gak

ha!

Cob Nobbler said...

Obefiend:gua ubah nama Holden Caulfield tu bukan apa - gua rasa gua tak layak nak pakai nama tu.Macam poyo pulak.

So Cob Nobbler is term "loser" in grunge-speak hoax satu masa dulu.kahkahkah!

Cob Nobbler said...

Hidup Sihat:Mungkin la kot.Tapi masih nak kekalkan UNICEF dia tu.

BTW - mimpilah kalau nak Catalonia merdeka.Ni member gua sendiri yang kat sana yang cakap.

Lu orang boleh fikir Sabah-Sarawak boleh merdeka or at least autonomi tak?

Catalonia lagi susah nak terlepas dari Spain - dari Sabah Sarawak merdeka dari Malaysia weh.

Abdul Sokerleaks said...

Gua rasa Cob ni tulis lagi power dari penulis-penulis di Sokernet tu.

Lagi power dari Obe.

Lagi power dari Lucius.

khairul farhan said...

Tapi still aku respect gak barca bila dia letak UNICEF tanpa bayaran.

Ini tanggungjawab sosial kelab

"More than just a club"

Abdul Sokerleaks said...

Nak tambah lagi.

Selain dari Cob, aku rasa penulis Sokerleaks semua tahi!

Menulis tiada identiti. Terikut-ikut dengan gaya penulisan orang lain dan bodoh sebab menulis hanya sebab nak famaous. Contohnya Mofasad.

talkIZcheap! said...

takde kelab yang boleh selamanya hasilkan player2 muda yg bagus 100% dari kelab diorang...

akan ada masanya diorang lucky dan hasilkan Golden Generation, cam United 90-an dan Barca sekarang, ada yang konsisten hasilkan 1 atau 2 player yang mantap yang boleh generate pendapatan kelab untuk satu-satu era, tapi untuk setiap generasi jadi golden generation ialah sama ada memang betul2 power atau lucky...

and I think it's the latter...

ambik contoh MenYu, walaupun diorang takleh hasilkan Messi ataupun Scholes untuk setiap generasi graduate akademiknya, tapi ada ramai jer yang masih main top flight football, walaupun cuma di England... West Ham lagi konsisten.

Tapi bukan tahap world beater lagi lar...

satu kelab nak hasilkan 11 messi ataupun 11 Xavi, hatta 11 Khairul Fahmi pun bukan senang, so, memang susah la nak cari kelab bola sepak, ataupun apa-apa sukan sekalipun yang boleh hasilkan golden generation, generation by generation...

bak kata Rafa -it's facht!! :P

And, ko tak suka dilabel sebagai penyokong mana-mana kelab, ko sokong je mana yang hebat... good for you! You escaping labelled... just that we do have a name for people like this, oh yeah, we labelled them... 'Glory Hunter' I presume... :P

Ariffin Janal said...
This comment has been removed by the author.
Ariffin Janal said...

pnjg sgtlah --"

nyzm said...

asal last je mesti ada gambar pron

tkda lain punya keje ni ni mesti nama nami! kahkahkah!

Linglung said...

Nami, walaupun gua seteru Barca..post ni mmg berisi! gemuk gedempol! haha..

tp pada pandangan gua, La Liga belum dan tak gagal menyaingi EPL, kualiti player di La Liga lagi bagus, tengok saja Line up team of the year berapa ramai player La Liga dalam 1st team..dan..EPL tak ada langsung.

EPL lagi hot, lagi ghairah dan menaikkan nafsu utk ditonton dan fans mereka lagi 'happy'. Pandangan peribadi gua, EPL dan La Liga adalah setara.

Askar MUFC said...

Setuju dengan Linglung, post nih memang berisi dan gemuk gedempol, buat ramai org tertarik nak komen.

Sebenarnya ramai yg baca sokerleaks nih, tinggal nak dengan tak nak jer letak komen..huahuahua

"fan Manchester United - yang rata-rata hanya kenal sejak zaman Ronaldo - paling kuat habis pun Beckham dan Cantona."

nak buat cemana, rata-rata fan MUFC yang umur 20+ baru nak mumaiyis masa zaman Beckham ngan Cantona. Zaman legend2 terdahulu hanya kenal daripada wiki,buku,youtube etc, tak sempat nak tgk main live..huahuahua

Cob Nobbler said...

talkIZcheap:I'm enjoying great football,not clubs.After all,all clubs are all bunch of capitalist - none of them represents people anyway.

Even Barca yang dikata paling sosialis dalam kelab European top flight pun - bila beli player Presiden tak tanya people pun.Main beli je.

So I rather support team macam Melodi Jaya or even team taman rumah gua dari support giant clubs,at least it's represents me.

Cob Nobbler said...

Ariffin Janal:if you want to read my shorter essay - bukak Tumblr.Nak lagi short - Twitter.

Linglung:Glam beb,glam.

Askar MUFC:iqrak beb iqrak.Memang la kau dilahirkan sekitar 80an - so do I,tapi gua apasal boleh paham apa yang berlaku zaman Mario Kempes atau Johan Cruyff?

i'msosupernotcool said...

dari start sokerleaks, bende paling aku eager nak baca is ko punye entry la.

i think sokerleaks should go on with this type of writing la.
deus, linglung n semua is more than capable nak tulis benda mcm nih.
stended la bayang-bayang sokernet tu memang takley ubah.
and they will still talks, but who fucking care kan?

kipidap!!

Askar MUFC said...

Hehe..betul kata ko tu cob. tapi perasaan tengok player main secara live tak sama dengan baca buku,wiki and youtube,bagi aku laa. Aku ada gak baca pasal zaman legend macam George Best dgn Bryan Robson tapi feel tu tak lekat sama macam lekatnya bila tgk aksi Cantona, Beckham, Giggs, Scholes ngan Keane. Just my two cents, peace.